Nizozemsko, Švýcarsko a Rumunsko slaví postup na Euro, Francie rekordní kanonádu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Nizozemsko, Švýcarsko a Rumunsko slaví postup na Euro, Francie rekordní kanonádu
Aktualizováno
Francie neměla s Gibraltarem slitování.
Francie neměla s Gibraltarem slitování.AFP
Dalšími třemi týmy, které si zajistily místenku na Euro do Německa, jsou Švýcarsko, Rumunsko a Nizozemsko. Švýcarům stačila domácí remíza s Kosovem a Rumunsku ve stejné skupině I výhra v Izraeli. Nizozemsko slaví po triumfu nad Irskem v "béčku". V téže skupině si nejvyšší vítězství v historii kvalifikace mistrovství Evropy připsala Francie, která zdemolovala Gibraltar 14:0 a překonala 17 let starý rekord Německa. Wales remizoval 1:1 v Arménii a přišel o druhé místo ve skupině D, před něj se dostalo Chorvatsko, které v Lotyšsku zvítězilo 2:0.

Arménie – Wales 1:1

Celek ze Zakavkazska se sice díky přesné trefě Lucase Zelarayána doma ujal rychlého vedení, branka argentinského rodáka však nakonec domácím k vítězství nestačila. Krátce před odchodem do šaten totiž vlastního gólmana nešťastně překonal Nair Tikinizyan a v Jerevanu se body dělily.

Arméni proti Walesu uhájili historickou neporazitelnost, jejich naděje na přímý postup do Německa se ale přenesly do čistě teoretické roviny. O mnoho lépe na tom nejsou ani hosté, kteří po triumfu Chorvatska v Lotyšsku klesli na třetí nepostupové místo.

Lotyšsko – Chorvatsko 0:2

Kostkovaní se na outsidera vrhli hned v úvodu, kdy se krátce po sobě prosadili dva hráči působící v německé Bundeslize. Na trefu Lovra Majera navázal svým pátým gólem z posledních sedmi reprezentačních utkání kanonýr Hoffenheimu Andrej Kramarič. Díky ztrátě Walesu navíc k jistotě účasti na Euru stačí Vatreni v posledním duelu porazit před svými fanoušky Arménii.

Tabulka kvalifikační skupiny D.
Tabulka kvalifikační skupiny D.Livesport

Izrael – Rumunsko 1:2

Úvod utkání, které se konalo v Maďarsku, nabídl hned dva přesné zásahy. Na brzký gól Erana Zahaviho zareagoval útočník italského Janova George Puscas, jehož branka by sama o sobě stačila k jistotě účasti na závěrečném turnaji. Hosté ale pokračovali v aktivitě také po změně stran, což ke vstřelení pojišťující trefy využil Ianis Hagi, syn legendárního Gheorgheho. Rumuni se mezi evropskou elitou představí po osmileté odmlce.

Švýcarsko – Kosovo 1:1

Švýcaři postupují na třetí Euro v řadě. Hráči ze země helvétského kříže více drželi balon, ale gólově se dokázali prosadit až po změně stran, kdy je přesně umístěnou hlavičkou vysvobodil Rubén Vargas. V samotném závěru ještě dokázal z ojedinělé útočné akce srovnat Muhamet Hyseni. Kosovo si i přes jeho trefu neudrželo ani teoretickou šanci na postup ze skupiny a na svou premiérovou účast na Euru si tak bude muset počkat.

Bělorusko – Andorra 1:0

Jak Bělorusko, tak Andorra už jsou ve skupině I bez naděje na postup. Domácí si dle očekávání užívali míče na kopačkách více než jejich protějšek z Pyrenejí, nicméně k rozdílové brance to dlouho nevedlo. Aktivně působil patnáctigólový střelec Dinama Minsk Vladislav Morozov, mladý útočník ovšem ve všech příležitostech selhal. O vítězství Bělorusů tak rozhodl až v samotném závěru utkání střídající Denis Laptev, kterému na gól stačilo pouhých devět minut na hřišti.

Tabulka kvalifikační skupiny I.
Tabulka kvalifikační skupiny I.Livesport

Francie – Gibraltar 14:0

Hrozivý večer z pohledu nejmenšího člena UEFA předznamenala již branka debutujícího mladíka Warrena Zaïra-Emeryho. Ve věku 17 let a 255 dní třetího nejmladšího hráče historie francouzského národního týmu a nejmladšího od roku 1914 dohrál jeden z fotbalistů v bílých dresech a domácí získali početní výhodu.

Tu mnohokrát potrestali a svému soupeři připravili jeho nejvyšší soutěžní porážku v historii. Mezi úspěšné střelce se hattrickem zapsal mimo jiné Kylian Mbappé, který v tabulce kanonýrů Les Bleus překonal na druhém místě kolegu Antoina Griezmanna.

Dosud nejvyšším triumfem Francie v kvalifikacích Eura byla výhra 10:0 nad Ázerbájdžánem z roku 1995, Německo drželo absolutní kvalifikační rekord ME od roku 2006, kdy zničilo San Marino 13:0. Gibraltar ve skupině B nadále čeká na první body i vstřelenou branku.

Nizozemsko – Irsko 1:0

Klíčovým mužem k tomu, že si celek ze země tulipánů zajistil místenku do Německa, se stal hned zkraje utkání Wout Weghorst. Ten přesnou ranou k bližší tyči zakončil individuální akci, a potvrdil tak formu z Hoffenheimu, v jehož dresu se prosadil ve všech třech uplynulých ligových duelech.

Nizozemci, mistři Evropy z roku 1988, scházeli od svého triumfu na závěrečném evropském turnaji pouze v roce 2016. Na minulém šampionátu podlehli v osmifinále české reprezentaci.

Tabulka kvalifikační skupiny B.
Tabulka kvalifikační skupiny B.Livesport

Výsledky kvalifikace Eura 2024