Kvalifikace Eura: Polsko nečekaně padlo v Moldavsku, Ronaldo rozhodl o vítězství

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvalifikace Eura: Polsko nečekaně padlo v Moldavsku, Ronaldo rozhodl o vítězství
Polsku nepomohl ani Robert Lewandowski.
Polsku nepomohl ani Robert Lewandowski.AFP
Fotbalisté Polska nečekaně prohráli v Moldavsku 2:3, i když po poločase vedli 2:0. V kvalifikační skupině o mistrovství Evropy ztrácejí na vedoucí Česko čtyři body. Naopak hráči Albánie zvítězili na Faerských ostrovech 3:1 a na Česko jim chybí jen jediný bod.

Skupina J

Bosna a Hercegovina – Lucembursko 0:2

Vítěznou trefu utkání si připsal po chybě v defenzivě domácích již ve čtvrté minutě Yvandro Borges Sanches. Teprve 19letý hráč Borussie Mönchengladbach tak úspěšně zakončil sezonu, v níž si mimo jiné připsal i své první starty v Bundeslize.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Tým z Beneluxu díky trefě mladíka může stále pomýšlet v nabité skupině na postup, výběr z bývalé Jugoslávie naopak i kvůli zahozené penaltě prohrál již potřetí v řadě.

Island – Portugalsko 0:1

Veškerou pozornost na sebe v zápase strhl Cristiano Ronaldo, jenž nastoupil do jubilejního 200. duelu v národním týmu, čímž se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

Zápas rozhodl Cristiano Ronaldo.
Zápas rozhodl Cristiano Ronaldo.AFP

V 89. minutě pak navíc sám rozhodl o triumfu Portugalců, kteří zakončili reprezentační pauzu na prvním místě bez jediné inkasované branky.

Lichtenštejnsko – Slovensko 0:1

Sokoli byli zejména v úvodu jasně lepším týmem, nebezpečné situace si ovšem dlouho vytvářeli takřka výhradně ze standardních situací. Ke kýženému gólu je nakonec dovedl před stovkami jejich fanoušků jeden z 11 rohových kopů zahrávaných v první půli, když se trefil Denis Vavro.

Tabulka skupiny J.
Tabulka skupiny J.Livesport

Po změně stran hosté směrem dopředu výrazně polevili, čisté konto však i díky dobrým zákrokům Martina Dúbravky uhájili a upevnili si druhou příčku v tabulce.

Skupina G

Bulharsko – Srbsko 1:1

Duel hraný v Razgradu gólově načali Lvi krátce po začátku druhého poločasu, kdy se prosadil křídelník Ludogorce Kiril Despodov. Ten tak zakončil individuálně úspěšnou sezonu, během níž přispěl k zisku titulu hned 14 brankami, které navíc doplnil o stejný počet asistencí.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Orli, v jejichž nominaci absentovaly útočné hvězdy Aleksandar Mitrovič a Dušan Vlahovič, se zmohli pouze na závěrečné vyrovnání.

Maďarsko – Litva 2:0

Rozhodující branku utkání vstřelil ve 32. minutě Barnabás Varga, který se s náskokem 12 branek stal suverénně nejlepším střelcem maďarské ligy. Krátce před koncem zápasu pak herní převahu favorita proměnil v druhý gól Roland Sallai.

Tabulka skupiny G.
Tabulka skupiny G.Livesport

Maďaři tak v rámci kvalifikace stále neinkasovali a díky zaváhání Srbska v souběžně hraném klání poskočili na první příčku tabulky, kde jsou před balkánským soupeřem díky lepšímu skóre.

Skupina F

Rakousko – Švédsko 2:0

Hosty ve Vídni dlouho držel nad vodou skvělý brankář Robin Olsen, nicméně v poslední desetiminutovce ho dvakrát prostřelil Christoph Baumgartner a zajistil Rakušanům další cenné body do tabulky. Záložník Hoffenheimu tím zaokrouhlil počet svých tref v dresu národního týmu na 10.

Tabulka skupiny F.
Tabulka skupiny F.Livesport

Estonsko – Belgie 0:3

Před utkáním se v belgické kabině řešil především nečekaný odjezd jedné z hlavních hvězd mužstva Thibauta Courtoise, který se podle slov hlavního trenéra Domenica Tedesca urazil, jelikož nezískal kapitánskou pásku.

Romelu Lukaku slaví jednu ze svých branek.
Romelu Lukaku slaví jednu ze svých branek.AFP

Brankář Realu Madrid tato slova důrazně popřel a uvedl, že odletěl skrze zranění. Kapitánem se tak podruhé v řadě stal Romelu Lukaku, jenž dvěma góly během tří minut rozhodl o triumfu Rudých ďáblů.

Skupina E

Faerské ostrovy – Albánie 1:3

Hlavní postavou hostů byl při výhře záložník italského Sassuola Nedim Bajrami, jenž vstřelil úvodní branku svého týmu a u další asistoval.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Poznámky ze zápasu si určitě udělal i český trenér Jaroslav Šilhavý, jelikož právě tým z Balkánu bude v září pro jeho družinu dalším soupeřem.

Moldavsko – Polsko 3:2

Bíločervení předčili zaváhání českého národního týmu, který v Kišiněvě v březnu remizoval. Po prvním poločase přitom vedli o dva góly, po změně stran se ovšem nejprve dvěma góly prezentoval Ion Nicolaescu a v 85. minutě dokonal šokující obrat Vladyslav Baboglo. Hosté tak v tabulce propadli až na předposlední příčku.

Tabulka skupiny E.
Tabulka skupiny E.Livesport

Skupina A

Norsko – Kypr 3:1

O úvodní branku se při premiérovém tříbodovém zisku Seveřanů v cestě na závěrečný turnaj postaral v úvodu zápasu Ola Solbakken, který se v barvách národního týmu prosadil vůbec poprvé.

Mohutný Haalandův nápřah.
Mohutný Haalandův nápřah.AFP

Ofenzivně nevýrazný středomořský celek pak po změně stran definitivně srazily dvě slepené branky Erlinga Haalanda.

Skotsko – Gruzie 2:0

Skotsko ovládlo kvalifikační duel o evropský šampionát výsledkem 2:0 proti Gruzii a zajistilo si osmibodový náskok v čele skupiny A. Utkání hrané v glasgowském Hampden Parku výrazně poznamenal podmáčený terén, který způsobil dlouhé přerušení hned krátce po startu.

Se situací se lépe vypořádali domácí, které už v šesté minutě poslal do vedení Callum McGregor. Po změně stran navíc dalším rychlým gólem pojistil tři body pro fotbalisty ze země kiltů Scott McTominay.

Skotsko – Gruzie (20:45)