Moldavci mají postup ve svých rukou. Já žiju sen jako Albánec, rozplýval se Sylvinho

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Moldavci mají postup ve svých rukou. Já žiju sen jako Albánec, rozplýval se Sylvinho

Sylvinho dovedl Albánii na historicky druhý evropský šampionát.
Sylvinho dovedl Albánii na historicky druhý evropský šampionát.Profimedia
Brazilský trenér Sylvinho (49) považuje postup s fotbalisty Albánie na mistrovství Evropy 2024 v Německu za sen. Podle něj je to stejně neuvěřitelné jako vítězství v Lize mistrů, kterou coby hráč dvakrát ovládl s Barcelonou. Jeho svěřenci se na závěrečný turnaj kvalifikovali z "české" skupiny po páteční remíze 1:1 v Moldavsku. Sylvinho ocenil i výkon domácích hráčů, o nichž si myslí, že v závěrečném utkání kvalifikace proti Česku mají postup na Euro ve svých rukou.

Albánie se na ME představí teprve podruhé v historii a premiérově od roku 2016, kdy vypadla ve skupině. "Po závěrečném hvizdu a devíti měsících každodenní práce je to rozhodně sen, který si chci naplno vychutnat se všemi Albánci. Žiju sen jako Albánec," citovala Sylvinha na svém webu televizní a rozhlasová společnost Radio Televizioni Shqiptar (RTSH).

"My Brazilci jsme trochu jako vy Albánci, taky se rádi objímáme a navazujeme vřelé vztahy. Všiml jsem si také toho, že i když jste cizinci, v Albánii vás pozvou k sobě domů na oběd," prohlásil rodák ze Sao Paula, který se albánské reprezentace ujal letos v lednu.

Albánie má na dosah postup z prvního místa.
Albánie má na dosah postup z prvního místa.Livesport

Během hráčské kariéry triumfoval s Barcelonou v letech 2006 a 2009 v Lize mistrů. "Bylo neuvěřitelné Ligu mistrů vyhrát, ale stejně tak je neuvěřitelné jako trenér postoupit s Albánií na mistrovství Evropy v Německu. Je to opravdu úžasné," řekl někdejší levý obránce Corinthians, Arsenalu, Celty Vigo a Manchesteru City.

Albánii stačil v Kišiněvě k stvrzení postupu na Euro bod. O něj se však Sylvinho bál, jelikož v 87. minutě Vladislav Baboglo odpověděl na vedoucí trefu Sokola Cikalleshiho z penalty a Moldavané poté usilovali o obrat.

"Moldavsko je dobré ve vzduchu, což v této kvalifikaci ukázalo. Je to fyzicky silný tým, tvrdý ve vzdušných soubojích a bojující o druhé míče. Dvě tři minuty po vyrovnání se mohlo stát cokoli, takže jsem se bál," uvedl Sylvinho, jehož svěřenci vedou skupinu o dva body před Českem a v pondělí ji zakončí domácím soubojem s Faerskými ostrovy.

Moldavsko naopak čeká ve stejný den proti Čechům přímý souboj o postup na Euro. V Olomouci musejí zvítězit, jelikož na soupeře ztrácejí dva body. "Chci poděkovat i mému protějšku na straně Moldavska (Sergheii Clescencovi), jelikož s týmem utrpěl ve skupině jedinou porážku. Věřím, že proti České republice mají všechno ve svých rukou, aby dokázali postoupit," podotkl Sylvinho.

Albánie – Moldavsko 1:1