Polsko je po sérii mizerných výsledků bez trenéra, Santos odkoučoval jen šest zápasů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Polsko je po sérii mizerných výsledků bez trenéra, Santos odkoučoval jen šest zápasů

Aktualizováno
Fernando Santos vydržel na lavičce Polska 232 dní.
Fernando Santos vydržel na lavičce Polska 232 dní.PAP
Není doma, jako venku. Fotbalisté Polska nezvládli ani jeden ze tří dosavadních kvalifikačních duelů na hřištích soupeřů – po úvodní porážce v Česku (1:3) padli rovněž v Moldavsku (2:3) a naposledy i v Albánii (0:2). Právě nepřesvědčivé výkony na cizích stadionech stály místo trenéra Fernanda Santose (68). Kouč, který dovedl v roce 2016 své rodné Portugalsko ke zlatu na evropském šampionátu, ukončil svou zahraniční misi po 232 dnech.

Informaci jako první přinesl polský server Onet. Agentuře PAP ji později potvrdil i tamní fotbalový svaz (PZPN), který ji v podvečer zveřejnil i oficiálně. "I když končíme naši spolupráci, jsem vděčný, že jsem polskou reprezentaci vedl. Přeji jen to nejlepší Polsku a jeho lidem, kteří mě tak dobře přivítali, když jsem tu žil," citoval svazový web Santose.

Rodák z Lisabonu převzal Polsko letos 24. ledna, na lavičce nahradil Czeslawa Michniewicze. První utkání pod vedením portugalského stratéga odehráli Bíločervení při vstupu do kvalifikace Eura 2024 v Praze, kde padli i díky raketovému nástupu českého týmu – svěřenci Jaroslava Šilhavého vedli 2:0 už po třech minutách.

V následujících dvou utkáních Poláci zvítězili, doma přetlačili 1:0 Albánii a v červnové přípravě stejným výsledkem i Německo. Následovaly prohry v Moldavsku a v Albánii, mezi něž se vměstnal povinný úspěch nad Faerskými ostrovy (2:0). V tabulce kvalifikační skupiny E je Polsko na čtvrtém místě své skupiny s dvoubodovou ztrátou na český tým, který aktuálně drží poslední postupovou příčku. Poláci navíc mají na kontě o zápas více.

Santos po Albánii: Odstoupit nehodlám

V říjnovém reprezentačním bloku čeká Polsko venkovní duel s Faerskými ostrovy, poté přivítají Moldavsko a kvalifikaci zakončí v listopadu doma proti Česku. I v případě, že v tabulce E neobsadí první nebo druhou příčku, mohou na závěrečný turnaj v Německu nadále pomýšlet. Díky poměrně úspěšnému působení v LIze národů, kde v tabule A4 skončili třetí za Nizozemskem a Belgií, by je totiž neměla minout baráž o postup.

Podle médií nepanovala v reprezentaci pod Santosovým vedením dobrá atmosféra. Vztahy mezi hráči a koučem se údajně postupně zhoršovaly a nespokojeno bylo i svazové vedení. Nový reprezentační kouč zatím není znám. Svazové vedení uvedlo, že brzy zveřejní, kdy představí Santosova nástupce. Podle tamních médií nepůjde o trenéra ze zahraničí, ale z Polska.

Nejbližší program Polska.
Nejbližší program Polska.Livesport

Program kvalifikace na Euro