Srbové si poprvé zahrají na Euru. Lukaku dal čtyři góly, Portugalsko zůstalo stoprocentní

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Srbové si poprvé zahrají na Euru. Lukaku dal čtyři góly, Portugalsko zůstalo stoprocentní
Aktualizováno
Romelu Lukaku nastřílel v aktuální kvalifikaci Eura 14 gólů.
Romelu Lukaku nastřílel v aktuální kvalifikaci Eura 14 gólů.AFP
Srbsko si vůbec poprvé zajistilo účast na mistrovství Evropy, v závěrečném kvalifikačním utkání mu k tomu stačila domácí remíza 2:2 s Bulharskem. Výběr trenéra Dragana Stojkoviče postupuje ze skupiny G společně s Maďarskem. To si místenku na šampionát vybojovalo už ve čtvrtek a s cestou na Euro 2024 se rozloučilo nedělním triumfem nad Černou Horou. Belgie především díky čtyřem gólům Romela Lukaka deklasovala doma Ázerbájdžán 5:0, Portugalsko porazilo Island 2:0 a v kvalifikaci vyhrálo i desáté utkání.

Maďarsko – Černá Hora 3:1

Maďarsko si vítězstvím si zajistilo první místo v tabulce a tím i potenciálně lepší výchozí pozici při losu závěrečného turnaje. Ve 36. minutě sice otevřel skóre Slobodan Rubežič, dvěma slepenými góly ve druhém poločase ale obrátil skóre záložník Liverpoolu Dominik Szoboszlai, který tak uhájil stoprocentní domácí bilanci svého týmu v aktuální kvalifikaci. Hosté naopak přišli o šanci na přímý postup a ve skupině končí třetí.

Srbsko – Bulharsko 2:2

Domácí potvrzovali roli favorita od prvních minut, soupeře zamkli na jeho polovině a díky přesné dorážce Miloše Veljkoviče také otevřeli skóre. Po změně stran se sice hostům nečekaně podařilo vývoj duelu otočit, krátce před koncem se ovšem prosadil Srdjan Babič a body se tak nakonec dělily. Srbové tak klíčovou bitvu zvládli a zajistili si postup na šampionát do Německa, naopak Bulhaři zakončili kvalifikaci bez jediného vítězství.

Konečná tabulka kvalifikační skupiny G.
Konečná tabulka kvalifikační skupiny G.Livesport

Belgie – Ázerbájdžán 5:0

Belgie si drtivým triumfem zajistila prvenství v tabulce skupiny F na úkor Rakušanů. Hvězdou utkání se stal domácí kapitán Romelu Lukaku, který již v úvodním dějství i díky vyloučení Eddyho Israfilova hned čtyřikrát skóroval. Pro útočníka AS Řím to navíc v rámci tohoto cyklu znamenalo dosažení mety 14 branek, a nahlas si tak řekl o pozici nejlepšího střelce bojů o Euro. Jeho nejbližší pronásledovatel Cristiano Ronaldo na něj před večerním zápasem s Islandem ztrácel čtyři přesné trefy.

Švédsko – Estonsko 2:0

S vědomím, že se Skandinávci na závěrečný turnaj nepodívají, potěšil prořídlé tribuny vítězným gólem Viktor Claesson, jenž v dresu Kodaně přispěl dvěma trefami k srpnovému vyřazení pražské Sparty z bojů o Ligu mistrů. Tým z Pobaltí zakončil skupinovou fázi bez výhry na pátém místě, teoretickou šanci na postup však stále má. Pokud totiž ve svých posledních zápasech neselžou zároveň Češi i Italové, Estonci se utkají o místenku do Německa s neúspěšnými kvalifikanty ze skupiny Ligy národů A.

Konečná tabulka kvalifikační skupiny F.
Konečná tabulka kvalifikační skupiny F.Livesport

Bosna a Hercegovina – Slovensko 1:2

Slováci zakončili vydařené vystoupení v kvalifikační skupině J výhrou. Již před výkopem bylo jasné, že zatímco hosté už měli účast na Euru jistou, Bosna a Hercgovina mohla toto utkání pojmout jako součást přípravy na březnovou baráž, která je nemůže minout. To se jí podařilo přetavit ve vedení, když si krátce po změně stran vstřelil vlastní gól Patrik Hrošovský.

Na nezdar někdejšího středopolaře Viktorie Plzeň ale Slováci rychle zareagovali a jejich obrat dokonal zkraje závěrečné dvacetiminutovky Ľubomír Šatka, jenž využil vyloučení Renata Gojkoviče a zaznamenal svou vůbec první trefu v seniorském národním týmu. Slovensko tak i podruhé ve skupině J nad Bosnou a Hercegovinou zvítězilo.

Lichtenštejnsko – Lucembursko 0:1

Utkání výrazně ovlivnila situace z páté minuty, kdy po nevybíravém zákroku uviděl červenou kartu hostující Danel Sinani. Ani početní nevýhoda ovšem hosty příliš nezbrzdila, a ti se tak postupem času propracovali až k vítězné trefě, o kterou se po změně stran postaral Gerson Rodrigues. Celek z Beneluxu tak zakončil boje o Euro se ziskem rekordních 17 bodů a může se těšit na březnovou baráž o účast na šampionátu v Německu.

Portugalsko – Island 2:0

O vítěznou trefu se postaral klíčový hráč Manchesteru United Bruno Fernandes, kterému paradoxně asistoval na klubové úrovni jeho rival z Citizens Bernardo Silva. Portugalci tak zakončili skupinovou fázi beze ztráty jediného bodu a s celkovým impozantním skóre 36:2. Hosté naopak zůstali čtvrtí.

Konečná tabulka kvalifikační skupiny J.
Konečná tabulka kvalifikační skupiny J.Livesport

Skotsko – Norsko 3:3

Skandinávci v posledním zápase skupiny A i přes absenci Erlinga Haalanda dvakrát vedli, pokaždé se ovšem vlastními chybami o vybudovaný náskok připravili. Nejprve střelec první branky hostů Aron Dönnum způsobil pokutový kop, podruhé zase soupeři pomohl vlastním gólem Leo Ostigard. Po změně stran se domácí dokonce dostali do vedení, radost ze tří bodů jim ovšem překazil chvíli před koncem Mohamed Elyounoussi.

Španělsko – Gruzie 3:1

Hosté předvedli velmi sympatický výkon, který jedním zásahem podpořil Chviča Kvaracchelija. Za Španěly ovšem zazářil především Ferran Torres, jenž kromě asistence na první trefu sám vstřelil vítěznou branku. Tu útočník Barcelony oslavil s dresem spoluhráče Gaviho, který vinou zranění kolene opouštěl utkání v slzách. Tým ze Zakavkazska ale prohra příliš mrzet nemusela, protože jejich jediná šance na Euro stále zůstává přes kvalifikační play off.

Konečná tabulka kvalifikační skupiny A.
Konečná tabulka kvalifikační skupiny A.Livesport

Výsledky kvalifikace Eura 2024