Leverkusen v EL s Kovářem v bráně zvítězil. West Ham i díky gólu Součka odvrátil blamáž

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen v EL s Kovářem v bráně zvítězil. West Ham i díky gólu Součka odvrátil blamáž

Aktualizováno
Wirtz (uprostřed) v zápase Leverkusenu jeden gól vstřelil a na jeden nahrál.
Wirtz (uprostřed) v zápase Leverkusenu jeden gól vstřelil a na jeden nahrál.AFP
Skupinová fáze Evropské ligy se ve čtvrtek večer rozjela nejen za účasti českých týmů, ale také brankáře Matěje Kováře (23) a střídajícího Adama Hložka (21). V zápase Bayeru Leverkusen proti švédskému Häckenu se ale nejvíc blýskli Florian Wirtz (20) i Victor Boniface (22), kteří si při výhře 4:0 oba připsali po jedné brance a jedné asistenci. West Ham se po roční odmlce vrátil do Evropské ligy vítězně. Na vlastním stadionu porazil srbský tým TSC Bačka Topola 3:1. Z českých reprezentantů do zápasu naskočil pouze Tomáš Souček (28), který se ale dokázal v samém závěru gólově prosadit, a pojistil tak výhru svého týmu.

Leverkusen – Häcken 4:0

Obrana hostů, v jejímž srdci nastoupil kmenový hráč Slavie Aiham Ousou, nezachytila start zápasu a v úvodních 16 minutách hned dvakrát inkasovala. Rychlým zásahům přes celé hřiště přihlížel i Kovář, jenž se mezi třemi tyčemi Bayeru objevil poprvé a svůj debut oslavil takřka bezproblémovým čistým kontem. Hložek se na trávník dostal v 73. minutě v čase čtyřgólového vedení domácích a k jeho dalšímu navýšení nepřispěl.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

LASK – Liverpool 1:3

V zápase, ve kterém měli výraznou převahu hosté z Anglie, se ovšem jako první prosadil ve 14. minutě Florian Flecker, jenž si na mezinárodní scéně připsal premiérovou trefu. Reds začali být podobně jako ve víkendovém duelu s Wolves nebezpečnější až po změně stran, tři body jim tak vystřelil v 63. minutě Luis Díaz.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Z lavičky favorita utkání přihlížel i český brankář Vítězslav Jaroš, jenž se na soupisce Liverpoolu objevil poprvé téměř po třech letech.

Š. Tiraspol – AS Řím 1:2

AS Řím v úvodním duelu skupiny G Evropské ligy potvrdil roli favorita, když na hřišti Šeriffu Tiraspol zvítězil 2:1. Triumf hostů se však nerodil snadno, o plném bodovém zisku Římané rozhodli až po více než hodině hry, neboť na jejich první velmi šťastnou branku odpověděli domácí zásluhou Cristiana Tovara.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Rozhodující trefě Romela Lukaka přihlížel pouze z tribuny portugalský stratég José Mourinho, jemuž v Moldavsku začal běžet čtyřzápasový trest za přílišnou kritiku rozhodčích po prohraném finále loňského ročníku. Belgický útočník se prosadil ve 12 po sobě jdoucích duelech Evropské ligy, což je nejdelší gólová šňůra v historii této soutěže.

West Ham – TKS 3:1

Zdálo se být otázkou času, kdy se domácí prosadí, jenže po startu druhé půle klub z města Bačka Topola zcela umlčel londýnský stadion. Petar Stanič na polovině hřiště obral o míč Angela Ogbonnu a v následném úniku se trefil přesně k pravé tyči brány Lukasze Fabiaňského. Také o druhou trefu se postarali hráči srbského celku, z té však hosté radost neměli, jelikož Nemanja Petrovič překonal vlastního gólmana.

Tomáš Souček hrál od 76. minuty.
Tomáš Souček hrál od 76. minuty.Opta by Stats Perform

Stalo se tak po centru z levé strany a snaze ubránit Mohammeda Kuduse. Právě ghanský středopolař pak v 70. minutě obrat dokonal, když si ho našel míč po jubilejním 10. rohovém kopu domácích. Totožný typ standardní situace následně přinesl Londýňanům klid na kopačky, když nabídku Jamese Warda-Prowsea hlavou zužitkoval Souček.

Rangers – Betis 1:0

Dlouho vyrovnaný duel rozhodl po hodině hry bývalý hráč pražské Slavie Abdallah Sima, jenž se v sešívaném dresu proháněl po trávníku Ibrox Stadium i ve slavném vyhroceném duelu před dvěma a půl lety. Andalusanům tak návrat do skotského velkoměsta nevyšel podle představ a podobně jako v roce 2021, kdy se střetli s Celticem, odjeli domů bez bodu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Brighton – AEK Atény 2:3

Fanoušci domácího celku, kteří do ochozů stadionu přicházeli natěšení na vůbec první zápas svého týmu v evropských pohárech, se příliš nebavili. V divokém utkání musel anglický favorit dvakrát dotahovat, což se mu díky penaltám Joaa Pedra také dvakrát povedlo, na vítěznou trefu Ezequiela Ponceho už ale odpověď nenašel. Pod překvapivou výhru hostů se dvěma asistencemi podepsal také zkušený íránský obránce Ehsan Hajsafi.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Další zápasy

Villarreal, vítěz Evropské ligy z roku 2021, po nevydařeném startu do sezony vyměnil trenéra a nový kouč Pacheta po úspěšném debutu ve španělské lize musel strávit porážku 0:2 na hřišti Panathinaikosu Atény. Postarali se o ni Fotis IoannidisAndraž Šporar

Rennes porazilo Maccabi Haifa 3:0. Favorit se nijak nerozpakoval a do vedení se dostal zásluhou Ludovica Blase již v první minutě utkání. Na úspěšného střelce pak ještě do přestávky navázal Adrien Truffert, pro kterého šlo o vůbec první přesný zásah v pohárové Evropě. Izraelský celek na francouzské půdě z pěti zápasů hned čtyřikrát prohrál.

Karabach o zisku všech bodů v utkání s Molde rozhodl až po změně stran, kdy se jako jediný v zápase prosadil Leandro Andrade. Klub z Agdamu potvrdil, že se mu doma daří, jelikož před zraky svých fanoušků prohrál za poslední rok v soutěžních duelech jen dvakrát. Do skupiny, které by měl vévodit německý Leverkusen, si tak připsal důležité body.

Hráči Royale Union SG remizovali s Toulouse 1:1. Stadion Belgičanů nesplňoval podmínky evropských pohárů, a tak útočiště nalezli u sousedního Anderlechtu. Bod nakonec domácím šťastnou vyrovnávací trefou vystřelil Mohamed Amoura. Francouzský celek si remízu připsal po 14 letech čekání na evropský fotbal.

Ajaxu remizoval v atraktivním domácím duelu s Olympique Marseille 3:3. Jeden ze šlágrů úvodního hracího dne nabídl v hlavním městě Nizozemska výborné ofenzivní představení, kde nejprve rychle o dva góly vedli domácí, jenže francouzskému celku se podařilo ještě do přestávky srovnat.

Po změně stran vrátil domácím náskok Kenneth Taylor, jemuž nahrával v první půli skórující Carlos Forbs. A když už to vypadalo, že Nizozemcova trefa by mohla být vítězná, udeřil na druhé straně celkově dvougólový Pierre-Emerick Aubameyang.

Kompletní výsledky Evropské ligy