Koeficient: Liga mistrů je díky Spartě, Slavii a Plzni na dosah

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Přímá jízdenka do Ligy mistrů na dosah. České kluby soupeří s Rangers, ohlížet se nemusí

Liga mistrů je pro české kluby zase o krůček blíže.
Liga mistrů je pro české kluby zase o krůček blíže.Profimedia
Evropo, pozor! České kluby berou poháry útokem. Po čtvrteční noci si osmifinále Evropské a Konferenční ligy zahrají dohromady tři tuzemští zástupci – Slavia, Plzeň a Sparta, která senzačně vyřadila Galatasaray. Právě díky postupu Letenských do další fáze se opět výrazně vylepšila pozice národního koeficientu. Od vysněné 10. příčky, která zajišťuje šampionovi FORTUNA:LIGY přímý postup do Ligy mistrů v ročníku 2025/26, dělí Česko už jen 0,550 bodů.

Zatímco Česko má v osmifinálové fázi evropských pohárů hned tři zástupce, úhlavní soupeř o 10. příčku Skotsko už drží palce pouze Rangers. Právě celek z Glasgow přitom může po pátečním losu znovu zamířit do Prahy, v osudí totiž bude jako potenciální soupeř Sparty, s níž sehrál dvě utkání už ve skupinové fázi.

Ať už na další vzájemné střetnutí dojde, nebo ne, ztráta 0,550 bodu není nikterak zásadní. Česko v letošní sezoně dělí zisky dle počtu pohárových zástupců číslem čtyři, za každou výhru si tak připisuje 0,500 bodu. Skotsko mělo v Evropě na začátku ročníku o jeden celek více, dělí tedy číslem pět (za výhru 0,400 bodu).

"Neuvěřitelné výsledky českého profesionálního fotbalu. Tři české celky dnes v losu osmifinále Evropské ligy a Evropské konferenční ligy. Český klubový koeficient letos na šestém místě z 55 zemí UEFA. Fotbalový sen a obrovské ocenění práce akcionářů, managementu, realizačních týmů, hráčů i fanoušků ve všech třech klubech," napsal na sociální síť X předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Na míle vzdálené není ani deváté Turecko, které má v součané době na kontě 37,600 bodu. Poté, co mu Sparta vyřadila Galtasaray, má ve hře stejně jako Skotsko už jen jednoho zástupce – Fenerbahce v Konferenční lize. Tuzemské týmy by ale musely vybojovat alespoň několik dalších výher, aby ztrátu 2,300 bodu dohnaly.

V komfortní situaci je Česko s ohledem na situaci na nižších příčkách. Největším nebezpečím je pro něj 12. Švýcarsko se ztrátou 2,725 bodu. Jeho klubům se však letos nedařilo a ve hře zůstává už jen ženevské Servette. Protivník Slavie ze skupinové fáze Evropské ligy zvládl dvojzápas s Ludogorcem, a jako jeden z možných soupeřů tak číhá na Viktorii Plzeň.

Také 13. země v pořadí žebříčku UEFA má ve hře už jen jeden tým. Rakousko, které na Česko ztrácí 2,900 bodu, zastupuje už jen Sturm Graz, za nějž nastupuje mimo jiné host z Liverpoolu Vítězslav Jaroš. Celek ze Štýrského Hradce v play off Konferenční ligy vyřadil Slovan Bratislava, a stejně jako Servette se tak může utkat s Plzní.

Česko už letos ziskem 12,750 bodu překonalo historicky nejlepší výsledek v pohárové Evropě. V sezoně 1995/1996 nahrály tuzemské kluby 12,000 bodů. Po změně pravidel z přelomu tisíciletí, kdy se začaly půlit body získané v předkolech, se zápis v tabulkách změnil na 10,333 bodu. Nejvýše Česko dosáhlo na devátou příčku, ze které startovalo do sezony 2004/2005.

"Tohle je absolutní šílenost, ze které bude celý český fotbal profitovat mnoho let," uvedl na X Ondřej Kania, s velkou pravděpodobností budoucí majitel Slovanu Liberec.

Soupeři českých klubů před losem EL a EKL