Slavia chce v Edenu odčinit poslední nezdary a vrátit Šeriffu bolestivou porážku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavia chce v Edenu odčinit poslední nezdary a vrátit Šeriffu bolestivou porážku

Slavia se pokusí přidat druhou výhru v Evropské lize.
Slavia se pokusí přidat druhou výhru v Evropské lize.Profimedia
Fotbalisté Slavie ve čtvrtek nastoupí doma proti Šeriffu Tiraspol k druhému z šesti zápasů skupiny Evropské ligy. Pražané se pokusí navázat na úvodní výhru 2:0 nad Servette a přiblížit se postupu. Zároveň si chtějí zlepšit náladu po dvou ligových remízách po sobě. Moldavskému suverénovi mají co vracet, v roce 2009 s ním vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů poté, co rozhodující gól inkasovali v nastavení.

Zatímco Slavia před dvěma týdny na úvod hlavní fáze Evropské ligy zvítězila, Tiraspol doma prohrál s favorizovaným AS Řím 1:2. V jarní části pohárů budou pokračovat tři ze čtyř mužstev. První celky z každé skupiny projdou do osmifinále, druzí v pořadí se v play off utkají o postup do stejné fáze s kluby z třetích příček v Lize mistrů. Týmy na třetích místech přejdou do nižší Evropské konferenční ligy. Pražané hrají v pohárech skupinovou fázi posedmé za sebou.

Čas na pomstu

Tiraspol zvítězil v jediném z 10 zápasů s českými týmy v soutěžích UEFA a loni ve 3. předkole Ligy mistrů vypadl po dvou porážkách 1:2 s Plzní, na Slavii má ale dobré vzpomínky. Před 14 lety po remízách 0:0 doma a 1:1 venku nečekaně vyřadil červenobílé ve 3. předkole Ligy mistrů. Za Pražany tehdy do obou zápasů zasáhl současný vedoucí mužstva Stanislav Vlček.

"Je to taková retro vzpomínka, ale samozřejmě negativní. Tehdy jsem seděl na jižní tribuně, kam padl ten gól," zavzpomínal slávistický trenér Jindřich Trpišovský. "Loni hráli s Plzní, oba zápasy jsme viděli. Je to tradiční tým v pohárech. I když je to už dlouhá doba, tak to bude pro Slavii možnost rehabilitace nebo odvety za ten nešťastný dvojzápas," doplnil kouč Pražanů.

Aktuální forma Slavie.
Aktuální forma Slavie.Livesport

Jeho svěřenci sice prohráli jediný z 16 soutěžních zápasů v sezoně, v lize však dvakrát po sobě jen remizovali. V neděli se rozešli v Teplicích smírně bez branek a poprvé od března neskórovali. Na druhém místě tabulky ztrácejí dva body na obhájce titulu Spartu.

"Musíme na to co nejrychleji zapomenout a soustředit se na další utkání. Hrajeme hned v týdnu, doufejme, že nám to pomůže. Pokud hrajete rychle za sebou, je to pro tým lepší," řekl brankář Aleš Mandous, který v Teplicích chytil penaltu.

Tiraspol skolil i Real

Zatímco Slavia v domácí soutěži v předchozích dvou sezonách skončila druhá, Tiraspol osmkrát po sobě vyhrál moldavskou ligu. V pohárech potřetí za sebou hraje skupinu, předloni v Lize mistrů šokoval vítězstvím 2:1 v Madridu nad Realem. V této sezoně ale v předkolech nevyhrál ani jeden ze čtyř venkovních zápasů. I proto bude v Edenu jasným outsiderem.

"Čeká nás velmi těžký zápas. Slavia je velmi dobře vybaveným týmem, který má vyvážené složení a může nastupovat v různých sestavách. Zápas bude výsledkově velmi důležitý. Musíme získat nějaké body, i když nás čeká velmi dynamický a silný soupeř. Musíme využít své šance," řekl italský trenér Tiraspolu Roberto Bordin.

Zápas v Edenu začne ve čtvrtek v 21:00. Slávisté budou znovu spoléhat na výbornou bilanci doma, kde od porážky s Kluží vloni v říjnu už 23 soutěžních zápasů po sobě neprohráli.

Přehled zápasu Slavia – Šeriff (5. října, 21:00)