Sparťané považují skupinu EL za hratelnou. Ale bude to šest těžkých utkání, říká Priske

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparťané považují skupinu EL za hratelnou. Ale bude to šest těžkých utkání, říká Priske

Sparťané si zahrají i proti Rangers.
Sparťané si zahrají i proti Rangers.Profimedia
Fotbalisté Sparty označili skupinu Evropské ligy s Glasgow Rangers, Betisem Sevilla a Arisem Limassol za zajímavou a hratelnou. Dánský trenér Pražanů Brian Priske (46) považuje za důležité, aby jeho svěřenci zvládli domácí zápasy. V rozhovoru pro klubovou televizi uvedl, že by bylo fantastické, pokud by úřadující čeští mistři pokračovali v pohárové Evropě i po Vánocích.

Sparta vypadla v kvalifikaci Ligy mistrů s FC Kodaň po penaltovém rozstřelu a v závěrečném 4. předkole Evropské ligy byla blízka "propadu" do Konferenční ligy. První utkání na hřišti Dinama Záhřeb prohrála 1:3, ale ve čtvrteční domácí odvetě zvítězila překvapivě 4:1 a postoupila do skupiny druhé nejprestižnější pohárové soutěže.

Zajímavá a hratelná skupina

"Je to docela zajímavá skupina. Byly tam větší a pro diváka zajímavější kluby, ale myslím si, že je to dobrý balanc mezi tím, že ty týmy jsou zajímavé a zároveň nejsou od nás odskočené. Řekl bych, že je to docela hratelná skupina. Bude to těžké, ale věřím, že bychom zápasy mohli zvládnout a mohli bychom se podívat dál," řekl obránce či záložník Jaroslav Zelený.

"Je to hratelná skupina a doufám, že uděláme úspěch. Když budeme hrát doma před skvělými fanoušky, tak věřím, že máme šanci na postup," prohlásil záložník Jakub Pešek.

Trenér Priske se úvahami o šancích svého týmu nechtěl zabývat. "Na tuhle otázku je po losu příliš brzy. Potřebujeme nasbírat co nejvíc bodů. Bylo by fantastické, kdybychom si evropské poháry zahráli i po Vánocích. Uděláme pro to maximum," podotkl.

Skupinová část Evropské ligy začne ve čtvrtek 21. září a vyvrcholí šestým kolem 14. prosince. Na jaře budou pokračovat tři ze čtyř týmů v jednotlivých tabulkách. První celky z každé skupiny projdou do osmifinále, druzí v pořadí se v play off utkají o postup do stejné fáze s mužstvy z třetích příček v Lize mistrů. Týmy na třetích místech přejdou do nižší Evropské konferenční ligy.

Priske považuje všechny soupeře za kvalitní. "Čekají nás pěkné zápasy. Zároveň jde o rozdílné typy mužstev. Španělé jsou známí svými technickými kvalitami. Bude to hodně složitý úkol stejně jako Limassol, který má individuálně dobře vybavené hráče," uvedl bývalý kouč Midtjyllandu a Antverp.

Rozhodnou domácí zápasy

Důležité podle něj budou domácí duely. "Už jsme v této sezoně během evropských zápasů pocítili, že dokážou přenést na náš tým něco magického. Když doma vyhrajeme co nejvíc zápasů, budeme na dobré cestě. K soupeřům chováme velký respekt. Bude to šest těžkých utkání," řekl Priske.

Obhájce českého titulu ze soupeřů, které mu dnes určil los v Monaku, narazil v minulosti pouze na skotské Rangers, naposledy právě v hlavní fázi Evropské ligy před dvěma lety. Dvojzápas provázely velké vášně. Tehdejší trenér Rangers Steven Gerrard po utkání v Praze kritizoval bučení sparťanských dětí na záložníka tmavé pleti Glena Kamaru, jenž byl vyloučen. Na Letné kvůli disciplinárnímu trestu za rasismus části fanoušků v srpnovém utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem chyběli dospělí fanoušci, výjimkou byl doprovod téměř 11 tisíc dětí.

Gerrard později vyjádřil překvapení a zklamání z verdiktu UEFA netrestat Spartu za neprokázané rasistické chování diváků. Do kauzy se vložili i politici a Letenských se zastal předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek. Finský reprezentant Kamara nyní působí v Leedsu, kam přestoupil ve čtvrtek, jen den před losem.

"Proti Rangers jsem hrál doma, venku jsem bohužel nenastoupil. Doma to byl jeden z nejhezčích zápasů, na které vzpomínám. Byli tam malí fanoušci, krásná atmosféra. Věřím, že nás fanoušci znovu poženou a že to bude hezký zápas pro všechny," prohlásil Pešek.

Kompletní informace k losu Evropské ligy