ANALÝZA: Derby ukázalo, jak jsou kluby vyrovnané. Klíčovou roli sehrál Oscar

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Derby ukázalo, jak jsou kluby vyrovnané. Klíčovou roli sehrál Oscar
Oscar Dorley v derby ukázal, jak moc je pro Slavii důležitý.
Oscar Dorley v derby ukázal, jak moc je pro Slavii důležitý.Profimedia
Druhé derby pražských "S" této sezony vítěze nepoznalo. Virózou osekaná sestava Slavie si tak i s přispěním výborně hrajícího Oscara (24) se zápasem na Letné poradila. Vzhledem k průběhu zápasu však mohla myslet i na víc než jen bod za remízu 3:3.

Před jedním z nejočekávanějších derby posledních let byla Sparta v lepším rozpoložení. Výkonnostně na tom byli oba soupeři velice podobně, Slavii ovšem trápila rozsáhlá marodka a po remíze v minulém kole s Mladou Boleslaví (1:1) navíc přišla o pozici lídra tabulky. Trenér Jindřich Trpišovský tak měl těžkou hlavu s výběrem základní sestavy, do které nakonec nemohl zařadit své největší opory, a to hlavně co se kreativní části hry týče. K dispozici totiž nebyli Petr Ševčík, David Jurásek a ani Christos Zafeiris

Trenér sešívaných nakonec sáhl k rozestavení se třemi stopery. Slavia tak kopírovala rozestavení svého městského rivala a zároveň (jak sám Trpišovský po utkání řekl) se jí takhle lépe pokrývala šířka hřiště. A to je proti týmu, který rád přenáší hru ze strany na stranu, důležité.

Předpokládalo se, že s míčem bude hrát spíš Sparta a Slavia se bude snažit hrozit z rychlých protiútoků. Celek z Vršovic držel balon o 10 % času méně, v počtu průniků s míčem na soupeřovu polovinu nebo do pokutového území se svému soupeři vyrovnali. Rozdíl zato byl v délce sekvencí, ve kterých pražská "S" míč držela. Zatímco Letenští zaznamenali pouze 49 sekvencí, po které měli balon maximálně 10 sekund, slávisté jich měli hned o 16 víc. Do 45 sekund pak červenobílí drželi míč devětkrát, zatímco Sparta 19krát.

Statistiky zápasu Sparta – Slavia.
Statistiky zápasu Sparta – Slavia.Livesport

Důležitá Oscarova role

Druhý tým ligové tabulky hrál o něco přímočařeji a důležitým mužem v přerušování sparťanských akcí a zakládání rychlých protiútoků byl Oscar Dorley. Pokud před tímto zápasem ještě někdo pochyboval o defenzivních kvalitách liberijského fotbalisty, musel být jednoznačně vyveden z omylu. Oscar totiž potvrdil, jak výborně čte hru a dokáže velmi dobře načasovat moment, kdy vystartovat proti soupeři a obrat ho o míč.

Co se týče zisků, našel slávistický univerzál přemožitele pouze v Igohu Ogbuovi. Mezi středopolaři nikdo, kdo by mu mohl konkurovat, nebyl. Oscar získal míč celkem 18krát a až daleko za ním se nacházeli Kairinen s Provodem, kteří si oba připsali po sedmi ziscích. Bývalý hráč Slovanu Liberec navíc připravoval soupeře o míč i na jeho polovině. Slavia získala míč na ofenzivní části hřiště 29krát a hned 28% těchto akcí měl na svědomí právě Oscar.

Subtilní fotbalista byl navíc vidět i v důležitých momentech. Ve 40. minutě to byl právě on, kdo založil protiútok, na jehož konci byl první gól zápasu. Po změně stran pak vystihl přihrávku Matěje Kováře na Lukáše Sadílka a rozjel další nebezpečný protiútok. Velmi důležitou roli sehrál i při třetí brance Slavie, kdy vypíchl míč Wiesnerovi a poté ho předložil do šance Hronkovi. Ten sice nechal vyniknout brankáře Kováře, ale právě z následného rohu se hlavou prosadil Ogbu.

Přehled zápasu Sparta – Slavia 3:3

Slavia Haraslína neuhlídala

Často omílanou otázkou před zápasem bylo, co hosté vymyslí na Lukáše Haraslína. Jak už bylo zmíněno, Slavia nastoupila se třemi stopery. V tomto rozestavení při hře bez míče často vzniká řada až pěti obránců a stopeři tak mohou na hráče mezi liniemi vystupovat agresivněji, protože na rozdíl od čtyřčlenné obranné řady je za nimi pořád dost spoluhráčů, kteří jim mohou krýt záda.

Na slovenského křídelníka to ale příliš neplatilo a penaltová situace je toho krásným důkazem. Haraslín se bez problému otočil okolo Ousoua a následně si to namířil do pokutového území. Tam ho k zemi poslal Masopust a kapitán Krejčí z nařízené penalty snížil na rozdíl jedné branky.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport