TOP momenty derby: Trefa do Černého, Kuchta slavil u slávistů, dojatý Krejčí i smolař Ousou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
TOP momenty derby: Trefa do Černého, Kuchta slavil u slávistů, dojatý Krejčí i smolař Ousou
Igoh Ogbu se málem stal autorem vítězné branky zápasu.
Igoh Ogbu se málem stal autorem vítězné branky zápasu.Profimedia
Reklama pro všechny české fanoušky, 95 minut dobrého fotbalu… Sparta a Slavia se v 305. derby rozešly smírně 3:3, přesto oba trenéři Brian Priske (45) a Jindřich Trpišovský (47) nešetřili zápas chválou. Uznání se dostalo i sudímu Daliboru Černému, který duel provedl bez zbytečných průtahů a důvodům k pochybnostem. Co dalšího sobotní bitva na Letné nabídla?

Sparťanské návraty

Prohrávala 0:1, 0:2 i 2:3, přesto se Sparta ani jednou nevzdala a vytvořeným tlakem v nastaveném čase vykutala na domácím hřišti bod za remízu 3:3. "Ukázali jsme obrovskou mentální sílu. Jsme správně nastaveni na to, abychom vyhrávali trofeje," chrlil domácí kouč Brian Priske.

To autor první slávistické branky Ivan Schranz litoval především ztraceného vedení. "Nedali jsme si tam jednou pozor a dostali jsme gól… Jsem ale na kluky hrdý. Bojovali jsme až do konce. Vedli jsme znovu, pak opět inkasovali. To je prostě fotbal. A lidem se to dnes muselo líbit." Kvalitu zápasu si pochvaloval také trenér Slavie Jindřich Trpišovský. "Ve druhém poločase jsem si připadal jako v Anglii - hrálo se nahoru dolů, hráči běhali velké bázeny… Mělo to obrovské nasazení."

Statistiky zápasu Sparta – Slavia.
Statistiky zápasu Sparta – Slavia.Livesport

Trefa do Černého

Velké zápasy už párkrát pískal. Má za sebou škraloupy, kdy nevyřešil citlivé situace správně. V sobotu na Letné ale Dalibor Černý předvedl top výkon rozhodčího. "Neříkám to často, ale hlavně v první půli byl rozhodčí výborný. Skvělé rozhodování. Hráči se mohli soustředit na hru," chválil kouč Trpišovský.

Stále ještě mladý sudí (28 let), který řídil svůj 41. zápas ve FORTUNA:LIZE, citlivě pouštěl hru, nechával výhodu a první žluté karty udělil na konci prvního poločasu za strkanice mezi Martinem Vitíkem a Davidem Pechem. Se svými kolegy navíc zvládl ukočírovat i rozvášněné emoce. Ne nadarmo se na něj po utkání slétla slova chvály i na sociálních sítích. Někdejší ligový fotbalista Jakub Podaný na Twitteru napsal, že "zvládnul takto vyhrocený zápas na výbornou. Těžký job. Smekám. Byl pod velkým tlakem, ale zvládnul to."

Kuchta slavil u slávistů, dojatý Krejčí

Derby = emoce. A na Letné jich byl opět plný stadion. Vřelo to na obou lavičkách i na hřišti během zápasu. Když Sparta v nastaveném čase vyrovnala, stadion se otřásal v základech. Emoce cloumaly na obou stranách v pozitivním i negativním smyslu. Neudržel se ani domácí útočník Jan Kuchta, který běžel slavit před slávistickou lavičku, kde seděli jeho někdejší spoluhráči či trenéři včetně lídra Jana Bořila. To vyvolalo očekávanou reakci, po které mezi oběma tábory vznikla mela.

Brzy se však situace uklidnila a po utkání prokázaly obě strany vzájemný respekt. "Bylo to vypjaté jako každé derby. Emoce tam patří, ale bylo to od obou týmů zvládnuté a v normě. Bylo víc fotbalu než šarvátek a emočních věcí, což je pozitivní," těšilo Ivana Schranze. Nervy na dranc měl domácí kapitán Ladislav Krejčí, který byl po utkání emočně vyčerpaný. "Byl jsem dojatý," přiznal na tiskové konferenci. "Nic takového jsem tady zatím necítil. Když vezmu v potaz průběh sezony, co tu budujeme a kam směřujeme… To všechno byl důvod mých emocí v tu chvíli," dodal Krejčí, který v zápase proměnil pokutový kop a připsal si devátou branku v sezoně.

Brankáři a jejich kouzla

Skóre jim radost dělat nebude, ale co předváděli gólmani pražských "S" Ondřej Kolář a Matěj Kovář v brance za nesmyslné zákroky, to je na uznání. Oba zlikvidovali neskutečné tutovky. Kolář se skvělým reflexem vymrštil pro Kuchtově hlavičce. Kovář zase ukradl jasný gól Hronkovi. Kolář navíc čelil i pokutovému kopu - Krejčího směr střely sice vystihl a na balon si sáhl, nicméně rána byla tak prudká, že míč stejně doplachtil za jeho záda.

Přehled zápasu Sparta – Slavia 3:3

Smolař Ousou, hrdina Ogbu

Dosud jim to spolu ve stoperské dvojici neladilo. Ale obranná trojka s Tomášem Holešem už v podání Aihama Ousoua a Igoha Ogbua nevypadala vůbec zle. Nicméně průběh zápasu nastínil, kdo aspiruje na hrdinu zápasu a kdo na smolaře. Zatímco zimní posila z Lilleströmu dominovala a skvělý výkon Ogbu stvrdil gólem z rohovém kopu na 3:2, Ousou si v závěru utkání nešťastně srazil přihrávku Höjera přímo do branky a daroval Spartě cenný bod.

Pro švédského stopera se jedná už o druhé smolné derby na Letné - v říjnu 2021, kdy Sparta vyhrála 1:0, se nechal vyloučit ještě v prvním poločase a Slavia hrála od 41. minuty v deseti. "Aiham do všeho dává srdce, stojíme za ním. Je to úžasný člověk a fotbalista. Hrál skvělý zápas a to, co se mu stalo, je prostě fotbal. Stává se to. Všichni za ním stojíme," hájil svého spoluhráče po utkání Schranz.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport