ANALÝZA: Slávistické střely měly mizivou naději na úspěch, Sparta kralovala ve vzduchu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Slávistické střely měly mizivou naději na úspěch, Sparta kralovala ve vzduchu
Sparťané ovládli vzdušný prostor, tak jako zde Ladislav Krejčí (vpravo) proti vyššímu Muhamedovi Tijanimu.
Sparťané ovládli vzdušný prostor, tak jako zde Ladislav Krejčí (vpravo) proti vyššímu Muhamedovi Tijanimu.Profimedia
První derby nové sezony FORTUNA:LIGY provázela velká očekávání. Sparta i Slavia šly do zápasu ve výborné formě a v čele ligové tabulky je od sebe dělilo jen skóre. Nakonec góly padaly jen z penalt, místo fotbalu se nejsledovanější tuzemské utkání proměnilo v sekvenci faulů a strkanic a jakémukoli evropskému standardu se ani nepřiblížilo.

Toto tvrzení dokládá celkový počet faulů. Rozhodčí Szikszay přerušil hru kvůli nedovolenému zákroku hned 39krát. Častěji se proti pravidlům provinili sešívaní, a to hned ve 24 případech. Pro srovnání – nejčastěji faulující tým tohoto ročníku FORTUNA:LIGY (Teplice) se v průměru dopustí 17,3 faulu na zápas.

Za domácí byl nejčastějším hříšníkem Ivan Schranz. Slovenský reprezentant zaznamenal šest faulů, v předchozích pěti ligových zápasech se přitom po jeho zákroku pískalo pouze pětkrát. Třicetiletý útočník také inkasoval svou první žlutou kartu v sezoně. Ještě výmluvnější je bilance jeho protějšku Victora Olatunjiho. Nigerijec totiž za 63 minut, které strávil na hřišti, zvládl víc faulů než úspěšných přihrávek.

K tomu však výrazně přispěl jeho krajan Igoh Ogbu. Slávistický stoper dal ofenzivním hráčům Sparty stejně jako v předchozích derby pořádně zabrat, když podstoupil 14 defenzivních soubojů a z 11 odcházel jako vítěz. Olatunji s Janem Kuchtou se tak dohromady zmohli jen na jeden střelecký pokus. 

Sparta na druhé straně podle očekávání dominovala ve vzduchu. Třeba zmíněný Ogbu zahrál míč hlavou v osmi vzdušných duelech jen jednou a jeho úspěšnost se tak zastavila na titěrných 13 %. Dokonce ani urostlý Muhamed Tijani (191 cm) toho ve vzduchu proti Filipu Panákovi (187 cm) moc nezmohl. Byl úspěšný jen ve čtyřech případech ze 14, zatímco český obránce udržel při 12 duelech úspěšnost 75%. 

Před oběma brankami k příliš zajímavým situacím nedošlo. Diváci byli svědky pouze čtyř střel mezi tři tyče, přičemž dvě z nich byly z penalty. Pro Spartu byl pokutový kop Lukáše Haraslína dokonce jediným přesným pokusem na branku… To slávisté zase Petera Vindahla ohrožovali z příliš velké dálky. Průměrně zakončovali až z 21 metrů a z 11 střel hned šest nedosáhlo vyšší hodnoty než 0,03 xG, tedy měly šanci na úspěch pouhá tři procenta. 

Velmi zajímavý je i pohled na úplně základní statistiku – přihrávky. Těch oba týmy v duelu stihly pouze 487. Jinými slovy hodně málo v poměru k ostatním derby. V minulé sezoně týmy Briana Priskeho a Jindřicha Trpišovského poměřily síly čtyřikrát a tyto zápasy přinesly vždy minimálně 623 pasů. V minulém vzájemném utkání jich dokonce jen Slavia zvládla 573…

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Statistiky zápasu Slavia – Sparta