Derby v číslech. Slavia zapomněla dávat góly, Sparta spoléhá na faktor Sörensen

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby v číslech. Slavia zapomněla dávat góly, Sparta spoléhá na faktor Sörensen

Derby budou znovu rozhodovat standardní situace.
Derby budou znovu rozhodovat standardní situace.Profimedia
Loni jejich souboje rozhodly o novém ligovém mistrovi i majiteli domácího poháru. A také nyní to vypadá, že bude mít bitva Slavie se Spartou zásadní vliv na konečný výsledek sezony. Oba kluby mají po osmi kolech stejný počet bodů, letenský celek vede soutěž díky lepšímu skóre. Slavia však doma ztrácí body jen ve výjimečných případech. Co všechno odhalil pohled do statistik?

Vzájemná bilance v lize

Celková

SlaviaSparta 187 57 42 88 245:310

Posledních 10 zápasů v lize

Slavia – Sparta 4 3 3 18:10

V minulých letech měla navrch Slavia, ovšem ten nejpodstatnější duel letos na jaře v nadstavbě ukořistila Sparta a posunula se tím výrazně k titulu. Byla to přitom její první výhra ze čtyř posledních soubojů se sešívanými. Předchozí tři ligová derby náramně bavila – padlo v nich dohromady 15 branek.

Posledních pět vzájemných zápasů Slavie a Sparty.
Posledních pět vzájemných zápasů Slavie a Sparty.Livesport

Dlouhodobá forma

Slavia

Jestli je někde silná, pak doma. V lize tam z minulých 22 vystoupení ztratila jen za remízu s Hradcem, jež ji však možná připravila o titul. A poslední prohra? Loni v květnu se Spartou.

Sparta

Od 11 měsíců staré blamáže 0:4 na Slavii odehrála v lize rovných 30 zápasů a ztratila jediný. V závěrečném kole sezony s Plzní už však měla titul jistý a v hlavě spíš oslavy…

Útok

Slavia

Ve čtyřech z posledních pěti vystoupení v nejvyšší soutěži musel týmu stačit jediný vstřelený gól. Z toho navíc v Pardubicích padl z penalty a v Mladé Boleslavi byl vlastní.

Sparta

Suverénně nejlepší v lize. Se 24 vstřelenými brankami má výborný průměr rovné tři góly na zápas. A slovenský křídelník Lukáš Haraslín se šesti trefami vede tabulku střelců.   

Pořadí na čele FORTUNA:LIGY.
Pořadí na čele FORTUNA:LIGY.Livesport

Obrana

Slavia

Má nejpevnější defenzivu soutěže. Inkasovala vždy maximálně jednou, a to jen v polovině zápasů. Soupeřům povolila všehovšudy pouhých devět střel mezi tyče své branky.

Sparta

Zatímco v lize patří ke špičce, proti kvalitnějším soupeřům v evropských pohárech, na jejichž úrovni je Slavia, kapituluje až příliš často. Ve čtyřech zápasech nakupila devět gólů.

Disciplína

Slavia

Během úvodních osmi kol zahrávala už pět penalt, neproměnila dvě. Neuspěli Chytil a Jurečka. Naproti tomu je třetím nejčastěji faulujícím týmem soutěže.

Sparta

Z celé ligy má na jedné straně nejméně žlutých karet (šest), na druhé straně náleží se dvěma vyloučeními na opačný pól. A Krejčího červená karta ji stála výhru v Teplicích. 

Václav Jurečka jednu penaltu v aktuálním ročníku F:L neproměnil.
Václav Jurečka jednu penaltu v aktuálním ročníku F:L neproměnil.slavia.cz

3 hráči ve formě

Slavia

Igoh Ogbu

Co do počtu vyhraných osobních soubojů mu v lize patří třetí místo. Navíc z elitní čtyřicítky hráčů v této disciplíně má nejvyšší úspěšnost (86,8 %). Čili zvítězí téměř v devíti z 10 duelů. 

Mojmír Chytil

Se třemi ligovými zásahy nejlepší šutér Slavie, a to má ze všech jejích útočníků nejméně odehraných minut. Zároveň nejvíckrát (devětkrát) v soutěži vystřelil přesně na branku. 

Muhamed Tijani

Nejčastěji pálící hráč soutěže. Vystřelí přibližně každou čtvrthodinu. K jeho smůle zatím nemíří přesně, z 23 pokusů jich jen pět zasáhlo prostor mezi tyčemi a dva skončily gólem.

Sparta

Lukáš Haraslín

V posledních dvou utkáních v nejvyšší soutěži odehrál pouze 106 minut, zaznamenal ale tři góly a dvě přihrávky. To hlavně díky němu Sparta zvítězila v Liberci a pak rozdrtila Slovácko.

Asger Sörensen

S ním v sestavě inkasovala Sparta v lize jen dvakrát, nicméně oba duely v klidu vyhrála. Když naopak chyběl, přišly dvě branky od Pardubic a především remíza 1:1 v Teplicích.

Veljko Birmančevič

Zápas proti Slovácku byl jeho. Blýskl se dvěma trefami (to se mu v jednom utkání povedlo teprve potřetí v kariéře) a výstavním pasem na Haraslína před prázdnou branku.

Asger Sörensen patří mezi největší opory Sparty.
Asger Sörensen patří mezi největší opory Sparty.@ACSparta_CZ

Z databanky Livesportu

I když se často mluví o tom, jak kouč Slavie Jindřich Trpišovský rotuje základní sestavou, ve čtyřech derby minulého ročníku nasadil od začátku víc hráčů jeho protějšek Brian Priske. Ten poslal na hřiště 19 různých fotbalistů (například i Patrika Vydru, jenž má dnes pouhých 10 ligových startů), kouč sešívaných o jednoho méně.

Zatímco Slavia se v každém z oněch čtyř klání prosadila alespoň dvakrát, Sparta vyšla v polovině z nich naprázdno. A ze šesti branek, které vstřelila, se její fotbalisté postarali ze hry jen o dvě. Jaroslav Zelený i Asger Sörensen v obou případech skórovali z bezprostřední blízkosti.

Poprvé v kariéře bude derby řídit 34letý plzeňský arbitr Ladislav Szikszay. Píská teprve svou třetí plnohodnotnou sezonu, v této je jedním ze třech rozhodčích, kteří už udělili dvě červené karty. Shodou okolností proti Slavii (v Českých Budějovicích) i Spartě (v Liberci), obě v závěru za rozhodnutého stavu. Byl to také on, kdo loni vyloučil na Letné Jana Kuchtu za šlápnutí na gólmana Liberce, za což sparťanský forvard dostal distanc na pět zápasů. 

Víc o zápasu Slavia – Sparta.