Datové zrcadlo ligy: Hvězdy derby podle čísel? Ogbu s Oscarem a Čvančara s Haraslínem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo ligy: Hvězdy derby podle čísel? Ogbu s Oscarem a Čvančara s Haraslínem
Igoh Ogbu (vlevo) v souboji s Janem Kuchtou.
Igoh Ogbu (vlevo) v souboji s Janem Kuchtou.Profimedia
Sobotní derby pražských "S" se muselo líbit. Fotbalovým fanouškům nabídlo enormní nasazení a odhodlání hráčů obou týmů, kvalitní výkon rozhodčích, taktické šachy a spoustu pěkných herních momentů. A také několik skvělých individuálních výkonů, které pro Livesport Zprávy rozebrali datoví analytici z české společnosti 11Hacks. Co se jim vyjevilo?

Aby se Slavia popasovala s dobrým pohybem obávaného ofenzivního tria Sparty, nastoupila v rozestavení se třemi stopery, kterým cílila na lepší pokrytí šířky hřiště. Kouč Jindřich Trpišovský jim zároveň naordinoval osobní obranu a trio proto často běhalo v hloubce hřiště v úzkém kontaktu s útočníky. Zatímco Aiham Ousou v těchto situacích několikrát propadl, což bylo evidentní zejména ve druhém poločase, jeho kolega Igoh Ogbu utkání jasně ovládl.

Duel byl definitivním razítkem na to, že se po svém zimním přesunu z norské Eliteserien dokázal velmi rychle adaptovat na náročné fyzické požadavky české nejvyšší soutěže. Derby je totiž synonymem pro soubojovost a Ogbu ho zvládl na jedničku.

Nejenže vyhrál 71 % duelů na zemi, ale zároveň byl dominantní ve vzduchu, kde z osmi hlaviček uspěl sedmkrát, tedy v 88 % případů. Podle předpokladů byla hra Sparty z velké části založená na dlouhých míčích, které jsou v jejím podání velmi efektivní strategií a Ogbu svou nesmírně jistou hrou ve vzduchu zastavil množství nebezpečně se rozvíjejících situací.

Naprosto klíčové bylo pro Slavii získávat odražené míče ve vlastní obranné třetině a z nich vyrážet do protiútoků, což se jí i za mohutného Ogbuova přispění dařilo. Nigerijský stoper podstoupil šest soubojů o odražený míč a vyhrál jich pět. Sešívaní si zároveň proti dobře fungující ofenzivě Sparty nemohli dovolit pouštět útočící hráče do náběhů za obranu a i tento úkol Ogbu plnil na jedničku. Během derby se rozhodl třikrát vystoupit proti hráči s míčem na noze a pokaždé ho o něj připravil.

Společně se Schranzem a Oscarem zachytil ve slávistickém týmu nejvíc soupeřových přihrávek a celkem devětkrát uklidnil situaci odkopem, což jen dokládá to, do jaké míry dirigoval obrannou řadu. Během utkání navíc zkazil pouze jedinou přihrávku a svým gólem ze standardní situace poslal Slavii do vedení 3:2.

To vše zvládl v kontextu toho, že se jednalo o teprve osmé utkání po jeho příchodu do FORTUNA:LIGY, přičemž do něj nastoupil po vynucené pauze způsobené otřesem mozku. Komplexní výkon, který si zaslouží vyzdvihnout.

Stejně jako ten, jejž ve středu zálohy předvedl Oscar Dorley. Toho kouč Trpišovský kdysi překřtil na "liberijského Marcela", tentokrát však tento neúnavný fotbalista nechal vzpomenout spíš na doby svého působení v Liberci. V jeho dresu patřil v sezoně 2019/20 mezi nejlepší defenzivní záložníky ligy.

Na derby nebude v dobrém vzpomínat sparťan Lukáš Sadílek, kterého všudypřítomný Oscar ze zápasu svou osobní obranou prakticky vymazal. Podle pokročilého datového modelu, jenž hodnotí, v jak důležitých prostorech hráč získával míč a tím snižoval šanci soupeřícího týmu na vstřelení branky, dosáhl Oscar nejlepšího výkonu mezi všemi aktéry utkání. A co do absolutního počtu vyhraných balonů se pohyboval na úrovni Ogbua s Masopustem.

Mapa Oscarových soubojů o odražený míč.
Mapa Oscarových soubojů o odražený míč.11Hacks / Livesport

Stejně jako nigerijský stoper byl klíčovým mužem při zakládání protiútoků a vyhrál všech pět soubojů o odražený míč. Žádný jiný slávistický hráč neměl tak vysokou úspěšnost jako tohle duo. Velmi klidným dojmem navíc Oscar působil s míčem u nohy. Přestože se snažil hrát často směrem dopředu, málokdy zkazil přihrávku, což se promítlo i do velmi nízkého počtu ztrát.

Ačkoliv byla řada dobrých obranných výkonů k vidění i na straně Sparty, vyčnívali v jejím středu znovu především ofenzivní hráči. Zejména pak Tomáš Čvančara, který v útočné třetině dělal Slavii velké problémy nejenom svým pohybem, ale také přihrávkami, a gól nebo asistenci si nepřipsal jen kvůli pořádné porci smůly.

Dohromady vystřelil na Ondřeje Koláře třikrát z centrálního prostoru uvnitř šestnáctky Slavie, přičemž po jednom z jeho pokusů doklepával míč do prázdné branky Jaroslav Zelený. Blýskl se také skvělým průnikovým pasem na Jana Kuchtu, jehož však následně ve velké šanci vychytal Kolář. Dohromady zahrál Čvančara pět progresivních přihrávek, z nichž navíc nezkazil ani jedinou.

Driblink Lukáše Haraslína v derby. Šestiúhelník = klička jeden na jednoho, hráč se dostane za obránce, křížek = posunutí míče do strany, kterým si udělá prostor pro další akci.
Driblink Lukáše Haraslína v derby. Šestiúhelník = klička jeden na jednoho, hráč se dostane za obránce, křížek = posunutí míče do strany, kterým si udělá prostor pro další akci.11Hacks / Livesport

Kanadský bod sice tentokrát nezapsal ani Lukáš Haraslín, nicméně svým vedením míče byl ještě nebezpečnější než jeho kolega z útoku. V datové metrice, která měří celkový přínos driblinku, byl jednoznačně nejlepší na hřišti. Celkem předvedl šest kliček ve finální třetině, a to se stoprocentní úspěšností.

Perfektně své dovednosti demonstroval za stavu 0:2, kdy svým pohybem vytáhl do středu hřiště Ousoua, tam využil jeho špatného předskočení a svým následným náběhem a převzetím míče ve vápně si řekl o penaltu. Tu Sparta proměnila a nastartovala tím svou cestu za vyrovnáním.

Haraslín navíc předvedl také dominantní výkon směrem dozadu. Byl nesmírně aktivní i efektivní při presinku a díky situacím, kdy skvěle přečetl hru zachycením soupeřovy přihrávky nebo ziskem odraženého balonu, získal spoustu míčů v důležitých prostorech. Opět potvrdil, že je zcela klíčovým článkem sestavy současné Sparty.