Datové zrcadlo ligy: Nejlepší dribléři v Česku? Jovovič, Kušej, Alli…

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Datové zrcadlo ligy: Nejlepší dribléři v Česku? Jovovič, Kušej, Alli…
Vladimir Jovovič obchází Michala Kadlece.
Vladimir Jovovič obchází Michala Kadlece.Profimedia
Ačkoliv fotbalovým fanouškům většinou utkví v paměti především krásné branky či (v menší míře) přesně mířené gólové přihrávky, ze sedaček je pravidelně dokážou zvednout také povedené kličky. Dobré vedení míče je mezi trenéry vysoce ceněnou dovedností a v předních světových ligách jím vynikají třeba Kaoru Mitoma, Rafael Leao nebo Vinicius Júnior. Kdo ale patří mezi ty nejaktivnější i nejefektivnější dribléry FORTUNA:LIGY? I na to umí odpovědět datová analytika.

Předně je na místě si ujasnit, jak se vlastně onen úspěšný "driblink" ve fotbale definuje. Jednoduše řečeno se jedná o situaci, kdy buď hráč obejde napadajícího soupeře, aniž by při tom přišel o míč, anebo soupeře překoná, avšak je při svém pokusu faulován. Nošení dříví do lesa pro každého, kdo někdy viděl fotbalový zápas...

Pro potřeby datové analytiky je ovšem zároveň možné driblink rozdělit na dvě podkategorie. A sice nejenom klasickou (a o něco striktnější) kličku jeden na jednoho, ale také tzv. "space", tedy cílený pohyb, kterým si hráč vytvoří prostor pro svou další akci. Nemusí přitom soupeře nutně obejít a nechat za svými zády, počítá se například i výpad do strany před střelou či centrovaným míčem.

Asi není žádným velkým překvapením, že těmi nejaktivnějšími dribléry jsou povětšinou hráči na pozici křídelního útočníka. A jinak tomu není ani v české nejvyšší soutěži, kde celkovému objemu driblinku po odehrání 15. kola vévodí jablonecký Vladimir Jovovič, který se o něj během utkání pokusí v průměru 11krát. Zároveň je na tom nejlépe co do počtu pokusů o zmíněné striktnější kličky jeden na jednoho. Tímto způsobem se snaží obejít protihráče průměrně 4,5krát za zápas, přičemž si v téhle činnosti zatím udržuje mírně podprůměrnou úspěšnost 44 %.

Což ovšem není nutně mínus. Nižší efektivita kliček je u tak aktivních driblérů častým jevem, neboť se o ně pokoušejí v obtížnějších situacích a také blízko soupeřově brance. Pokud takový manévr vyjde, často vyústí v nebezpečnou šanci a má tedy pro hráčův tým vysokou hodnotu. I to je věc, kterou umějí datové modely změřit, ale o tom až později.

Za Jovovičem se nachází šestičlenná skupina hráčů, kteří se pohybují mezi 3,5 až 4 pokusy na zápas. Patří do ní mladoboleslavské duo Vasil Kušej a Lamin Jawo, letošní budějovická posila Wale Musa Alli, pardubický mladík Vojtěch Sychra, Alex Iván z Karviné a také Pavel Juroška, jehož víkendovou akci před vítězným gólem Slovácka do sítě plzeňské Viktorie má kdekdo možná ještě v živé paměti.

Alli je zároveň s celkovým počtem 10 kliček druhým nejaktivnějším ligovým driblérem, a to především díky vysokému počtu výše zmíněných "spaces", tedy úhybů do volného prostoru. Takových za zápas podnikne průměrně 6,4, tedy ještě o chlup víc než Jovovič. Navíc se jedná o jeho mistrovskou disciplínu. Zatímco reprezentant Černé Hory má v této činnosti slušnou úspěšnost 70 %, Alli je dokonce na 88 %, což je při takovém objemu v Česku nevídané číslo.

Největší spoleh je na Alliho

Podobné hodnoty si udržují beci Cadu se Vlasijem Sinjavským, nicméně oba mají průměrně o tři takové kličky na zápas méně. Co se týče objemu, výpady s míčem do prostoru jsou důležitou součástí hry zmíněného Kušeje a také jeho boleslavského spoluhráče Solomona Johna. Mladá Boleslav je skutečně týmem plným skvělých driblérů. V oblibě mají úhybné manévry také jablonecký Alexis Alégué nebo sparťanský Lukáš Haraslín.

Povedená klička sice často sklízí ovace diváků, ovšem pro samotný vývoj zápasu je klíčová především její efektivita. Tu analytici v české společnosti 11Hacks měří pomocí jedné z mnoha variant metriky Goal probability added (GPA), pomocí níž v celém průběhu sezony mapují všechny náběhy i driblinky daného hráče a následně spočítají, do jaké míry zvyšují šanci týmu na vstřelení branky. Výsledky pak napoví mnohem víc než pouze objem a úspěšnost driblinku.

Nejvyšším indexem se v tomto pokročilém datovém modelu může mezi křídly chlubit Alli, jehož kličky rozhodně nejsou pouze na okrasu, nýbrž mají pro tým velkou hodnotu. To samé platí také pro Jovoviče s Kušejem, kteří i zde patří mezi nejlepší. Naopak Juroška, Sychra či Jawo se pohybují spíš okolo ligového průměru a do popředí se dostávají hráči jako Ewerton z Baníku, Haraslín nebo jeho spoluhráč z Letné Veljko Birmančevič. Mezi útočníky jasně vládne tak trochu podle očekávání ostravský Abdullahi Tanko.

Dobré vedení míče je nicméně důležité nejenom ve finální třetině hřiště, ale také v rozehrávce. Při pohybu ve středu hřiště a v obranné třetině je nesmírně důležitou postavou svého týmu pardubický Kryštof Daněk, jenž se co do celkového přínosu v hloubce pole pohybuje dokonce na úrovni Ewertona.

Hra s míčem je velmi ceněná také u obránců. Mezi krajními beky svým pohybem aktuálně vynikají Michal Tomič, Lukáš Provod, Erik Jirka, Cadu nebo Ahmad Ghali, mezi stopery zase Tomáš Vlček s Ladislavem Krejčím, i když tady je spíš než o driblinku řeč o jejich schopnosti vyvézt míč do prostoru před sebou.