Plzeň po devíti letech zvítězila v Edenu, při poločasovém obratu řádil nepolapitelný Jirka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plzeň po devíti letech zvítězila v Edenu, při poločasovém obratu řádil nepolapitelný Jirka
Aktualizováno
Erik Jirka dal Slavii v Edenu dva góly.
Erik Jirka dal Slavii v Edenu dva góly.Profimedia
Plzeň zvítězila ve 14. kole FORTUNA:LIGY na hřišti Slavie 2:1. Do vedení se sice brzy dostali domácí zásluhou hlavičky Micka van Burena, druhý poločas nicméně patřil pouze Západočechům. Utkání totiž dvěma brankami otočil Erik Jirka. Fantastický výkon ale předvedl i Sampson Dweh, který kromě skvělé defenzivní práce nahrál na vyrovnávací branku. Viktorka tak po devíti letech dokázala ve Vršovicích sebrat všechny body, na první místo ligové tabulky se navíc znovu dostal úhlavní rival sešívaných v podobě Sparty.

Slavia Praha – Viktoria Plzeň 1:2

O první velkou šanci se postarali hostující hráči, respektive stoper Plzně Dweh. Liberijský obránce si naskočil na centrovaný přímý kop, nicméně mezi tři tyče jeho pokus nemířil. O chvíli později poslal parádní přihrávku z hloubi pole Conrad Wallem a van Buren v disciplíně, ve které Dweh selhal, uspěl a otevřel skóre. Daleko od vyrovnání nebyl bývalý slávista Ibrahim Traoré, ale jeho prudká rána mířená na zadní tyč nakonec prosvištěla vedle brány.

O slovo se přihlásil i Lukáš Provod, když naskakoval na centr z kopačky Michala Tomiče, jenže český reprezentant hlavičkoval vedle. Velkou smůlu měl v závěru poločasu i Cadu, jehož střelu po rychlém samostatném úniku tečoval jeden z obránců mimo. Do druhého dějství vstoupili lépe Západočeši, avšak žádná pořádná šance dlouho k vidění nebyla. První taková přišla až po více než hodině hry a hned přinesla vyrovnání. Parádní průnikovku Dweha si za obranou Slavie našel Jirka, jenž ťuknul míč kolem Aleše Mandouse.

Vybrané statistiky zápasu.
Vybrané statistiky zápasu.Livesport

Nebyla to jediná nepříjemnost, kterou musel řešit Jindřich Trpišovský, poněvadž právě po zákroku Liberijce se zranil čerstvě vystřídaný Matěj Jurásek, jenž proto musel po devíti minutách na hřišti střídat. Slovenský křídelník Jirka pak znovu utekl obraně sešívaných a levačkou v souboji jeden na jednoho překonal Mandouse. Hrdinou Slavie se mohl v nastaveném čase stát Christos Zafeiris, jenže jeho prudkou ránu vytáhl Jindřich Staněk, jenž po zranněí hlavy chytal v helmě. Plzeň šokovala vyprodanou Fortuna Arenu, na stadionu Slavie zvítězila poprvé od roku 2014.

Tabulka FORTUNA:LIGY.
Tabulka FORTUNA:LIGY.Livesport