Derby Sparta - Slavia. Kdy se naposledy hrálo o první místo. Kalivoda i Kadlec vzpomínají

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sparta – Slavia. Poslední derby o první místo: Vyloučený střelec a televize bez signálu
David Kalivoda (vpravo) dostává druhou osudovou žlutou kartu, v pozadí sparťan Michal Kadlec.
David Kalivoda (vpravo) dostává druhou osudovou žlutou kartu, v pozadí sparťan Michal Kadlec.Profimedia
Bylo pondělí. Obloha nad Prahou nešetřila poslední březnový den roku 2008 slunečními paprsky. Dopadaly i na strahovský stadion Evžena Rošického, jenž se měl naposledy stát kulisou derby Slavie a Sparty. Že to však bude na dlouhých 15 let také poslední přímý souboj pražských "S" o první místo v tabulce, by tenkrát nenapadlo ani nejmistrnějšího vizionáře. Tehdejšími kulisami duelu provázejí pro Livesport Zprávy dva jeho hlavní aktéři – slávista David Kalivoda (40) a sparťan Michal Kadlec (38).

První jmenovaný se stal hrdinou i psancem. "Šli jsme s Vencou Petrákem, naším kustodem, do kabiny a on povídá: Hele, 58. minuta, je to docela brzo, ale já kdybych dal gól Spartě, svlíkl bych se do naha…," vzpomíná dnes už s úsměvem na rtech Kalivoda. Tehdy mu však na rozbouřeném stadionu Evžena Rošického do smíchu vůbec nebylo. Uvnitř trnul, co jeho minutu starý počin spustí za neplechu.

Příběh, který zná každý slávista. Do tehdejšího derby naskočil Kalivoda jako náhradník ještě v průběhu prvního poločasu. V 51. minutě dostal žlutou kartu za protesty vůči asistentovi rozhodčího. O sedm minut později otevřel skóre utkání a o několik desítek vteřin nato už se skleslým výrazem ve tváři mířil do sprchy, jelikož si před rozdováděným slávistickým kotlem svlékl dres. "Tohle už se mnou zůstane navždy," nepochybuje. 

Byl v totálním transu. Stejně jako většina obecenstva. "Byl to můj první gól v derby. Pro člověka, který je ve Slavii od mládí, hraje derby se Spartou od mládežnických výběrů, je to nepopsatelný okamžik. Já měl v hlavě jen to, že musím běžet za fanoušky a užít si to," snaží se i dnes alespoň částečně omluvit svůj tehdejší úlet.

Kalivoda o pohovoru s Jarolímem po vyloučení v derby.
Kalivoda o pohovoru s Jarolímem po vyloučení v derby.Opta by Stats Perform / Profimedia

Na to, jak dopadne nejsledovanější zápas v zemi, si tak musel počkat dlouhé minuty v útrobách stadionu. „Říkal jsem si, že si to v klidu dokoukám v televizi, jenže byl nějaký výpadek a nemohl jsem se dívat. Tak jsem tam jen seděl a snažil se podle reakcí tribun a hluku zvenku odtušit, co se na hřišti asi tak děje," líčí momenty druhého poločasu ze svého pohledu. "Samozřejmě, že jsem slyšel i moment, kdy jsme inkasovali gól. Nebylo to příjemné…"

V hlavě už mu kolovalo, jak to schytá u trenéra Karla Jarolíma. „To si pište, že druhý den byl pohovor,“ vystřelí okamžitě. "Ale nebylo to tak dramatické, jak jsem čekal. Pomohl mi konečný výsledek a taky fakt, že jsme dali gól po akci, kterou jsme často trénovali a trenér nám ji vštěpoval do hlavy. Byl to nacvičený signál. Kouč se mě tehdy druhý den zeptal, zda jsem to skutečně takhle chtěl, jestli jsem si na to vzpomněl, samozřejmě jsem mu řekl, že jo, a to mu udělalo radost," usmívá se Kalivoda. 

Ani mírné ukonejšení tradičně zachmuřeného Jarolíma mu však nezajistilo, aby nepřišel trest. Pokud by Slavia na konci sezony nezískala titul, Kalivoda by musel zaplatit mastnou pokutu. Horko v 58. minutě na stadionu Evžena Rošického polévalo především sparťany. Za stavu 0:1 jim rival ze druhého břehu Vltavy utíkal v pomyslné tabulce na rozdíl pěti bodů a v kapse měl lepší vzájemný zápas z podzimní části. Radost z předešlé sezony, kdy trenér Michal Bílek získal s rudými ligový titul i národní pohár, byla pryč. Osa Řepka, Horváth, Kisel, Kulič a Došek se otřásala.

Titul po 12 letech

Nejvíc však svědomí zpytoval levý obránce Michal Kadlec, přes kterého se Kalivoda snadno prosadil. I on má svou chybu dodneška uloženou v paměti. "Neuhlídal jsem ho, neodkopl balon, předskočil mě a poslal míč do branky…," popisuje situaci bývalý reprezentant. "Tehdy bylo derby opravdu prestižní. Hrálo se o první místo…" Atmosféra byla bouřlivá. "Pamatuju si, že na tribunách byly i nějaké nepokoje," pátrá Kadlec v paměti.

Oba fanouškovské tábory svým chováním donutily k zásahu i policii a spustila se mela mezi tvrdými jádry a těžkooděnci. Strahov jako by měl při rozlučkovém zápase dvou velkých rivalů dostat co proto. Vytrhávaly se sedačky, zapalovaly ohně a dýmovnice čoudily ostošest.

A za zvuků explodujících dělbuchů přišla další Kadlecova chvíle – čtvrt hodiny před koncem si naběhl na rohový kop Pavla Horvátha, přehlavičkoval Tijaniho Belaida a překonal brankáře Martina Vaniaka. Sparta vyrovnala na konečných 1:1. "Byli jsme rádi, že máme aspoň bod a pořád před námi bylo nějakých sedm zápasů, kdy se s titulem dalo ještě něco dělat," líčí tehdejší dojmy Kadlec.

Michal Kadlec slaví v 267. derby gól na 1:1
Michal Kadlec slaví v 267. derby gól na 1:1Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Jak řekl, tak se stalo. Derby se hrálo v rámci 23. kola, po 26. kole byl slávistický náskok pryč a Sparta vedla ligu o tři body, o kolo později dokonce o čtyři. Slavia byla v maléru. Remíza s Plzní a prohry s Teplicemi a Žižkovem nabídly rivalovi novou naději. "Bylo neuvěřitelné, že jsme nakonec titul skutečně získali," nevěřícně kroutí hlavou Kalivoda. I na to si Kadlec vzpomene. "Zápas s Brnem a zkrat Tomáše Řepky, že?" zeptá se pro jistotu, i když sám moc dobře ví… 

Jen měsíc od zachráněného bodu v derby přišla ťafka, která Spartu už definitivně složila k zemi. Paradoxně ovšem z vlastních řad… Zbývaly tři zápasy do konce sezony, sparťanský stoper neudržel chladnou hlavu a v první minutě domácího zápasu s Brnem hodil míč do tváře Aleše Besty. Ten se skácel k zemi, Řepka okamžitě vyfasoval červenou kartu a titulové ambice Letenských začaly klesat ke dnu. Oslabený tým doma padl 0:2 a o týden později Letnou vydrancoval i Baník.

V posledním kole potřebovala Sparta k zisku trofeje vyhrát v Liberci a doufat, že Jablonec naopak vezme všechny body Slavii. Sešívaní však na zbrusu novém stadionu v Edenu už další zvrat nedopustili a po dlouhých 12 letech opanovali nejvyšší českou fotbalovou soutěž. Od roku 2008 přidali červenobílí do sbírky celkem pět titulů, Sparta dva.

Stramaccioni by druhý den skončil

V sobotu si to tradiční české značky rozdají o první místo znovu. Po dlouhých 15 letech. "Tehdy by nikoho nic takového nenapadlo. Se Spartou jsme se neustále tahali nahoře," chrlí Kalivoda. Zatímco slávisté se hodlají vrátit do čela FORTUNA:LIGY, sparťané mohou natáhnout náskok a vytvořit si výhodnou pozici před závěrem základní části a začátkem nadstavby. „Je to vlastně taková kaňka, že se po třiceti kolech nekončí,“ směje se Kadlec. "Kdyby Sparta vyhrála derby, takřka jistě by směřovala za titulem, protože už by ji Slavia těžko stahovala. Takhle když v sobotu vyhraje kdokoliv, nebude to de facto nic znamenat," postěžuje si na oko.

O tom ale Kalivoda nechce ani slyšet. "Pro kluky mám jasný vzkaz: My chceme titul! Věřím, že je to v jejich silách. Jsem přesvědčený o tom, že trenér Jindřich Trpišovský a celá jeho parta v realizačním týmu patří mezi nejlepší, kteří Slavii v historii vedli." Na cestě k titulu by podle bývalého záložníka mohl stačit i bod. "Pokud by uhráli na Letné plichtu a nakonec získali titul, vůbec nikdo by se nezlobil," zasní se.

Kadlec o progresu Sparty pod Brianem Priskem.
Kadlec o progresu Sparty pod Brianem Priskem.Opta by Stats Perform / Profimedia

Kadlec ovšem věří, že se Brian Priske a jeho tým po podzimní lekci v Edenu (0:4) poučili a přijde náprava. "Je dobře, že ho vedení podrželo a dalo mu prostor. Kdyby prohrál Andrea Stramaccioni derby takovým rozdílem, asi by druhý den skončil," zamyslí se. "Ale u Priskeho se nyní ukazuje, že důvěra byla správná. Někdy holt trenér potřebuje trochu času, aby si všechno sedlo. Před pár měsíci by Spartu do boje o titul nikdo nepasoval a dnes je první. Trenér se potřeboval seznámit s kádrem, vyzkoušet různé varianty, až tým našel způsob, jak být úspěšný," kýve uznale hlavou.

Zatímco jeho soupeř z roku 2008 vzkazuje do kabiny slova podpory a touhu vrátit se na trůn, někdejší reprezentant radí sparťanům zachovat prvné nervy. "Udržet chladnou hlavu bude základ. Měli by se snažit odehrát derby bez zbytečných výlevů. Sparta je první, má lepší výchozí postavení, rozhodně se nemusí nikam bláznivě hnát. Něco jsem v ní odehrál a jako její fanoušek bych jí po letech strádání titul přál," vyznává se současný stoper Slovácka.

Momenty 267. derby, 31. 3. 2008

6. minuta: První velká šance zápasu. Kulič se zjevuje sám v pokutovém území, ale Vaniak jeho střelu likviduje.

25. minuta: Pudil se probíjí až do sparťanského vápna, ale z osy hřiště vysílá směrem ke Grigarovi jen slabou střelu.

36. minuta: Po rohovém kopu se k hlavičce dostává Sivok, ale jeho pokus si u tyče hlídá pozorný Vaniak.

51. minuta: Po chaosu ve sparťanské obraně se k míči dostává Kalivoda a zkouší z úhlu překvapit Grigara, ale trefuje jen boční síť. Dožaduje se rohového kopu, ale vidí žlutou kartu za protesty.

56. minuta: Horváth z přímého kopu trefuje tyč

58. minuta: Kalivoda si nabíhá na Belaidův centr, předskočí Kadlece a střílí gól, při oslavě si svléká dres a dostává druhou žlutou

74. minuta: Kadlec si naběhne na Horváthův rohový kop a vyrovnává.