Slavii scházel plán B, druhé místo pro mě ale velkým zklamáním není, říká Zelenka

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Slavii scházel plán B, druhé místo pro mě ale velkým zklamáním není, říká Zelenka
Slavia ani letos na vysněný titul nedosáhla.
Slavia ani letos na vysněný titul nedosáhla.Profimedia
Na závěr ligy Slavia smetla v Edenu Slovácko 4:0, v konečném zúčtování tak má na svém kontě stejně bodů jako Sparta. Jenže co z toho, když na titul to opět nestačilo. Druhý rok po sobě skončili slávisté až na druhém místě. Zatímco loni přenechali titul Plzni, letos úhlavnímu rivalovi z Letné. Bývalý hráč červeno-bílých Luděk Zelenka (49) z toho ale žádnou tragédii nedělá, jelikož je přesvědčen, že Slavia je herně stále nejdál.

"Pro mě osobně druhé místo žádné velké zklamání není. Dívám se na to trochu jinak než běžný fanoušek. Jsem celkem blízko realizačnímu týmu, znám způsob jeho fungování. A musím říct, že z toho mám dobrý pocit. Měl jsem ho i poté, co Slavia ztratila to poslední jarní derby. Asi každý poznal, že to byla jen náhoda. Kdyby se takový zápas opakoval desetkrát, Slavia by ho už ani jednou neprohrála," řekl Zelenka v rozhovoru pro eFotbal.

Sparta si titul zaslouží

Zároveň zdůraznil, že Sparta vyhrála titul zaslouženě. "Dokázala na jaře zvládat zápasy, v nichž se to čekalo, naopak Slavia bohužel ne. Možná se její sestava točila až moc, možná k tomu někteří hráči nepřistoupili tak, jak by přistoupit měli. Těžko říct. Pravdou ale je, že Slavia poztrácela bodů až moc. Je to dlouhodobá soutěž. Z tohoto pohledu získala Sparta titul právem," poznamenal expert České televize.

Sparta získala titul po devíti letech.
Sparta získala titul po devíti letech.Livesport

Zatímco ve velkých zápasech se Slavia dokáže vybičovat ke skvělým výkonům, tak v těch "menších" dokáže být klidně poloviční. Proč se neumí soustředit na každý duel stejně, jako to v loňské sezoně dokázala Plzeň?

"Nemyslím si, že je to o koncentraci. I slávisté samozřejmě věděli, o co se hrálo, co bylo ve hře. Pokud ale Slavii nefungovala její nátlaková hra a soupeři zvládli bořit její kombinační styl, mužstvo z mého pohledu nemělo žádnou variantu B. Třeba Plzeň si svého času hodně pomáhala tím, že nakopávala míče na Tomáše Chorého, Slavia se ale k něčemu takovému nikdy neuchýlila. Pořád si chtěla hrát to svoje, zůstat silná na míči. Byť se to třeba tolik nedařilo, systém zůstával dál stejný. Což byl v souvislosti s tím, když soupeř jen zalezl a bránil, občas problém," všiml si Zelenka.

Neotřesitelná pozice Trpišovského

Výsledkem je to, že Slavii podruhé za sebou jen těsně unikl mistrovský pohár. Přesto trenér Jindřich Trpišovský podepsal ještě během jara novou vylepšenou smlouvu a debata o jeho budoucnosti se zdá být něco jako rouhání. Ano, tak silnou pozici si Trpišovský v Edenu vydobyl. Současným neúspěchům navzdory.

"V globálu panuje s jeho prací pořád spokojenost. Spíš je to o něm, aby si on sám v klidu vyhodnotil, zda má týmu stále co dát, kam ho posouvat. Jsem si jistý, že ano. Pohled vedení i fanoušků na něj je veskrze jen pozitivní," zdůraznil Zelenka.

Masivní posilování není na pořadu dne

Pak je tu také otázka kádru. Je možné, že po další neúspěšné sezoně projde razantními změnami? "To záleží na tom, jací hráči se objeví na trhu. Myslím, že někoho vyloženě kreativního, případně bombarďáka do ofenzivy, by trenér Trpišovský asi bral. Masivní posílení ale neočekávám. Koneckonců si už na Slavii ověřili, že mnoho změn by nemuselo dělat dobrotu. Nejspíš to ani není potřeba," prohlásil bývalý skvělý střelec.

Jurečka a jeho statistiky
Jurečka a jeho statistikyLivesport

Radost mu na konci sezony samozřejmě dělal Václav Jurečka. Osmadvacetiletý útočník byl jako utržený z řetězu. V posledním kole nasázel do sítě Slovácka čtyři góly, celkem skóroval dvacetkrát a vystřídal brněnského Jakuba Řezníčka v čele listiny kanonýrů. "Je skvělé, jak se chytil. Na tomhle postu je to všechno o hlavě, o správném naladění. Vašek ho měl, navíc se mu dostával skvělý servis od spoluhráčů. Určitě může být střelcem Slavie na dlouhé časy," poznamenal Zelenka s tím, že je dobře, že sešívaným přibyl další velký rival.

"Myslím, že asi všichni kvitují práci, kterou pro Spartu odvedl a odvádí trenér Brian Priske. Jde to tam tím správným směrem, to bych si vůbec nedovolil zpochybnit. Titul je toho důkazem. Jednoznačně je pro český fotbal dobře, že už Sparta zase začala připomínat tu Spartu, kterou byla kdysi," uzavřel Zelenka.