Sparta zahrávala ve Zlíně penaltu správně, v Boleslavi neměl VAR zasahovat

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta zahrávala ve Zlíně penaltu správně, v Boleslavi neměl VAR zasahovat

Hráči Zlína se sice divili, rozhodčí však nařídil penaltu správně.
Hráči Zlína se sice divili, rozhodčí však nařídil penaltu správně.Profimedia
Fotbalisté pražské Sparty podle komise rozhodčích FAČR kopali v sobotním utkání 2. ligového kola penaltu ve Zlíně správně, neboť domácí Martin Cedidla zahrál ve vlastním vápně rukou v nepřirozené poloze. V Mladé Boleslavi naopak neměl videorozhodčí Jan Všetečka zasahovat po zákroku domácího Dominika Kostky, který po přezkoumání situace dostal červenou kartu za faul na Mohameda Doumbiu. Komise o tom informovala v komuniké.

Sudí Dalibor Černý ve Zlíně v 77. minutě na základě zásahu videorozhodčího přerušil utkání a šel k monitoru přezkoumat ruku Cedidly po dlouhém autu Sparty. Poté bez většího váhání nařídil penaltu, z níž Ladislav Krejčí rozhodl o výhře Pražanů 1:0. Podle komise správně. "Ruka byla před tělem hráče zhruba na úrovni ramene v nepřirozené poloze," uvedla komise.

V Mladé Boleslavi naopak videorozhodčí Všetečka zasahovat neměl po faulu Kostky na Doumbiu. Sudí Daniel Vokoun po přezkoumání situace domácího obránce v 36. minutě vyloučil. Středočeši následně i v oslabení dotáhli dvoubrankovou ztrátu a se Slovanem remizovali 2:2.

"Přestupek byl na hranici mezi surovou hrou (červená karta) a bezohlednou hrou (žlutá karta). Pokud by rozhodčí vyloučil hráče přímo na hrací ploše, nepovažovali bychom to za chybu. Intervence VAR (videorozhodčího) ale v tomto případě správná nebyla," podotkla komise.

"Aspektem surové hry je zásah podrážky na holeň, při kterém došlo k roztržení stulpny soupeře. Aspektem bezohledné hry je to, že se nejednalo o přímý zásah, ale podrážka sklouzla po holeni soupeře," doplnila komise.

Dobře si vedl i Všetečka a Szikszay

Rozhodčí Všetečka v sobotním zápase v Pardubicích podle komise správně udělil jen žlutou kartu jabloneckému Matěji Polidarovi za tvrdý zákrok na domácího Vojtěcha Patráka. "Přestupek byl veden vysokou intenzitou. Soupeř však nebyl zasažen přední nataženou nohou, ale až zadní pokrčenou nohou faulujícího hráče," uvedla komise. Pardubice navzdory oslabení uhrály s Jabloncem bezgólovou remízu.

Rozhodčí podle komise nechybovali ani v Českých Budějovicích, kde domácímu křídelníkovi Lukáši Čmelíkovi hlavní Ladislav Szikszay udělil za ostrý faul na slávistu Tomáše Vlčka pouze žlutou kartu. "Šlo o bezohledné podražení soupeře ze strany stehnem a následně holení pokrčené nohy," vysvětlila komise. Slavia na jihu Čech zvítězila 3:1.

Komise rozebírala i další důležité situace 2. kola, veřejně se k nim ale nevyjádřila. Podle komunikačního manuálu pro novou sezonu bude hodnotit vždy čtyři situace z kola, které vyberou média.

Livesport jedenáctka 2. kola FORTUNA:LIGY