Zlín proti Baníku otočil a přiblížil se baráži, na dně je po remíze v Teplicích Brno

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Zlín proti Baníku otočil a přiblížil se baráži, na dně je po remíze v Teplicích Brno

Aktualizováno
Souboj veteránů aneb Pavel Černý a Tomáš Hübschman v zápase Pardubic s Jabloncem.
Souboj veteránů aneb Pavel Černý a Tomáš Hübschman v zápase Pardubic s Jabloncem.Profimedia
Skupina o záchranu ve FORTUNA:LIZE odškrtla předposlední kolo, které leccos napovědělo o přímém sestupujícím. Na dno tabulky spadlo po remíze 1:1 v Teplicích Brno, naopak Zlín doma proti Baníku otočil z 0:1 na 2:1 a posunul se na předposlední příčku. Právě mezi Zbrojovkou a Ševci se v posledním kole rozhodne o přímém sestupujícím. Pardubice si před svými fanoušky poradily s Jabloncem 2:0 a zajistily si účast v baráži.

Pardubice – Jablonec 2:0

Aktivní vstup Pardubic do utkání byl korunován v osmé minutě, kdy centr na zadní tyč nasměroval Vojtěch Sychra z jedničky až za záda Jana Hanuše. Bleskové vyrovnání měl na noze po přízemním centru Matěje Polidara zakončující Michal Černák, z nadějné pozice ve vápně ale zamířil nad. A tak se na konci 26. minuty radovali opět červenobílí.

Projektil Michala Hlavatého odrazil od břevna k Pavlu Černému, který hlavou navýšil vedení Východočechů. Ve 36. minutě si centr z pravé strany hřiště našel Jan Chramosta a střelou z voleje vyzkoušel pozornost Florina Nity. V nastavení byl blízko své druhé trefy Sychra, chybu hostující obrany ale napravil včasným vyběhnutím Hanuš.

Známkování hráčů v zápase Pardubice –⁠ Jablonec
Známkování hráčů v zápase Pardubice –⁠ JablonecLivesport

Do druhé půle nahradil zraněného Nitu Jakub Markovič. Toho prověřil již krátce po příchodu na hrací plochu Václav Sejk, jehož hlavičku vyrazil pardubický gólman na roh. Oproti úvodnímu dějství byla defenziva domácích v permanenci mnohem častěji, další z příležitostí Jablonce zakončoval po hodině hry Polidar střelou těsně vedle pravé tyče.

V 63. minutě se hostující záložník ujal exekuce přímého kopu, pokus směřující do sítě zastavil skokem k tyči Markovič. Tlak Jabloneckých s přibývajícimi minutami nepolevoval, tým z města perníku výrazněji zahrozil až v 73. minutě, s ranou Denise Darmovzala ale Hanuš problémy neměl. Krátce před koncem pálil znovu ofenzivně laděný Polidar, zařízení ale tentokrát netrefil.

Teplice – Zbrojovka Brno 1:1

Od úvodních minut bylo znát, že se Teplice nepotřebují nikam hnát, a iniciativy se tak snažila chopit Zbrojovka. Po jejím rohu ze 17. minuty se dostal k míči Wale Musa Alli, jenž ho ukázkově nachystal Jiřímu Texlovi a zkušený záložník pohotovou ranou na zadní tyč otevřel skóre. O pět minut později předvedl Tomáš Kučera povedenou individuální akci po pravé straně, kterou vyšperkoval přesným centrem na hlavu Daniela Fily.

Ten ale své zakončení poslal jen do přibíhajícího Abdallaha Gninga. Krátce před odchodem do kabin mohl vylepšit pozici Moravanů Lukáš Endl, k němuž po několika odrazech doputoval uvnitř teplické šestnáctky míč, mladý stoper ovšem mířil vysoko nad.

Vybrané statistiky zápasu Teplice –⁠ Zbrojovka Brno
Vybrané statistiky zápasu Teplice –⁠ Zbrojovka BrnoLivesport

Jen několik minut po změně stran měla Zbrojovka další solidní příležitost, když se k přímému kopu postavil Filip Souček, jeho tvrdý projektil však pohotovým zákrokem zneškodnil Filip Mucha. Na tahu tak byli opět domácí, konkrétně Fila, jenž si ve středu hřiště nikým neatakovaný navedl míč na levačku a nechytatelnou ranou k pravé tyči Vlastimila Hrubého srovnal.

Odchovanec brněnského fotbalu mohl vývoj utkání dokonce otočit, jeho pokus z úhlu po rychlém centru ze 67. minuty ovšem skončil pouze na boční síti. Ani on, ani nikdo jiný už ale síť rozvlnit nedokázal a utkání na severu Čech vyústilo v remízu.

Zlín – Baník Ostrava 2:1

Ševci byli v úvodu důležitého utkání aktivní, i přesto se však nedostávali do jasných gólových příležitostí. Postupem času se ale směrem dopředu více hrnul Baník, který vytvářel na obranný blok Zlína tlak. To se mu málem vyplatilo těsně před půlhodinou hry, kdy Martin Cedidla ve vápně zatáhl za dres Ladislava Almásiho a hlavní sudí po komunikaci s videorozhodčím přisoudil hostům pokutový kop.

K němu se postavil sám faulovaný útočník, jenže jeho střelu k levé tyči skvěle vystihl Stanislav Dostál a uchránil žlutomodré od inkasované branky. Domácí celek vstoupil po přestávce do hry nejlepším možným způsobem, když si ve 48. minutě na centr Roberta Hrubého naskočil ve vápně Antonín Fantiš a přesnou hlavičkou k levé tyči poslal Ševce do vedení.

Střelci zápasu Zlín –⁠ Baník Ostrava
Střelci zápasu Zlín –⁠ Baník OstravaLivesport

Radost žlutomodrých ovšem vydržela pouhých pět minut. Poté přišla dalekonosná přízemní střela Roberta Miškoviče, kterou Dostál vyrazil pouze k pozornému Caduovi, jenž pohotovou dorážkou vyrovnal. K další trefě měl velmi blízko Tom Slončík, z přímého kopu ale orazítkoval jen levou tyč.

Svěřenci trenéra Pavla Vrby vsadili v závěru vše na jednu kartu a spoustou centrovaných míčů zaměstnávali obranu hostů. To se jim nakonec vyplatilo, jelikož právě po centru z přímého kopu vsítil kýženou branku Jakub Janetzký.

Tabulka skupiny o záchranu FORTUNA:LIGY
Tabulka skupiny o záchranu FORTUNA:LIGYLivesport