Překvapení víkendu podle dat: Potíže čekají z favoritů Slovan Bratislava, Antverpy i Stoke

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapení víkendu podle dat: Potíže čekají z favoritů Slovan Bratislava, Antverpy i Stoke
Zápasy Slovanu Bratislava a Dunajské Stredy bývají hodně vypjaté.
Zápasy Slovanu Bratislava a Dunajské Stredy bývají hodně vypjaté.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto vždy před víkendem přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Slovan Bratislava – Dunajská Streda, neděle 17:30

V utkání, které dost možná rozhodne o budoucím mistrovi slovenské ligy, se střetnou dva nesmírně vyrovnané celky (i když bookmakeři to vidí jinak). Co do kvality vytvořených střeleckých příležitostí je Slovan s 1,59 očekávanými brankami na zápas nejlepším týmem letošního ročníku. DAC, které vede ligu, je ovšem s 1,54 těsně druhé a podobné rozložení sil panuje i na opačném konci hřiště. 

Zatímco Slovan svým soupeřům povoluje průměrně 0,85 xG, DAC je na 0,87. Pohled na inkasované branky bez penalt už však nabízí odlišný obrázek. Slovan v sezoně obdržel 24 gólů, DAC pouze 17, a to už je zásadní rozdíl. Jedním z důvodů jsou výkony brankářské jedničky modrožlutých Samuela Petráše.

Mladý Slovák je jasným lídrem většiny gólmanských modelů hodnotících kvalitu chytání, a to zejména v prostoru uvnitř šestnáctky, kde aktuálně nemá konkurenci. Pokud by průměrný brankář Fortuna ligy čelil stejným střelám, pustil by o osm branek víc. Nikdo nezabránil tolika přesným zásahům jako Petráš.

Osa X zobrazuje chycené góly nad očekávanou hodnotou, osa Y totéž v průměru 90 minut hry.
Osa X zobrazuje chycené góly nad očekávanou hodnotou, osa Y totéž v průměru 90 minut hry.11Hacks / Livesport

Pevná obrana a kvalita brankáře bývají v boji o titul často rozhodujícími faktory a v Petrášovi má tým z Podunajské nížiny klíčovou oporu. Martinu Trnovskému, který se pravděpodobně postaví mezi tři tyče na druhé straně, se naopak v této sezoně příliš nedaří. V metrice zachráněných branek na jedno utkání jsou horší už pouze Matúš Hruška z Banské Bystrice a Dominik Sváček z Liptovského Mikuláše.

Slovan potřebuje zvítězit, zároveň si však nemůže dovolit propadnout v obraně, protože Dunajská Streda je velmi nebezpečná z brejkových situací. Z těch si v této sezoně vytvořila hodnotnější šance už pouze Trnava.

DAC si největší objem střeleckých možností připravuje pomocí centrů ze strany, které jsou zároveň v průměru na jednu přihrávku jedním z nejefektivnějších řešení. Hned v závěsu jsou kolmice na nabíhající hráče v cutback zónách. A data ukazují, že výše zmíněné typy přihrávek jsou zároveň těmi, s jejichž bráněním má Slovan jednoznačně největší potíže.

Stoke – Bristol, pátek 16:00

V souboji dvou sousedů v tabulce přisuzují sázkové kanceláře mnohem větší šanci na výhru domácím, ovšem tak jednoznačné to nebude. Co do kvality vytvořených šancí jsou na tom oba soupeři velmi podobně a defenzivně se jako lepší tým jeví hosté z Bristolu. Z velké části proto, že zatímco Jack Bonham patří do skupiny těch nejhůř chytajících brankářů Championship, Max O'Leary je výrazně nadprůměrný a stihl už zabránit pěkné řádce gólů.

A řadu nebezpečných zbraní třímá Bristol i v útoku. Svěřenci Nigela Pearsona mají jedny z nejlépe zvládnutých protiútoků v lize – vytvořených 17 xG a vstřelených 17 branek je v obou případech pátým nejlepším výsledkem právě probíhající sezony. Stoke je v bránění brejků podprůměrné a už z těchto situací inkasovalo 17 branek.

11Hacks / Livesport

Bristol je týmem, který se v ofenzivní fázi hodně spoléhá na centry. Hrozí především ze strany, nicméně velké množství šancí si vytvoří také pomocí pasů z hloubky pole. Zároveň si však dokáže připravovat dobré střelecké příležitosti krátkými přihrávkami ze strany. Všechny tyto pasy jsou navíc těmi, které Stoke nejhůř brání a styl soupeře by mu proto neměl sedět. 

FC Antverpy – Cercle Bruggy, neděle 16:00

Ačkoliv oba celky dělí v tabulce belgické Jupiler Pro League propastných 19 bodů, kvalitativně mezi nimi z pohledu dat tak velký rozdíl není. Bruggy si v dosavadním průběhu sezony vytvořily dokonce o něco kvalitnější brankové příležitosti. Defenziva Antverp sice funguje lépe, ovšem vzhledem ke skvělé výkonnosti brankáře hostů Radoslawa Majeckého i jeho náhradníka Warlesona, jsou oba týmy vyrovnané i směrem dozadu.

Hodně zajímavým celkem jsou Cercle také v útoku. Zatím si vytvořilo největší počet očekávaných branek jak ze standardních situací, tak zároveň i z brejků, což není příliš obvyklé. Standardky sice Antverpy brání skvěle, ovšem v povoleném xG z protiútoků jsou v ligovém srovnání až devátým týmem. Cercle už z kontrů vstřelilo 19 branek, tedy třetí nejvyšší počet po Westerlo a St. Gilloise.

Analýza přihrávek ukazuje, že nejhůř Antverpy brání kolmé míče do cutback zón, krátká prostrčení do vápna ze strany a diagonální pasy. Což jsou všechno zároveň nejefektivnější přihrávky v podání Cercle. Dohromady si jejich pomocí vytvořilo už třikrát větší objem šancí než z centrů ze strany a nebezpeční by měli být jeho hráči tímto způsobem také o víkendu. Stejně jako v prvním vzájemném utkání sezony, které sice ztratili po výsledku 0:2, na hřišti však byli mírně lepší.