Překvapení víkendu podle dat: Využijí West Ham a Cercle Bruggy indispozic soupeřů?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapení víkendu podle dat: Využijí West Ham a Cercle Bruggy indispozic soupeřů?
V prvním vzájemném duelu sezony zařídil pro West Ham remízu 1:1 gólem Tomáš Souček.
V prvním vzájemném duelu sezony zařídil pro West Ham remízu 1:1 gólem Tomáš Souček.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto bude každý pátek přinášet ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Tottenham – West Ham, neděle 17.30

West Ham není týmem, který by měl v Premier League bojovat o sestup. Podle matematického modelu očekávaných bodů, jenž bere v potaz kvalitu vytvořených i povolených šancí, měl získat o 11 bodů víc a nacházet se na 10. místě tabulky. Žádný jiný celek aktuálního ročníku anglické ligy za svými očekávanými výkony tolik nezaostává.

Hlavní příčinou jeho současné 16. příčky je nefungující útok. V předchozích dvou sezonách výborný Michail Antonio si za 21 odehraných zápasů připsal pouze 20 střel a několik velkých šancí neproměnil, Gianluca Scamacca se na Premier League adaptuje velmi pomalu a Jarrodu Bowenovi se zatím vůbec nedaří v zakončení. Řešením měl být zimní příchod Dannyho Ingse z Aston Villy, ovšem ten po mírných zdravotních problémech stále nabírá zápasovou kondici. Z pohledu kvality vytvořených šancí je West Ham na 13. místě ligy.

Jakmile (pokud) ovšem začne útok fungovat lépe, tabulkou by Kladiváři měli začít stoupat. Dobrý základ mají totiž v obraně, která po celý průběh aktuálního ročníku patří k těm výrazně nadprůměrným. Aktuálně je dokonce pátá nejlepší za Manchesterem City, Arsenalem, Brightonem a Newcastlem.

Ofenziva Spurs se přitom pohybuje okolo ligového průměru a zpravidla se opírá pouze o spolehlivého Harryho Kanea a aktuálně se trápícího Son Heung-Mina. Gólové sucho korejské stálice sice v dohledné době nejspíš skončí, protože je i nadále střelecky velmi aktivní a dostává se do výborných pozic pro zakončení, nicméně větší pravděpodobnost na skórování bude mít proti týmům se špatnou obranou. Což West Ham není.

I když je útok Kladivářů nevýrazný, do šancí by se proti Tottenhamu dostat měl. Obrana Spurs je v tomto ročníku stejně jako v případě útoku co do ligového srovnání průměrná a kromě jiného trpí nevyrovnanými výkony obvyklé opory Huga Llorise.

Mapa střel, jimž Forster čelil v minulých dvou ligových startech.
Mapa střel, jimž Forster čelil v minulých dvou ligových startech.11Hacks / Livesport

Do nedělního londýnského derby zraněný kapitán týmu v neděli nezasáhne a v brance ho vystřídá Fraser Forster. Ten zatím v aktuálním ročníku odchytal dvě utkání a proti Brentfordu a Leicesteru pustil z 10 střel šest branek, přičemž byť jen průměrný brankář Premier League by podle modelů obdržel o dvě méně. Navíc se v jeho případě jedná o dlouhodobý trend.

Dalším obrovským problémem je pro Spurs půlroční absence defenzivního záložníka Rodriga Bentancura. Ztrácejí v něm totiž hráče, který ve středu pole dominuje v aktivním odebírání míče a je schopný zastavovat akce soupeře v nebezpečných prostorech. Když Bentancur kvůli zranění chyběl mezi 17. a 20. kolem, Arsenal, Brentford i Aston Villa se proti Tottenhamu trefili shodně dvakrát. Conteho svěřenci zvládli pouze zápas proti Crystal Palace a dohromady soupeřům povolili xG v hodnotě šest.

Spurs v minulém kole ztratili tři body s Leicesterem, následně nezvládli klání osmifinále Ligy mistrů proti krizí procházejícímu AC Milán a nyní je čeká další obtížný test.

Cercle Bruggy – FC Bruggy, neděle 13:30

Víkendové derby mezi týmy z belgických Brugg by podle analytických modelů mělo nabídnout vyrovnanou podívanou. Tahle předpověď se opírá především o dobře fungující defenzivu Cercle. Z hlediska kvality šancí, do kterých své soupeře pouští, se totiž jedná o šestou nejlepší obranu aktuálního ročníku Jupiler Pro League.

Co se aktuální formy týče, v posledních pěti utkáních tým ani jednou neprohrál a povolil soupeřům průměrně pouze 0,6 očekávaných gólů na zápas. To je ve zmíněném období nejlepší výsledek v lize.

Jeho los přitom rozhodně nepatřil mezi nejlehčí. Do cesty se Cercle mimo jiné postavily týmy ze špičky – průběžně druhé St. Gilloise, pátý Gent nebo šestý Lutych. Celek pod vedením mladého trenéra Mirona Musliče se navíc může spolehnout na zatím nejlépe chytajícího brankáře sezony.

Třiadvacetiletý Polák Radoslaw Majecki je nejenom důležitým článkem rozehrávky, ale také si výborně vede v drtivé většině modelů hodnotících kvalitu chytání gólmana. Na základě toho, jak střelci umisťují své střely na branku, už svými zákroky zabránil pěti gólům. To je nejvíc z celé ligy.

Oporu mají mezi třemi tyčemi ovšem i jejich městští rivalové – veterán Simon Mignolet už stihl zamezit čtyřem brankám. V porovnání s Cercle však obrana Brugg povoluje vyšší počet nebezpečných šancí. Při pohledu na množinu všech utkání sezony je osmifinalista Ligy mistrů v Belgii až devátý nejlepší v metrice inkasovaných očekávaných branek a defenzivně rozhodně nedominuje ani pod novým trenérem Scottem Parkerem.

Bývalý kouč Fulhamu a Bournemouthu převzal tým na sklonku prosince a od té doby jej vedl v sedmi utkáních. Směrem dopředu pod ním tým funguje velmi dobře, vzadu má ale stále mezery. Zatímco Cercle se v posledních sedmi zápasech mohou pochlubit nejlepší obranou, Bruggy jsou až jedenácté.

Výše uvedené nasvědčuje tomu, že Bruggy čeká obtížná zkouška na obou koncích hřiště. Vedle pevné obrany bude Cercle spoléhat také na protiútoky a standardní situace, z obou těchto herních činností má shodně druhé nejvyšší xG v lize.

Důležitým mužem je při ofenzivních standardkách norský stoper Jesper Daland, jenž je nejčastějším adresátem centrů. Jeden z nejvytíženějších hráčů týmu si v minulém utkání odpykal karetní trest a bude opět k dispozici. Z protiútoků budou hrozit zejména Ayase Ueda s Kevinem Denkeym, kteří se tímto způsobem trefili už pětkrát.

Bari – Cagliari, sobota 16:15

Vedení italského druholigového Cagliari o Vánocích odvolalo trenéra Fabia Liveraniho a jeho místo obratem zaujal velezkušený Claudio Ranieri. Ačkoli týmu v tu chvíli patřila 14. příčka tabulky, bývalý kouč dlouhé řady elitních evropských klubů přicházel k dobře připravenému celku.

V době jeho jmenování mělo za sebou Cagliari šňůru velice smolných výsledků a podle modelu očekávaných bodů mělo figurovat dokonce na čtvrté příčce ligové tabulky. A v podstatě totožně je na tom i poté, co odehrálo pět utkání pod Ranierim.

Z pohledu kvality vytvořených střeleckých příležitostí má lepší útok pouze vedoucí Frosinone, z pohledu obdržených šancí jsou před ním jen Janov, Frosinone, Reggina a Parma. Ruku v ruce s výkony defenzivních hráčů jdou navíc také zákroky jistě chytajícího Borise Radunoviče, který se řadí do skupiny elitních gólmanů aktuální Serie B.

Pořadí šancí vytvořených ze standardních situací v této sezoně.
Pořadí šancí vytvořených ze standardních situací v této sezoně.11Hacks / Livesport

Cagliari by mělo hrozit ze standardních situací, z nichž si hodnotnější šance v soutěži vytváří pouze Ascoli. Naopak 16 dalších týmů je z pohledu obdrženého xG brání lépe než Bari. Hostům by v tomto směru neměla příliš ublížit ani absence vykartovaného stopera Altareho, který je sice častým adresátem centrů, nicméně šance jsou napříč sezonou rovnoměrně rozloženy mezi vyšší počet hráčů.

Kohouti z Bari rozhodně patří mezi vysoce nadprůměrné celky Serie B, ovšem za Cagliari zaostávají jak v útoku, tak především v obraně, kde je kvalita viditelně na straně soupeře.