Překvapení víkendu podle dat: Monako a Bruggy trápí obrana, zaskočí je Remeš s Lutychem?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapení víkendu podle dat: Monako a Bruggy trápí obrana, zaskočí je Remeš s Lutychem?
Monako na podzim vyhrálo v Remeši 3:0, když od 22. minuty hrálo proti deseti.
Monako na podzim vyhrálo v Remeši 3:0, když od 22. minuty hrálo proti deseti. Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Monako – Remeš, neděle 17:05

Jedním z taháků 27. kola francouzské Ligue 1 bude střetnutí mezi třetím Monakem a osmou Remeší. Knížecí klub se bude na domácím hřišti snažit zůstat v těsném kontaktu s druhou Marseille a zároveň o malý krok před Lens, jež aktuálně zaostává pouze vinou horšího skóre. Přestože je v zápase podle sázkových kanceláří velkým favoritem právě Monako, data říkají, že půjde o střetnutí dvou vyrovnaných klubů.

Poté, co Remeš v polovině loňského října angažovala teprve 30letého trenéra Willa Stilla, neprohrála už 16 (!) zápasů v řadě. Podle matematického modelu očekávaných bodů (xPoints), jenž bere v potaz kvalitu vytvořených i povolených šancí, měly oba celky v tomto období získat dokonce zcela totožný počet bodů.

Přestože své soupeře pustili do velmi podobného počtu nebezpečných šancí, Remeš má jasně navrch na pozici brankáře. Zatímco monackému Alexanderu Nübelovi se v aktuálním ročníku příliš nedaří, Yehvann Diouf vévodí společně s Morym Diawem z Clermontu všem důležitým metrikám hodnotícím kvalitu chytání.

Osa X znázorňuje chycené góly nad očekávanou hodnotou, osa Y pak chycené góly nad očekávanou hodnotou, normalizováno na 90 minut hry.
Osa X znázorňuje chycené góly nad očekávanou hodnotou, osa Y pak chycené góly nad očekávanou hodnotou, normalizováno na 90 minut hry.11Hacks / Livesport

Pokud by průměrný ligový gólman čelil totožným střelám jako Diouf, obdržel by o pět gólů víc. Nübel naopak v této statistice inkasoval o čtyři branky víc, než by podle očekávané hodnoty měl. Zatímco tak Remeš od opětovného prosincového rozehrání soutěže inkasovala pouze pětkrát, do sítě Monaka dopravili soupeři míč celkem 13x…

Obraně domácích nepřidává ani zranění klíčového stopera Guillerma Maripána. Chilan vynechal poslední tři zápasy a jeho klub v nich inkasoval celkem šestkrát. Čistá konta nedokázal udržet ani proti Brestu a Troyes, tedy celkům, které hrají o záchranu.

Silnou ofenzivní zbraní Remeše jsou standardní situace, z nichž si zatím vytvořila šestý největší objem šancí mezi všemi kluby Ligue 1. Hrozit by měla především z rohových kopů – průměrné xG na jeden roh má dokonce nejvyšší z celé soutěže, což je ten nejlepší ukazatel jejich kvality. Monako je navíc co do počtu povolených střel i očekávaných branek ze standardních situací průměrné.

Po zisku míče se Remeš snaží chodit rychle nahoru a být nebezpečná z brejkových situací. Za zápas si vypracuje pět kontrů, což je jednoznačně nejvíc v celé lize a nejvyšší je také průměrná rychlost útoku. S podobně hrajícími týmy inkasuje Monako v této sezoně poměrně vysoký počet branek. Remeš své útoky navíc často vede po krajích a analýza přihrávek ukazuje, že si nejnebezpečnější šance vytváří pomocí centrů a pasů právě ze stran. Což jsou situace, ze kterých naopak Monako nejvíc chybuje.

Hodně špatně navíc oslabená obrana Monaka zachytává náběhy do středu vápna. A to bude voda na mlýn pro mladého anglického útočníka Folarina Baloguna, jemuž s 15 přesnými zásahy patří čtvrtá pozice v tabulce střelců.

FC Bruggy – Lutych, neděle 13:30

Vedení Brugg se po ligové porážce 0:3 s Oostende a úterním debaklu 1:5 proti Benfice v osmifinále Ligy mistrů rozhodlo odvolat anglického trenéra Scotta Parkera. Ten se přitom na lavičce modročerných představil poprvé na přelomu tohoto roku. Průběžně čtvrtý celek Jupiler Pro League nyní čeká obtížný duel se šestým Lutychem. Náskok jednoho bodu se budou Bruggy snažit zvýšit pod dohledem dosavadního asistenta Rika De Mila.

Pod jeho a Parkerovým vedením nefungovala týmu zejména defenziva. Ta soupeřům povolovala průměrně 1,3 očekávaných branek na zápas, což byl v tomto období sedmý nejhorší výsledek. Ve vzorku celé sezony se obrana Brugg řadí mezi ty průměrné a inkasovat měla 32 gólů, tedy o jeden víc než Lutych.

Z pohledu metriky očekávaných bodů (počítané bez penalt) měly Bruggy v dosavadním průběhu sezony získat jen o tři body víc než Lutych, takže budou mít co do činění s velmi vyrovnaným soupeřem. Ten je navíc v mnohem lepším rozpoložení – v minulých třech zápasech si připsal sedm bodů z obtížných klání s Union Saint-Gilloise, Anderlechtem a Westerlo.

Očekávané body (bez penalt) v sezoně.
Očekávané body (bez penalt) v sezoně.11Hacks / Livesport

Co Bruggám v tomto ročníku naopak funguje, jsou protiútoky. Větší objem kvalitních šancí si z nich vypracovaly pouze Genk, Saint-Gilloise a městský rival Cercle. Lutych všakv bránění brejků patří mezi nejsilnější týmy v lize, a tak domácí svou silnou stránku nevyužijí do takové míry jako proti slabším soupeřům.

Hosté si v právě probíhající sezoně navíc vytvářejí největší počet šancí z pravé strany, tedy z prostoru, odkud jich Bruggy nejvíc povolují. Ruku v ruce s tím jde analýza typů přihrávek, kterými se Standard do šancí dostává. Největší střelecké příležitosti si vypracoval po vysokých centrech nebo v momentech, kdy se zmocnil přihrávky uvnitř vápna. Což je dvojice situací, s nimiž mají Bruggy největší problém.

Jistou potíž pro Lutych představuje vyloučení brankáře Arnauda Bodarta v nastavení minulého zápasu s Westerlo (2:0). V sestavě jej nahradí nejspíš Laurent Henkinet. Pokud předvede dobrý výkon, mohl by potenciálně stát u cenného vítězství.

Levante – Albacete, neděle 18:30

Utkání dvou vyrovnaných celků usilujících o postup do LaLigy. Levante se sice může pyšnit nejlepším útokem soutěže co do celkového počtu očekávaných branek, ovšem Albacete patří v této metrice pátá pozice s nepatrným odstupem hodnoty 2,0 xG. Odehráno přitom bylo už 30 ligových kol.

Defenzivně oba týmy za těmi nejlepšími viditelně zaostávají a pohybují se okolo ligového průměru, přičemž rozdíl v kvalitě povolených šancí je mezi nimi ještě menší než v případě útoku. Trumf ovšem Albacete vytahuje v podobě brankáře Bernabého Barragána, který patří k tomu nejlepšímu, co druhá nejvyšší španělská liga nabízí. Bez jeho přispění by se tým na pozici zajišťující postup do play off zcela jistě nenacházel.

Směrem dopředu se Albacete může pyšnit nejlepšími protiútoky v lize. Mezi 22 týmy si z nich vytvořilo nejnebezpečnější šance z pohledu xG a vstřelilo z nich už 16 gólů. Pro srovnání – druhá je v tomto ohledu Granada se 14 trefami, Mirandés s Ponferradinou jsou na 10. Právě z rychlých kontrů se budou v neděli snažit hosté nachytat vysoký blok Levante, který takto inkasoval šestý nejvyšší počet gólů v soutěži.

Slabinou Levante je bránění na pravé straně hřiště, kde svým soupeřům povoluje výrazně vyšší počet přihrávek a náběhů než průměrný ligový tým. Z analytického pohledu je nejsilnější přihrávkou Albacete ve finální třetině centr ze strany i z hloubky hřiště. A z nich naopak Levante nejvíc inkasuje. Mladý trenér hostů Rubén Albes (38) proto v zápase naplno využije kreativitu svého levého křídla Manu Fustera, jenž tento typ přihrávek zvládá výborně a měl by být jedním z klíčových mužů utkání.