Překvapení víkendu podle dat: Boleslav má na to, aby na Slovácku bodovala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Boleslav má na to, aby na Slovácku bodovala

Zvládne Mladá Boleslav na Slovácku bodovat?
Zvládne Mladá Boleslav na Slovácku bodovat?Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto bude každý pátek přinášet ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Slovácko – Mladá Boleslav, neděle 15.00

Osmá Mladá Boleslav zavítá na hřiště čtvrtého Slovácka, a přestože má podle sázkových kanceláří pouze zhruba 25 % šanci na výhru, ve skutečnosti by se mělo jednat o velmi vyrovnané utkání. V něm by navíc Středočeši mohli využít několika svých silných stránek.

Z hlediska kvality vytvořených střeleckých příležitostí napříč sezonou 2022/23 jsou na tom oba týmy podobně. Mladá Boleslav zatím nastřádala 22,24 očekávaných branek (bez penalt), tedy o tři méně než Slovácko. Svým soupeřům naopak povoluje méně nebezpečné šance. Podle datových modelů měla inkasovat 21 branek, zatímco Slovácko 23.

Kvalita brankářů je zcela evidentně na straně Boleslavi. Jan Šeda na tomto postu v právě probíhající sezoně podává společně s Jindřichem Staňkem z Plzně a hradeckým Michalem Reichlem nejlepší výkony. Pokud by průměrný ligový gólman čelil totožným střelám, obdržel by o tři branky víc.

Naproti tomu Filip Nguyen inkasoval už o čtyři branky víc, než kolik mu modely přisuzují v závislosti na tom, jak dobře soupeřovi hráči své pokusy umisťovali. Velmi špatně si zatím vede jak proti střelám z prostoru uvnitř šestnáctky, tak i proti těm dalekonosným. Ačkoliv je tedy Slovácko považováno za defenzivně velmi schopný tým, Mladá Boleslav je na tom v aktuálním ročníku ještě o něco lépe.

Kompletní obrázek poskytne hlubší analýza útoku obou týmů. Boleslav je jedním z nejvíc brejkových mužstev ve FORTUNA:LIZE. Větší počet rychlých kontrů do otevřené obrany podnikne v průměru na jeden zápas už pouze pražská Slavia. Ne vždy je sice hráči Boleslavi vyřeší ideálně a leckdy zakončují ze špatných pozic, nicméně data ukazují, že Slovácko má s bráněním těchto situací dlouhodobě velký problém.

Inkasovalo z nich totiž už 17x, což je po Pardubicích druhý nejhorší výsledek. A tuhle slabinu potvrzují i data – co do povolených inkasovaných branek (xGA) z protiútoků jsou na tom hůř už pouze Teplice s Českými Budějovicemi. Zmiňované Pardubice se pohybují na podobné úrovni. Určité problémy má Slovácko také s bráněním standardních situací, po kterých dovoluje poměrně vysoký počet šancí (osm dalších týmů F:L jim čelí lépe). I tudy by pro Boleslav mohla vést cesta.

Tabulka české ligy podle očekávaných bodů.
Tabulka české ligy podle očekávaných bodů.11Hacks / Livesport

Proti týmům hrající vysoký obranný blok, jako jsou vedle Boleslavi a hlavních aspirantů na titul třeba i Olomouc, Bohemians nebo Hradec, ordinuje Martin Svědík svým svěřencům spíš defenzivní taktiku, z čehož ale pramení většinou nízký počet šancí. V průměru má Slovácko v těchto utkáních 0,99 xG a 1,16 povolených xG.

Tým z Uherského Hradiště je jedním z těch, které ve finální třetině tvoří především centry. Ty ale nejsou proti Boleslavi příliš efektivní strategií. Středočeši mají po Plzni druhou nejvyšší úspěšnost obranných hlaviček v lize a ve vlastní třetině vyhrávají odražené míče častěji jen Sparta se Slavií. Slovácko si proto bude muset hledat i jiné cesty do vápna soupeře a bude zajímavé sledovat, s jakou taktikou do zápasu nastoupí.

Slovan – Trnava, sobota 16:30

Trnava stále drží v čele slovenské Fortuna ligy krok s vedoucí Dunajskou Stredou a průběžně druhým Slovanem Bratislava, na jehož hřiště zavítá nyní. Šlágr 22. kola zároveň určí, jakou pozici si oba týmy odnesou do skupiny o titul, jež se rozehraje hned v příštím kole.

Z pohledu základních datových modelů hodnotících kvalitu vytvořených a povolených šancí (bez penalt) jsou si oba celky podobné jako vejce vejci. Podle metriky očekávaných bodů měly oba posbírat shodně 40 bodů, vstřelit po 33 brankách (1,6 na zápas) a inkasovat jich 17 (0,8 na zápas). Jen minimální rozdíly jsou i mezi brankáři Chovanem a Takáčem.

Rozhodnou tedy pouze drobné detaily a výhoda domácího prostředí pro Slovan? Analýza ukazuje, že domácí budou čelit několika velkým výzvám. Tou první jsou standardní situace. Žádný jiný tým si z nich v dosavadní sezoně nevytvořil takové množství kvalitních šancí jako Trnava. Navíc je skvěle zakončuje a při sedmi očekávaných brankách se z nich trefila už desetkrát. Mezi slovenskou elitou je v tomto směru nejúspěšnější.

Pořadí slovenské ligy podle očekávaných gólů ze standardních situací.
Pořadí slovenské ligy podle očekávaných gólů ze standardních situací.11Hacks / Livesport

Standardky jsou naopak slabinou bratislavského mužstva. V jejich bránění je páté nejhorší z pohledu povolených šancí a čtvrté nejhorší podle inkasovaných branek. Víckrát po nich lovili míč ze sítě už jen gólmani Zlatých Moravců, Michalovců a Liptovského Mikuláše. Tedy celků ze spodní poloviny pořadí.

Co je ale pro bratislavskou defenzivu možná ještě větší problém, je způsob, jakým Trnava dostává míč do vápna. Nejlepší šance si vytváří prostrčením do krajních prostorů v šestnáctce soupeře, v čemž je silná z obou meziprostorů. A to je zároveň typ přihrávky, z něhož Slovan v této sezoně povoluje největší šance. Pokud tyto náběhy nebudou jeho hráči schopni zachytávat, Trnava se do příležitostí dostane.

FC Curych – Servette Ženeva, neděle 16:30

Velmi důležité utkání mezi sebou o víkendu odehrají FC Curych a Servette. Ženevský celek si bude chtít před dotírajícím St. Gallenem udržet druhou příčku zajišťující místo v kvalifikaci o Ligu mistrů, zatímco jejich soupeře dělí dva body od sestupu.

Tento duel je nejenom dobrou ukázkou vyrovnanosti švýcarské nejvyšší soutěže, ale také toho, do jak velké míry ovlivňuje výsledky týmů faktor štěstí a smůly. Z pohledu kvality povolených šancí má Curych dokonce nepatrně lepší obranu a o něco větší rozdíl je v kvalitě útoku, kde si Servette vytvořila o tři očekávané góly navíc. Ve skutečnosti ale Curych ve srovnání se svým soupeřem vstřelil o pět branek méně, inkasoval jich o pět víc a v tabulce za ním zaostává o 12 bodů.

Z hlediska dat je ovšem Servette v tomto zápase favoritem. Curych patří mezi týmy, které v této sezoně často inkasují ze standardních situací a Servette si z nich vytváří velké množství dobrých šancí. V úspěšnosti ofenzivních hlaviček obecně jsou na tom lépe už jen St. Gallen a Young Boys Bern – ze vzduchu budou tudíž hosté představovat velké nebezpečí po celý zápas.

Servette se ale zároveň neomezuje pouze na centry a do těch největších příležitostí se v této sezoně dostává také po zpětných přihrávkách z cutback zón a kolmých pasech z meziprostorů. A to jsou situace, ze kterých je Curych naopak nejzranitelnější...