Girona opět vládne celé La Lize, přestřelka v Barceloně ji vymrštila před Real

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Girona opět vládne celé La Lize, přestřelka v Barceloně ji vymrštila před Real

Aktualizováno
Girona se nezalekla ani slavné Barcelony.
Girona se nezalekla ani slavné Barcelony.AFP
Hráči Girony nečekaně zvítězili v 16. kole La Ligy na hřišti Barcelony 4:2 a posunuli se zpět do čela tabulky. Xaviho svěřenci tak odmítli zmenšit ztrátu na dosud vedoucí Real Madrid, jehož pozici zaujala s dvoubodovým náskokem právě Girona. Nedohrálo se v Granadě, zápas byl předčasně ukončen kvůli úmrtí jednoho z fanoušků. Tři body získali fotbalisté Atlétika Madrid, které přehrálo Almeríi 2:1.

Atlético Madrid – Almería 2:1

Roli favorita mohli domácí potvrdit hned v šesté minutě, branku po akrobatickém zakončení Antoina Griezmanna ovšem rozhodčí Ricardo de Burgos Bengoetxea neuznal kvůli těsnému ofsajdu francouzského forvarda. Překlopit vedení na stranu Los Indios se nakonec povedlo v 17. minutě Moratovi, který po Griezmannově přihrávce ladně obešel gólmana a poslal míč do prázdné brány.

Herní tíseň Almeríe dokázal využít i Correa, jenž se po přihrávce Marcose Llorenteho nemýlil, a navýšil tak vedení domácích. Gólmana Luise Maximiana potrápila ještě nebezpečná střela Rodriga de Paula z přímého kopu, hbitý brankář ale pokus vytěsnil nad břevno.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

První velkou šanci si hosté nachystali na začátek druhé půle, hlavičkující Adrian Embarba však nechal vyniknout připraveného Jana Oblaka v bráně Atlétika. Zlepšený výkon Almérie korunoval v 62. minutě Léo Baptistao, který dorazil střelu Álexe Poza a snížil vedení domácích na jediný gól.

Pro Brazilce to tak byla již šestá trefa proti Atlétiku za vlády Diega Simeoneho, lepší v tomto ohledu byli už jen Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Vyrovnat už ale La Unión nedokázal, a to ani navzdory nebezpečným střeleckým pokusům Léa Baptistaa a Sergia Arribase.

Granada – Bilbao 0:1 (nedohráno)

Zápas se začal pro baskický celek vyvíjet skvěle poté, co se prosadil Iňaki Williams. Jeho trefu však zastínila situace na tribuně, kde podle dostupných informací jeden z fanoušků po prodělání infarktu zemřel. Hráči obou týmů následně ze solidarity opustili hřiště a střetnutí dokončí v náhradním termínu.

Cádiz – Osasuna 1:1

Úvodní branku vsítil v 19. minutě Roger Martí, díky němuž se domácí málem dočkali prvního tříbodového zisku od začátku září. Naděje domácích na posun v tabulce však utnul po změně stran Ante Budimir proměněnou diskutabilní penaltou, která se kopala po lehkém kontaktu míče s konečky prstů obránce. Nadále tedy platí, že Žlutá ponorka porazila soupeře z Pamplony naposledy v roce 2017, přičemž od té doby posbírala se soupeřem devět porážek.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Barcelona – Girona 2:4

Girona byla v úvodu velmi aktivní a už ve 12. minutě se radovala z vedení. Famózní pas Yana Couta obdržel na útočné polovině Viktor Cygankov, který vyzval k zakončení kolegu z ukrajinské reprezentace Dovbyka, jenž ranou o tyč skóroval do poloodkryté branky. Barcelona nezůstala dlouho pozadu. K centru od rohového praporku si našel cestu Lewandowski a prudkou hlavičkou srovnal.

Po půlhodině hry mohl zaskočit opařenou Gironu Joao Cancelo, z úhlu ale brankáře nepropálil. Hosté se mohli vrátit do vedení po střele Miguela Gutiérreze, která skončila jen těsně vedle tyče. Ve 41. minutě si už ale 22letý mladík spravil náladu, když si našel prostor k zakončení na hranici vápna a poslal míč přesně do horního rohu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po změně stran dostala Barca dobrou pozici ke skórování z přímého kopu. Navzdory nespokojenosti Lewandovského se této příležitosti ujal Raphinha a poslal míč nad břevno. Brazilec mohl chvíli nato napravit zaváhání v úniku, před zakončením jej však odzbrojil jeho bývalý spoluhráč Eric García. Domácí pokračovali v mírném tlaku. Do příležitostí se propracovával Ilkay Gündogan, jeho rány ale těsně míjely kýžený cíl.

Na Gironě byla znát s přibývajícími minutami mírná nervozita s vidinou velkého úspěchu, stále však dokázala bránit křečovité útoky Barcelony. Naopak v 80. minutě dokázala celé katalánské derby rozhodnout. Daleký výkop brankáře sklepl Cristhian Stuani na nabíhajícího Fernándeze, který se štěstím procedil míč pod nohama posledního obránce a přízemní střelou rozvlnil síť. Trefa Gündogana v nastavení sice ještě zdramatizovala závěr, v něm však odšpuntoval euforii v hostujícím kotli gólem Stuani.

Tabulka La Ligy.
Tabulka La Ligy.Livesport