Osmnáct let, 31 trofejí. Barcelonu po sezoně opustí kapitán Sergio Busquets

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Osmnáct let, 31 trofejí. Barcelonu po sezoně opustí kapitán Sergio Busquets

Sergio Busquets strávil v Barceloně 18 let.
Sergio Busquets strávil v Barceloně 18 let.AFP
Mistr světa i Evropy, trojnásobný vítěz Ligy mistrů a osminásobný šampion La Ligy Sergio Busquets (34) poprvé v kariéře změní dres. Někdejší španělský reprezentant opustí Barcelonu, v níž po odchodu Lionela Messiho (35) zastával v posledních dvou sezonách roli kapitána. Skončí poslední červnový den, kdy mu končí smlouva, ve středu to oficiálně oznámil katalánský klub.

"Nastal čas oznámit, že tato sezona je moje poslední v FC Barcelona. Bylo mi ctí nosit tento znak, ale všechno musí jednou skončit," uvedl vytáhlý defenzivní záložník v klipu na sociálních sítích Barcelony, jíž se poprvé upsal před 18 lety.

V prvním týmu debutoval před 15 lety a od té doby za něj odehrál 719 soutěžních utkání, což je třetí nejvyšší číslo v historii Blaugranas. Dosud získal 31 trofejí, kromě již zmíněných vyhrál třikrát mistrovství světa klubů, třikrát evropský Superpohár, sedmkrát Copa del Rey a sedmkrát španělský Superpohár.

Je také rekordmanem slavných El Clásico, soubojů s největším rivalem Realem Madrid absolvoval 48. Vyhrál jich 23, což je rovněž nejvíc. Sama Barcelona označila Busquete za "...nejlepšího defenzivního záložníka na světě, jehož zdobí elegantní technika a brilantní čtení hry."

Rodák ze Sabadellu nekončí jako přebytečný, nýbrž na vrcholu. Je stabilním hráčem základní sestavy, ostatně v aktuální sezoně odehrál napříč soutěžemi 3025 minut, což je podle serveru Transfermarkt pátý nejvyšší počet v týmu Blaugranas.

S Barcou vyhrál mimo jiné třikrát Ligu mistrů
S Barcou vyhrál mimo jiné třikrát Ligu mistrů@FCBarcelona

Působení v Barceloně může její kapitán uzavřít nejlepším možným způsobem – podeváté v kariéře vyhrát španělskou nejvyšší soutěž. Titul mají Katalánci pět kol před koncem prakticky v kapse.

Podle spekulací tamních médií by mohl Busquets, který po loňském mistrovství světa skončil v reprezentaci, zamířit do Saúdské Arábie. Tam už působí Cristiano Ronaldo a údajně tam má namířeno i Lionel Messi.