Vinícius obětí rasismu. Přesto hvězda Realu viděla červenou kartu.

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Viníciuse ve Valencii škrtili a rasisticky uráželi, přesto viděl červenou kartu on
Vinícius ukazuje gesto, kterým ho fanoušci Valencie uráželi.
Vinícius ukazuje gesto, kterým ho fanoušci Valencie uráželi.Reuters
Brazilský útočník Realu Madrid Vinícius Júnior (22) se během nedělního utkání ve Valencii stal terčem rasistických urážek tamních fanoušků. Jedna z hvězd soutěže to neunesla a zapojila se do konfliktu s protihráči, za což viděla červenou kartu. Talentovaný hráč pod vlivem událostí ze stadionu Mestalla označil La Ligu a Španělsko za rasistické.

Vinícius Júnior před jedním z rohových kopů Realu ukazoval rozhodčímu fanoušky, kteří ho uráželi. Což vedlo k přerušení hry na 10 minut. Poté se dostal do šarvátky s hráči Valencie. Jeden z protihráčů ho škrtil, ale byl to právě Brazilec, který si po urážkách a nesportovním chování soupeře "vysloužil" červenou kartu.

Po zápase si postěžoval na to, jak se k němu příznivci ostatních klubů chovají. "Nebylo to poprvé, ani podruhé, ani potřetí. Rasismus je v La Lize normální. Vedení soutěže ho považuje za normální, federace ho považuje za normální a soupeři ho podporují," napsal Vinícius po zápase na Twitteru. "Liga, která kdysi patřila Ronaldinhovi, Ronaldovi, Cristianovi Ronaldovi a Messimu, nyní patří rasistům," pokračoval.

Přehled zápasu Valencia - Real Madrid 1:0

Španělsko jako země rasistů?

A své tvrzení zobecnil na celou společnost. "Je to krásný národ, který mě přivítal a který miluji, ale který zároveň souhlasil s tím, že se bude světu prezentovat jako rasistická země. Je mi líto Španělů, kteří s tím nesouhlasí, ale Španělsko je dnes v Brazílii známé jako země rasistů. Jsem silný a půjdu proti rasistům až do konce. I když je to odsud daleko," dodala hvězda Realu Madrid.

Proti incidentu se na sociálních sítích ohradil také trenér Realu Carlo Ancelotti. "Dnes byl smutný den na Mestalle, kde skupina fanoušků ukázala tu nejhorší verzi sebe sama. Je čas přestat mluvit a jednat rozhodně. Rasismus nemá ve fotbale, ani ve společnosti místo. NE RASISMU KDEKOLI," stálo v Ancelottiho prohlášení.

Viníciusův spoluhráč a brazilský reprezentant Éder Militao vyjádřil svému krajanovi podporu. "Je to ostuda! Trpět rasismus, bránit se a pak být vyloučen při pokusu bránit se! Jak dlouho to ještě budeme muset snášet?" zlobí se.

Prezident Brazilské fotbalové konfederace (CBF) Ednaldo Rodrigues také poslal hráči vzkaz na podporu. "Jak dlouho budeme v polovině 21. století svědky podobných epizod, jakou jsme právě znovu zažili v La Lize? Kde je rasismus, tam není radost. Na barvě pleti už nemůže záležet," uvedl na sociální síti.

Vedení La Ligy bude incident vyšetřovat

Vedení španělské ligy si v souvislosti s incidentem vyžádá všechny dostupné záběry, aby mohlo vyšetřit, co se odehrálo. "Pokud bude zjištěn jakýkoli trestný čin z nenávisti, podnikneme příslušné právní kroky," stojí v jeho prohlášení.

La Liga už v minulosti podala stížnosti na rasistické skandování nebo urážky na adresu Viníciuse, naposledy se tak stalo u soudu na Mallorce. Fanoušci byli natočeni, jak útočníka Realu Madrid gesty ponižují.

Španělská policie také vyšetřuje možný trestný čin z nenávisti vůči Viníciusovi – v lednu byla na mostě před tréninkovým centrem Realu Madrid vyvěšena figurína oběšence s jeho dresem a číslem 20.