Atlético, Lazio, Dortmund a Barcelona si v Lize mistrů zajistily postup do play off

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Atlético, Lazio, Dortmund a Barcelona si v Lize mistrů zajistily postup do play off
Aktualizováno
Dortmund vyhrál na San Siru nad AC Milán 3:1 a postupuje do vyřazovací fáze Ligy mistrů.
Dortmund vyhrál na San Siru nad AC Milán 3:1 a postupuje do vyřazovací fáze Ligy mistrů.AFP
Čtyři týmy si v úterních zápasech Ligy mistrů zajistily účast v jarním play off. Ze skupiny E postupuje Lazio po domácí výhře nad Celtikem a Atlético, které zvítězilo na hřišti Feyenoordu 3:1. Domácí, za něž na závěrečnou půlhodinu nastoupil Ondřej Lingr, si v Rotterdamu dali dvě vlastní branky a v soutěži končí. Dál jde i Barcelona po triumfu 3:1 nad Portem a Dortmund, který na San Siru porazil AC Milán 3:1. PSG se proti Newcastlu nepodařila odveta za říjnový debakl 1:4, francouzští mistři v závěru z penalty pouze vyrovnali na 1:1.

Lazio – Celtic 2:0

Fanoušci na solidně zaplněném Stadio Olimpico čekali na první příležitost do 10. minuty, kdy se do zakončení hlavou položil Felipe Anderson, který míč skákavým pokusem nasměroval těsně nad branku. Ačkoliv hosté potřebovali zvítězit, mnohem aktivněji působilo Lazio. Také snaha italského týmu však většinou končila na hranici vápna soupeře.

Svěřenci ohroženého Maurizia Sarriho tak nepříliš povedeným ofenzivním výkonem v prvním poločase navázali na svá čtyři poslední soutěžní střetnutí, v nichž vstřelili v součtu pouhé dva góly. Do druhé půle aktivně vlétl hostující Kjógo Furuhaši, jenž využil nesehranosti domácích stoperů a přízemním pokusem pravačkou těsně minul zadní tyč. Podobně skončila střela Gustava Isaksena.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Lazio po příchodu Pedra a Cira Immobileho stupňovalo tlak, náznak šance si však znovu vytvořili hosté, když Cameron Carter-Vickers protáhl hlavičkou Ivana Provedela. Immobile nakonec Orly zachránil, a to hned dvakrát. Miláček fanoušků Biancocelesti si nejdříve v 82. minutě počkal na odražený balon a zakončil za záda bezmocného Joea Harta. O pár minut později si Immobile odstavil obránce a po zemi rozvlnil síť podruhé.

Šachtar – Antverpy 1:0

Pokud šlo o tvorbu šancí ze hry, v Hamburku toho v úvodu příliš k vidění nebylo. Hráči si tedy museli pomoct standardkami. Ve 12. minutě Oleksandr Zubkov jednu takovou rozehrál k bližší tyči, kam si ideálně naběhl Mykola Matvijenko a hlavičkou z hranice malého vápna poslal ukrajinský tým do vedení. Zhruba v polovině úvodního dějství mohli z první povedené akce udeřit také hosté.

Po sérii pohledných přihrávek dostal míč na úrovni penalty Michel-Ange Balikwisha, ovšem v dobré pozici nemířil ideálně. Krátce před odchodem do šaten byli brance blízko opět hráči v oranžových dresech, z velké blízkosti ale nejprve zaváhal Newerton a následnou dorážku hlavou poslal nad Heorhij Sudakov. Po změně stran jako by domácí rezignovali na pečlivou kombinaci a začali více využívat střel ze střední vzdálenosti.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Jako první to v 56. minutě vyzkoušel těsně za vápnem Irakli Azarovi, jeho pumelici ale Jean Butez vyškrábl na břevno. Podobná situace se opakovala po hodině hry, jenže i technická rána Tarase Stěpaněnka skončila na horní části brankové konstrukce. Postupem času začaly hráčům doněckého klubu docházet síly a do hry se čím dál více dostávali hosté. V nastavení měl velkou šanci Toby Alderweireld, jeho pokus z úhlu ovšem zlikvidoval Dmytro Riznyk.

AC Milán – Dortmund 1:3

v šesté minutě francouzský kanonýr zaváhal. Nico Schlotterbeck zahrál ve vápně jednoznačně rukou, Olivier Giroud ovšem nechal střelou z penaltového puntíku pouze vyniknout Gregora Kobela. Pokutový kop se následně zrodil i na druhé straně, kde potrestal hloupý faul Davideho Calabrii přesnou ranou Marco Reus. Milánské defenzivě dělal velké problémy především Jamie Bynoe-Gittens, jenž chvíli po vybojování penalty mohl i sám skórovat. V rozhodující chvíli však nesklopil nárt a poslal míč vysoko nad branku.

O poznání lépe si vedl ve 37. minutě Samuel Chukwueze, který proběhl po pravé straně hřiště až do vápna a přesnou střelou na zadní tyč zaznamenal svůj premiérový zásah v dresu Rossoneri. AC mohlo vývoj klání pár vteřin před pauzou dokonce otočit, ale Calabria nasměroval hlavičku těsně vedle. Domácí zahájili aktivně i druhé dějství a obrana BVB se musela hodně otáčet, aby nedovolila skórovat Christianu Pulišičovi. Ve chvíli, kdy fanoušci Miláňanů očekávali, že tlak jejich miláčků bude kulminovat, udeřil Bynoe-Gittens.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hostující mladík se ocitl na konci svižné kombinace na jeden dotek a procítěnou placírkou umístil balon do sítě. Hráči ve žlutém předváděli i nadále výtečnou produktivitu, protože v 69. minutě vypálil zpoza vápna Karim Adeyemi a balon i přes zásah Mika Maignana doskákal těsně za brankovou čáru. AC bylo sice aktivnější, nedočkalo se však ani korekce skóre, jelikož Luka Jovič hlavou trefil tyč. Červenočerní naopak mohli ještě jednou inkasovat, když Niclas Füllkrug při jedné z několika svých příležitostí napálil břevno.

Barcelona – FC Porto 2:1

Podle předpokladů byli v úvodních minutách více na míči Blaugranas, hráči Porta ovšem tempo stíhali a dokonce se ve 26. minutě prosadili. Konkrétně Mehdi Taremi, íránský fotbalista ale dorážel balon do sítě z ofsajdového postavení. Jen o čtyři minuty později se hosté přece jen dočkali první regulérní trefy. Střelu Galena sice dokázala barcelonská dvojka Iňaki Peňa vyrazit, jenže pouze na kopačky Pepeho, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Radost ovšem Drakům vydržela jen chvíli, jelikož domácí vzápětí srovnali. Joao Cancelo si z pozice levého beka navezl míč do vápna a pravačkou obstřelil bezmocného Dioga Costu. V závěru první půle měly ještě oba celky své šance, i díky skvělému zákroku Peňi ale zůstal stav nezměněný. Jen pár sekund po startu druhého poločasu mohl poslat Barcelonu poprvé v zápase do vedení Joao Félix, jeho střela však orazítkovala pouze břevno.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Mrzet jej to ale příliš nemuselo, protože se v 57. minutě přece jen prosadil. V gólové situaci měl opět prsty Cancelo, který předložil balon na hranici malého vápna, odkud jej Portugalec nekompromisně dorazil za záda Costy. Katalánci si poté pohlídali zbytek utkání a ve druhém dějství dovolili Drakům pouhou jednu střelu na branku.

Feyenoord – Atl. Madrid 1:3

Álvaro Morata se v úvodu utkání dostal do samostatného úniku, Justin Bijlow ale včas vyběhl, zmenšil úhel a útočníka Atlétika vychytal. Z následného rohového kopu už však hosté udeřili. Marcos Llorente vrátil nepřesný centr až k Lutsharelu Geertruidovi, ten si míč nedokázal přikrýt a nešťastným způsobem jej poslal za záda vlastního brankáře. Potom následovala vcelku hluchá pasáž, kterou ukončil až průnik domácího Yankuby Minteha.

Ten si na pravé straně vápna zasekl soupeřova obránce a ačkoliv to na první pohled vypadalo, že byl gambijský křídelník podražen, penalta se po přezkumu u videa nepískala. Stejný hráč z podobné pozice před koncem první půle vypálil, cíl ale výrazně přestřelil. Zkraje druhého dějství mohli hosté zvýšit svůj náskok. Do dlouze hozeného autu se z voleje opřel Antoine Griezmann, jeho pokus však skončil pouze na tyči. Krátce před uplynutím hodiny hracího času se do šance opět dostali Indiáni.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Při povedeném náběhu za obranu chtěl Mario Hermoso možná ještě přihrávat na některého ze spoluhráčů, míč ale trefil tak šikovně, že doplachtil až za záda Bijlowa. Domácí od startu druhé půle poslali na trávník čtyři nové tváře včetně Lingra, což v 77. minutě přispělo ke kontaktní brance. Luka Ivanušec posadil rohový kop přesně na hlavu Matse Wieffera a jeho finiš k tyči znamenal snížení. Radost Feyenoordu ale trvala jen chvíli. Při snaze ubránit standardku hostujícího týmu se do míče opřel Santiago Giménez, který jej však nasměroval nechytatelně do své vlastní sítě.

Manchester City – RB Lipsko 3:2

Xavi Simons se v páté minutě ocitl v první větší šanci, jeho technická střela ale mířila těsně vedle. Loïs Openda byl ve 13. minutě přesnější než jeho kolega z ofenzivní trojice, když po brejkové situaci a krásném pasu až od brankáře Janise Blaswicha pláchl obraně Citizens a placírkou umístil míč k pravé tyči. Domácí fotbalisté se pomalu dostávali do tempa, což vedlo ve 30. minutě k obrovské příležitosti Rica Lewise. Anglický mladík ale branku těsně přestřelil.

Následně toho mohl litovat, jelikož Openda o tři minuty později přidal svou druhou trefu. Belgického útočníka nechala obrana City opět trestuhodně volného, ostrostřelec Lipska toho využil, pronikl až do pokutového území a bez problémů propálil Stefana Ortegu. V kabině Manchesteru bylo pravděpodobně velmi dusno, jelikož do druhého poločasu nastoupil výkonnostně naprosto odlišný tým. To vedlo hned v 55. minutě ke snížení, když se placírkou k levé tyči prosadil Erling Haaland.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Hosté mohutný nápor soupeře nepřečkali a v 70. minutě definitivně přišli o vedení. Joško Gvardiol našel v pokutovém území Phila Fodena, který se následnou přízemní střelou nemýlil a po asistenci si připsal i gól. Rozjetí Citizens nakonec v úplném závěru dokonali fantastický obrat. Výborný výkon završil finální asistencí Foden, jenž našel v prostoru penaltového puntíku Juliána Álvareze, který absolutně nikým nehlídaný poslal domácí ochozy do euforie.

PSG – Newcastle 1:1

V deváté minutě Nicka Popea málem překonal patičkou Kylian Mbappé. Ještě větší tutovku si vytvořil o chvíli později Alexander Isak, jenž z malého vápna napálil balon těsně nad břevno. Ve 24. minutě si Švéd počínal o poznání lépe, když si počkal na nešikovně vyražený balon Gianluigim Donnarummou a z bezprostřední blízkosti v poklidu zakončil. O vyrovnání se mohl postarat po pěkné individuální akci Ousmane Dembélé, jenže Pope jeho přízemní pokus vyškrábl. V poslední akci první půle pak ránu domácího křídelníka zablokovala obrana.

Dembélé byl i nadále prakticky u všeho podstatného, ale na Popea si nepřišel ani 11 minut po změně stran. Zkušený gólman se v bráně Strak překonával, protože následně famózním způsobem vychytal i ránu z malého vápna, kterou vyprodukoval nováček na hřišti Bradley Barcola. Nervózní Pařížané si byli vědomi toho, že by jim mohl postup protéct mezi prsty, kromě zvyšování tlaku se však vysilovali i častým diskutováním s rozhodčím. V 82. minutě se opět mohl stát hrdinou Dembélé, ale z malého vápna těsně minul.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Stejně neslavně skončila i snaha Mbappého, jehož o gól připravila kromě Popea i vlastní nepřesnost. Festival neproměněných šancí pak dovršil Barcola, jenž z voleje nasměroval ránu spíše nad sebe než směrem na bránu. Domácí nakonec z ofenzivní marnosti vysvobodil Szymon Marciniak s kolegy u videa, neboť na konci nastavení odpískal velmi přísnou penaltu po letmém doteku míče s rukou Valentina Livramenta a Mbappé vyrovnal.

Young Boys – CZ Bělehrad 2:0

Cherif Ndiaye nejprve z blízkosti napálil míč jen do gólmana a o několik chvil později zakončoval hlavou mimo. Ke slovu se tak v osmé minutě dostali domácí. Rohový kop propadl až k Meschackovi Eliovi, jehož ránu Omri Glazer vyrazil pouze na svého parťáka Kosty Nedeljkoviče a od teprve sedmnáctiletého obránce se balon dostal za brankovou čáru.

Konec hostujícího týmu v pohárové Evropě se zdál být zpečetěn zhruba po půlhodině hry, když se po rohovém kopu za vápnem opřel do balonu Lewin Blum a i díky velmi nejistému zákroku Glazera jej propasíroval až do sítě. Po změně stran se k přesnému zásahu jako první přiblížili červenobílí, chytré zakončení In-Beom Hwanga mezi nohama gólmana ale skončilo pouze na brankové konstrukci.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Po hodině hry dostal pas přesně na nohu Jovan Mijatovič, ani jeho pokus však neměl gólové parametry. Srbský mladík měl smůlu také v 75. minutě, kdy si naběhl na střílený centr do malého vápna, nepodařilo se mu ovšem nasměrovat míč do sítě.

Tabulky základních skupin LM