Kouč Španělska De la Fuente se těší z triumfu v Lize národů: Radosti přijde ještě více

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kouč Španělska De la Fuente se těší z triumfu v Lize národů: Radosti přijde ještě více
Španělský obránce Nacho Fernandez drží pohár UEFA Ligy národů.
Španělský obránce Nacho Fernandez drží pohár UEFA Ligy národů.AFP
Trenér Španělska Luis de la Fuente (61) věří, že nedělní triumf jeho svěřenců v Lize národů nastartuje novou vítěznou éru La Roja. De la Fuente také doufá, že se hráčům vrátí hrdost z reprezentování své zemi. Na druhé straně je kouč Chorvatů Zlatko Dalič (56) zklamaný, že jeho svěřenci znovu nevystoupali až na vrchol.

Španělé ve finále Ligy národů v Rotterdamu na stadionu Feyenoordu porazili Chorvatsko 5:4 na penalty poté, co za 120 minut utkání nepadl ani jeden gól. Španělsko získalo první trofej po více než deseti letech od triumfu na Euru 2012. Vloni na mistrovství světa v Kataru vypadlo v osmifinále.

De la Fuente, který u reprezentace překvapivě vystřídal Luise Enriqueho, působil ve Španělsku dlouhá léta v mládežnickém fotbale. "Znám tenhle tým velmi dobře, viděl jsem je vyhrávat na všech úrovních," řekl De la Fuente na po výhře nad Chorvatskem.

Trenér Španělska Luis de la Fuente se raduje po vítězném penaltovém rozstřelu.
Trenér Španělska Luis de la Fuente se raduje po vítězném penaltovém rozstřelu.AFP

"Jsem šťastný, mám radost za ně, za celý personál, mám radost za Španělsko. Doufám, že se nám vrátí ta naděje z (mistrovství světa) 2010 a že budeme znovu hrdě reprezentovat naši zemi," nechal se slyšet.

Zisk titulu podle De la Fuenteho týmu ještě přidal na sebevědomí. "Znám tuhle generaci dobře. Je jasné, že vítězství vám dodá více lesku a očekávám, že v budoucnu přijde radosti ještě více."

Hráči Španělska slaví po vítězství v penaltovém rozstřelu
Hráči Španělska slaví po vítězství v penaltovém rozstřeluAFP

"Všechny projekty se lépe staví na základech vítězství a tenhle úspěch nám dává více síly, sebevědomí, klidu. Posloupnost  se v budoucnu obvykle opakuje, na vyhrávání si zvykneme," nešetřil španělský kouč optimismem.

Chorvatský trenér Zlatko Dalič prohlásil, že prohra jeho svěřenců ve finále byla "těžká", jeho tým si na zisk historicky první velké trofeje bude znovu muset počkat. Chorvaté skončili na mistrovství světa 1998 a 2022 třetí a v roce 2018 na druhém místě za Francií.

"Po všech těch finále je to pro nás všechny velmi těžké, mrzí nás, že jsme nevyhráli trofej kvůli atmosféře a všemu ostatnímu. Ale i tak bychom měli být hrdí," řekl Dalič. "Tři medaile jsou historie, dosáhli jsme na opravdu skvělé věci. Ukazuje to, že je v nás stále velký potenciál a můžeme toho hodně dokázat."

Chorvatský záložník Luka Modrič prochází kolem poháru Ligy národů UEFA po prohraném zápase se Španělskem
Chorvatský záložník Luka Modrič prochází kolem poháru Ligy národů UEFA po prohraném zápase se ŠpanělskemAFP

Dalič také doufal, že kapitán Luka Modrič neukončí reprezentační kariéru, jak se proslýchalo. "Luka řekl, že se rozhodne sám, tak je to jenom spravedlivé," dodal trenér. "Odehrál skvělý zápas, běhal celých 120 minut, podruhé během čtyř dnů. Doufám, že zůstane, je to pro nás velmi důležitý hráč."

Chorvatsko – Španělsko 0:1p