Liga národů patří Španělsku, Chorvaty porazilo na penalty. Bronz slaví Itálie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Liga národů patří Španělsku, Chorvaty porazilo na penalty. Bronz slaví Itálie
Aktualizováno
Španělé ovládli třetí ročník Ligy národů, Chorvaty porazili na penalty.
Španělé ovládli třetí ročník Ligy národů, Chorvaty porazili na penalty.AFP
Třetí ročník Ligy národů si podmanilo Španělsko, které ve finále v Rotterdamu uspělo v penaltovém rozstřelu proti Chorvatsku. V základní době ani v nastavení gól nepadl, rozhodující pokutový kop proměnil Daniel Carvajal. V zápase o třetí místo porazila Itálie Nizozemsko 3:2. K obhajobě bronzu z minulého ročníku nasměrovaly Squadru azzurru v první půli trefy Federica Dimarca a Davide Frattesiho, rozhodující branku však zaznamenal až v 73. minutě Federico Chiesa.

Chorvatsko –⁠ Španělsko 0:1p

Ze začátku duelu bylo Španělsko aktivnějším mužstvem, a to hlavně díky účinnému presinku, jenž dělal chorvatským stoperům značné problémy. Jeden z úspěšně odebraných míčů po chybě kostkovaných v rozehrávce vedl k zajímavé střele Gaviho z hranice šestnáctky, která jen těsně minula pravou tyč.

Chorvaty mohl k velkému úspěchu přiblížit ve 24. minutě Andrej Kramarič, jehož ránu však španělská obrana včas zablokovala. Do konce první půle už zahrozil jen Ivan Perišič, ale jeho dobře mířenou hlavičku Unai Simón zlikvidoval. Po změně stran pokračovali kostkovaní v útočné aktivitě.

Vybrané statistiky finálového zápasu
Vybrané statistiky finálového zápasuLivesport

Po krásné akci Perišiče se ocitl v obrovské šanci Josip Juranovič, jenže z nenadálé příležitosti byl tak překvapen, že poslal balon až k rohovému praporku. La Furia Roja zase zahrozila po centru z levého kraje, který si ve vzduchu našel Marco Asensio, ale ani tato akce přesným zásahem neskončila.

V 85. minutě se v největší šanci druhého dějství objevil střídající Ansu Fati. Ten sice dokázal překonat gólmana Dominika Livakoviče, radost mu však sebral Perišič, jenž vykopl míč z brankové čáry. V první části prodloužení nebyli diváci v Rotterdamu svědky mnoha příležitostí.

Rozhodující penaltu proměnil Daniel Carvajal.
Rozhodující penaltu proměnil Daniel Carvajal.Livesport

Ze sedaček je zvedl až únik Lovra Majera, kterého ale skvělým obranným zákrokem zastavil Nacho Fernández. Španělé se prezentovali střelou Daniho Olma, která však letěla pouze nad bránu. Olmo vyzkoušel štěstí i ve druhé části prodloužení, ani tentokrát se ovšem jeho rána neujala.

Duel tak po bezgólovém průběhu musely rozhodnout pokutové kopy. V těch se stal hrdinou brankář Simón, který zneškodnil hned dva pokusy, a Carvajal, jenž rozdílovou penaltou rozhodl o vítězství červených. Úspěšná generace hráčů v kostkovaných dresech se tak po stříbru a bronzu z minulých MS opět nedočkala vytoužené reprezentační trofeje.

Nizozemsko –⁠ Itálie 2:3

Zaplněný stadion v Enschede zpražil už v šesté minutě Dimarco, jenž parádní zatočenou střelou vymetl horní roh. Brzká ztráta nutila domácí k zapnutí ofenzivního motoru, kloudné zakončení si ale nevypracovali. Z protiútoku naopak opět udeřila Itálie. Z hranice vápna chtěl Wilfried Gnonto prověřit Justina Bijlowa.

Jeho pokus byl ovšem zablokován a odrazil se příhodně k Frattesimu, který balon poslal k pravé tyči za záda nizozemského gólmana. Trefa záložníka Sassuola zintenzivnila snahy Oranjes o skórování, do poločasového hvizdu měl největší šanci Cody Gakpo, z dobré pozice ale minul bránu.

Vybrané statistiky zápasu
Vybrané statistiky zápasuLivesport

Útočník Liverpoolu se dostal do příležitosti i po změně stran. Z hranice malého vápna napálil míč vší silou na Gianluigiho Donnarummu, který tuto pumelici schytal do slabin, což potřeboval chvíli rozdýchat. Práci mu usnadňovala později obrana, konkrétně Dimarco, jenž úžasným skokem před Stevena Bergwijna zablokoval tvrdou ránu.

Nápor Nizozemců sílil a právě Bergwijn oslavil kontaktní gól. V 68. minutě tentokrát strážícího Dimarca oklamal náznakem střely a pohodlně uklidil balon k zadní tyči. Jen chvíli nato ovšem Italové znovu odskočili. Střídající Chiesa ukázal svou rychlost a přízemním pokusem překonal dlouho nezaměstnaného brankáře Oranjes.

Střelci zápasu o bronz v Lize národů.
Střelci zápasu o bronz v Lize národů.Livesport

Dalšího snížení se domácí dočkali v 90. minutě zásluhou Georginia Wijnalduma, na srovnání už ale nezbyl čas. Reprezentace země tulipánů naopak ke stříbru z roku 2019 další pódiový úspěch nepřidala. 

Přehled Ligy národů