Události Ligue 1: Monaku utíká pódium, Mbappé se přiblížil k obhajobě krále střelců

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Události Ligue 1: Monaku utíká pódium, Mbappé se přiblížil k obhajobě krále střelců
Mbappé se o víkendu trefil dvakrát do sítě Angers.
Mbappé se o víkendu trefil dvakrát do sítě Angers.Profimedia
Boj o příčky zajišťující Ligu mistrů pokračoval i ve 32. kole Ligue 1. Zatímco Marseille zvládla Olympico na půdě Lyonu, Monako v klíčové bitvě proti Lens naprosto selhalo a prohrálo 0:3.

Nezdá se to, ale od poslední účasti Monaka ve skupině Ligy mistrů už je to skoro 5 let. V posledních dvou ročnících se knížecí klub podíval alespoň do předkola, v obou případech ale selhal: loni ho proti Šachtaru srazil vlastní gól v prodloužení, letos trestuhodně neudržel náskok proti nizozemskému PSV. Elitní evropská soutěž, do které by Monako mělo vzhledem k ambicím a finanční síle patřit, mu tak uniká už od sezony 2018/19. A začíná to vypadat, že slavná znělka se na Azurovém pobřeží nebude hrát ani v příštím ročníku.

Slabý podzim, silné jaro. Tak to u Monaka obvykle bývá. Ukázalo se to i loni, kdy po utrápeném úvodu sezony nabrali Les Monégasques parádní formu a sérií 9 ligových výher v řadě se vyšvihli na konečné 3. místo. Na Marseille a přímý postup do Ligy mistrů přitom ztratili jen 2 body. I proto letos v knížectví nezvonily poplašné zvony, když svěřenci Phillipa Clementa v polovině soutěže ztráceli kromě PSG také na Lens a Marseille. Málokdo pochyboval o tom, že Monako umístění v ligové TOP 3 stejně nakonec uhraje.

Do konce ligy ale nyní zbývá šest kol a splnění tohoto cíle začíná vypadat jako čím dál větší problém. Ještě před tímto víkendem to ASM nemělo rozehrané špatně: v tabulce mu sice patřilo 4. místo, ztráta na Lens ale činila jen dva body, na Marseille o jeden víc. Sobotní přímou bitvu proti Racingu ale knížecí celek vůbec nezvládl. Na Stade Bollaert-Delelis jednoznačně vládli domácí, kteří až nečekaně slabé Monako přejeli 3:0. Zářil hlavně belgický útočník Lois Openda, který se pod velkou výhru podepsal dvěma góly a jednou asistencí.

Přehled zápasu Lens – Monako 3:0 

Lens si vypracovalo více šancí.
Lens si vypracovalo více šancí.Opta by Stats Perform

Monako mohlo doufat alespoň ve ztrátu Marseille, ani ta se ale nekonala. Nedělní Olympico na půdě Lyonu nabídlo strhující bitvu, kterou nakonec díky bizarnímu vlastenci domácích v poslední vteřině ovládlo OM poměrem 2:1. Udrželo si tak 2. místo v tabulce před Lens a zároveň uteklo Monaku už na 6 bodů.

Ztráta knížat na Racing je jen o bod menší, šest kol před koncem jsou tak Les Monégasques ve složité situaci. Zvlášť když je ještě čekají těžké zápasy s Lille, Lyonem nebo Rennes. Případné 4. místo a účast v Evropské lize by samozřejmě nebyla úplná katastrofa, vzhledem k ambicím Monaka ale není pochyb o tom, že cíl pro letošní sezonu by splněn nebyl.

Pokud má Kylian Mbappé někde v úkolech sepsány svoje předsezonní cíle, bezpochyby mezi ně patří odrážka nazvaná "stát se králem ligových střelců". Útočník PSG ovládl tuto statistiku už čtyřikrát v řadě, letos ale bojuje se silnou konkurencí v podobě Jonathana Davida z Lille nebo Alexandra Lacazetta z Lyonu.

Oba střelci se prosadili i ve 32. kole, na Mbappého ale i tak ztratili. Hlavní hvězda Les Parisiens zařídila těsnou výhru v Angers hned dvěma brankami a o jeden zásah se tak osamostatnila na čele tabulky střelců. PSG má ve zbytku soutěže papírově velmi schůdný los, pokud se tak Mbappému vyhnou zranění, bude se při cestě za pátou cenou v řadě těžko zastavovat.

Přehled zápasu Angers – PSG 1:2

Hráč kola

Pokud se letos Štrasburk udrží v Ligue 1, bude za to vděčit především Habibu Diallovi. Senegalský útočník vstřelil při nedělní výhře 2:0 v Remeši obě branky, přičemž na tu první mu stačilo jen 16 vteřin od úvodního hvizdu. V letošní sezoně má na kontě už 17 ligových gólů, vede si tak lépe než hvězdy jako Lionel Messi či Alexis Sánchez.

Gól kola

O nejhezčí trefu kola se stejně jako před týdnem postarala dvojice Lionel Messi a Kylian Mbappé. Zatímco proti Lens se z gólu radoval prvně jmenovaný, kterému kolega z útoku PSG připravil šanci krásnou patičkou, při pátečním výjezdu do Angers si hvězdy role vyměnily. Messi fantastickou přihrávkou za obranu domácích našel rozběhnutého Mbappého, ten s klidem obešel bezmocného gólmana a vychutnal si gól do prázdné branky.