Remíza stačila PSG k obhajobě, titul v Ligue 1 klub získal už pojedenácté

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Remíza stačila PSG k obhajobě, titul v Ligue 1 klub získal už pojedenácté
PSG slaví další titul.
PSG slaví další titul.AFP
Fotbalisté Paris St. Germain remizovali 1:1 ve Štrasburku a kolo před koncem francouzské ligy obhájili titul. Soutěž ovládli celkově pojedenácté. Na prvním místě tabulky mají nedostižný náskok čtyř bodů před druhým Lens.

Angers – Troyes 2:1

V utkání dvou sestupujících týmů poslal hosty do vedení ve 13. minutě krásnou střelou z voleje Xavier Chavalerin. Zakončením podobného rázu ale kontroval krátce před odchodem do šaten Himad Abdelli. Na něj navázal v 90. minutě vítěznou trefou střídající Lilian Rao-Lisoa, který ještě před pádem svého týmu do druhé nejvyšší francouzské soutěže stihl přidat premiérový gól mezi smetánkou.

Clermont – Lorient 2:0

Klíčová pasáž zápasu nastala krátce před koncem první půle. Ve 43. minutě totiž hostující Ibrahima Koné zahodil pokutový kop, čehož o 60 sekund později mohl litovat dvojnásob, když Saïf-Eddine Khaoui poslal tým z města proslaveného výrobou pneumatik do vedení. To Kopiníci ve druhé půli ještě navýšili, a mohli tak na stadionu se svými příznivci slavit již popáté za sebou.

Vítěz měl jasnou převahu.
Vítěz měl jasnou převahu.Opta by Stats Perform

Lens – AC Ajaccio 3:0

Pro Racing Club to byla již 17. výhra před vlastním publikem v letošním ročníku, což je nejvíce z celé ligy. Režisérem vítězství se stal Adrien Thomasson, který na úvodní gól v 16. minutě asistoval a o šest minut později další branku sám vstřelil. Lens si tak definitivně zajistilo ze druhého místa nejvyšší francouzské soutěže účast v základní skupině Ligy mistrů, kam se podívá poprvé od roku 2003.

Lille – Nantes 2:1

Ačkoliv domácí od 18. minuty prohrávali po gólu Quentina Merlina, po změně stran otočili skóre ve svůj prospěch zásluhou dvou přesných penaltových tref kanonýra Jonathana Davida. Dogy se tak ziskem klíčových třech bodů, a díky zaváhání Monaka, vyšvihly na čtvrtou příčku, která zajišťuje účast v Evropské lize. Kanárci naopak zůstali zakotvení v pásmu sestupu, z něhož ztrácí na Auxerre kolo před koncem ročníku dva body.

Jonathan David uspěl dvakrát z penalty.
Jonathan David uspěl dvakrát z penalty.AFP

Lyon – Remeš 3:0

Lyonu k bodům pomohl bleskový úvod, v němž šel do vedení už ve 2. minutě po vlastním gólu Emmanuela Agbadoua. Rozdíl byl ještě větší, když dal o sedm minut později svou 27. branku v letošním ročníku hrotový útočník Alexandre Lacazette. Odchovanec Les Gones se tak přiblížil nejlepšímu kanonýrovi nejvyšší francouzské soutěže na rozdíl jediné trefy.

Marseille – Brest 1:2

Olympique si v duelu 37. kola Ligue 1 nevytvořil herní převahu, po změně stran jej navíc šokoval svou premiérovou trefou v nejvyšší francouzské soutěži záložník Hugo Magnetti. Domácí následně dokázali srovnat, jenže poté zajistil hostům tři body Mahdi Camara. Pro Les Olympiens se však z hlediska postavení v tabulce příliš nezměnilo, vzhledem k vítězství Lens by totiž na druhou příčku stejně nedosáhli.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Montpellier – Nice 2:3

O přestávce Orli kvůli dvěma zásahům Téjiho Savaniera prohrávali o dva góly, po změně stran se však podobným počinem blýskl Gaëtan Laborde a jednu branku přidal Ross Barkley. La Paillade tak kromě dobře rozehraného duelu ztratila i možnost pomstít se za vysokou porážku zkraje kalendářního roku 2023.

Rennes – Monako 2:0

Hostující celek si po většinu utkání nedokázal vytvořit územní převahu, v 52. minutě jej navíc obral o bodový zisk přesným zásahem Lovro Majer. Jemu a následně také Aminemu Gouirimu přihrával Benjamin Bourigeaud, který tak ve druhé sezoně v řadě zakončí ročník s dvojciferným počtem ligových asistencí. Jeho umění pomohlo červenočerným k poskočení na průběžnou čtvrtou příčku.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Štrasburk – PSG 1:1

Domácím se dařilo držet největší ofenzivní opory Pařížanů na uzdě téměř hodinu hry, v 59. minutě však přece jen zužitkoval přihrávku Kyliana Mbappého Lionel Messi. Na trefu loučícího se sedminásobného držitele Zlatého míče sice 11 minut před koncem gólově odpověděl Kévin Gameiro, ale zisk jednoho bodu rozhodl o tom, že se hosté stali mistry francouzské nejvyšší soutěže již podeváté z posledních 11 sezon.

Branky padaly ve druhé půli.
Branky padaly ve druhé půli.Livesport

Toulouse – Auxerre 1:1

Naděje Diplomatů na setrvání v nejvyšší soutěži prudce vzrostly po brance Rayana Ravelosona, soupeř ale ještě před pauzou srovnal zásluhou Zakarii Aboukhlala. Maročanova trefa byla pro Les Violets prvním ligovým gólem po více než měsíci. Jubilejní 100. zápas ve fialovém dresu odehrál kapitán domácích Brecht Dejaegere, jenž sklidil velký potlesk zaplněných ochozů při svém odchodu z hrací plochy.

Tabulka Ligue 1.
Tabulka Ligue 1.Livesport