Anglie – Španělsko 1:0. Hrdina Trafford lapil v poslední minutě nastavení zlatou penaltu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Anglie – Španělsko 1:0. Hrdina Trafford lapil v poslední minutě nastavení zlatou penaltu

Aktualizováno
Ke zlaté medaili stačil jediný gól.
Ke zlaté medaili stačil jediný gól.AFP
Fotbalisté Anglie jsou mistry Evropy do 21 let, v gruzínském Batumi ve finále porazili Španělsko 1:0. Hrdinou zápasu se stal brankář James Trafford (20), který v nastaveném čase chytil penaltu. Jediný gól dal záložník Curtis Jones (22).

Anglie U21 – Španělsko U21 1:0

Jako první však zahrozil útočník Newcastlu Anthony Gordon, jenž si navedl balon na pravačku a přízemní ranou pořádně prověřil Arnaua Tenase. Podobným způsobem se na druhé straně snažil prosadit Álex Baena, ale jeho pokus branku minul. Oba týmy hru následně několika tvrdšími zákroky rozkouskovaly, a diváci se tak dočkali dalších příležitostí až těsně před pauzou.

Nejdříve se Levi Colwill pověsil po dobře zahrané standardní situaci do vzduchu a hlavičkou orazítkoval spojnici. V dlouhém nastavení se poté Palmer postavil k přímému kopu, s pomocí zad Jonese otevřel skóre a oslavou před střídačkou soupeře opět spustil vlnu emocí.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Možná až přemotivovaní Španělé zahájili druhé dějství tlakem, ze kterého dokázali vytěžit i gól. Radost po přesné hlavičce Ruize ovšem překazil hráčům v červeném praporek rozhodčího. Další špatnou zprávu museli málem vstřebat v 65. minutě, kdy se Jones snažil prosadit i vlastním přičiněním. Střelu záložníka Liverpoolu nicméně vyrazil jistý Tenas. Akce španělských talentů i nadále končily neslavně, od dalšího inkasovaného gólu navíc uchránil své spoluhráče fantastickým skokem Tenas proti ráně do prázdné brány z kopačky Noniho Maduekeho.

Vysvobození pro La Roju mohlo přijít v úplném závěru, kdy hlavní rozhodčí odpískal přísnou penaltu po zákroku na Ruize. Sám faulovaný se navzdory tradičním fotbalovým poučkám postavil k její exekuci a později toho musel litovat, neboť jej vychytal Trafford, jenž si parádně poradil i s následnou dorážkou.

Mladíci Anglie tedy zvládli finálový souboj a po takřka čtyřech dekádách se dočkali trofeje. Zato Španělům se rozhodující utkání příliš nepovedlo, kvůli čemuž se musí nadále dělit o pozici historicky nejúspěšnější země s Itálií.