Profil třetího českého soupeře ve skupině: Silná izraelská generace chce další úspěch

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Profil třetího českého soupeře ve skupině: Silná izraelská generace chce další úspěch

Izraelský brankář Peretz zneškodnil na úvod malého Eura dvě německé penalty.
Izraelský brankář Peretz zneškodnil na úvod malého Eura dvě německé penalty.uefa.com
Skupinovou fázi mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let Lvíčata uzavřou soubojem s Izraelem. Mladí fotbalisté z Blízkého východu navázali na roky 2007 a 2013 a na závěrečný turnaj se probojovali potřetí v historii. Stejně jako český tým uspěli v baráži, v níž po dvou remízách a lépe zvládnutých penaltách porazili Irsko. S českým výběrem se Izraelci střetnou poprvé v historii.

Při předchozích dvou účastech na malém Euru získal Izrael jen čtyři body. Všechny na domácím turnaji v roce 2013, na němž dokázal překvapit Anglii a zaznamenal tak zatím svou jedinou výhru na závěrečném turnaji. 

Izraelští mladíci se v Gruzii pokouší navázat na své o rok mladší kolegy, kteří na nedávno skončeném světovém šampionátu do 20 let brali překvapivý bronz. Při své cestě za historickou medailí vyřadili Senegal, Japonsko nebo Brazílii, kterou ve čtvrtfinále porazili 3:2 v prodloužení. 

Vítěznou mentalitu do výběru trenéra Guye Luzona přináší trojice fotbalistů, která v Argentině překvapivý cenný kov vybojovala. Pozvánku na evropský šampionát dostali útočník Anan Khalaili a obránci Stav Lemkin s Royem Revivem.

Aktuální tabulka skupiny C.
Aktuální tabulka skupiny C.Livesport

Ještě zajímavější je srovnání s týmem, který pro Izrael vybojoval stříbro na loňském evropském šampionátu devatenáctiletých. Kromě výše zmíněné trojice najdeme na soupisce dalších pět hráčů, kteří se představili na závěrečném turnaji na Slovensku. 

Velmi zajímavým jménem je ofenzivní záložník rakouského Salzburgu Oscar Gloukh, jenž na loňském evropském šampionátu devatenáctek vstřelil tři branky a byl vybrán do nejlepšího týmu turnaje. Gloukh již nakoukl i do seniorského národního týmu, v němž dal v šesti zápasech dva góly. 

Zápas Izrael – Česko živě s audiokomentářem

Chybí největší ofenzivní hvězda

Citelnou ztrátou pro tým vedený Guyem Luzonem je chybějící Liel Abada, jehož na turnaj neuvolnil Celtic. Ofenzivní klenot skotských mistrů, jenž v uplynulých dvou ročnících skotské nejvyšší soutěže nastřílel 20 branek a přidal 11 asistencí, dostal propustku pouze na sraz seniorské reprezentace a do Gruzie s jednadvacítkou neodcestoval.

Jestli si Izrael poradí bez největší útočné hvězdy a dokáže napsat další fotbalovou pohádku na velké juniorské reprezentační akci se ukáže již po zápase s českým výběrem. V případě postupu by silná nastupující generace izraelského fotbalu přepsala další historický milník. 

Program Eura do 21 let: Kdy, kde a s kým hrají Češi?