První výhra a naděje. Jednadvacítka rozstřílela Island a udržela si šance na postup

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

První výhra a naděje. Jednadvacítka rozstřílela Island a udržela si šance na postup

Lvíčata měla díky Sejkovi (vlevo) a Filovi skvělý vstup do utkání.
Lvíčata měla díky Sejkovi (vlevo) a Filovi skvělý vstup do utkání. Profimedia
Čeští fotbalisté do 21 let se udrželi v boji o postup na mistrovství Evropy konaném na Slovensku, když v kvalifikační skupině I porazili v Hradci Králové Islanďany 4:1. Soupeře střelecky nalomil už v úvodní čtvrthodině Václav Sejk, jenž zužitkoval centr Adama Karabce. Aktivní nástup domácích krátce nato stvrdil přesným zásahem druhý hrotový útočník Daniel Fila, jenž se nakonec při vysokém vítězství dokázal prosadit také po změně stran. Pro jednadvacítku to byla ve čtvrtém zápase vůbec první výhra.

Česko – Island 4:1

Lvíčatům se dosud ve skupinové fázi vůbec nedařilo, když ze tří utkání jednou padla a dvakrát remizovala. Postup se tak začal značně komplikovat, jelikož druhé Dánsko má náskok už šesti bodů. Pro české mladíky to tudíž byl klíčový souboj, navíc se soupeřem, jenž první vzájemný duel ovládl gólem z posledních vteřin utkání.

Kapitán Sejk hned ve druhé minutě našel výbornou přihrávkou za obranou Filu, útočníka Teplic ale skvěle vychytal brankář Islandu, jenž zlikvidoval i následnou dorážku Michala Ševčíka. Aktivní vstup Lvíčat do zápasu nakonec přece jen přinesl ovoce, když ve 13. minutě fantastický centr od Karabce z pravé strany hřiště umístil hlavou do sítě Sejk.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Show mladíků v červených dresech pokračovala i nadále. Jen o sedm minut později převzal míč na levém kraji Ševčík, následně našel stříleným centrem v pokutovém území Filu, který se tentokrát už z první nemýlil a poslal Česko do dvougólového vedení. Po půlhodině hry měli jedinou větší šanci první půle také hosté, střelu Kristalla Mániho Ingasona ale výborně na poslední chvíli zblokoval Martin Vitík.

Česká jednadvacítka ani po změně stran neubrala nohu z plynu a naopak se mohla v 51. minutě radovat ze třetí vstřelené branky. Střídající Christophe Kabongo, jenž nahradil v prvním dějství zraněného Karabce, si našel míč na zadní tyči, poté si jej nachystal na střed pokutového území a obstřelem na zadní tyč nedal Lúkasovi Peterssonovi šanci.

Vedle ofenzivních es byl jedním z hrdinů duelu také Vitík, který v 56. minutě na brankové čáře patičkou vykopl hlavičku Ólafura Gudmundssona mířící do sítě. Sladkou tečku za skvělým výkonem Lvíčat přidal Fila, jenž se po přihrávce za obranu od Ševčíka řítil sám na brankáře, jehož překonal střelou k pravé tyči. Islanďané se v závěru zmohli alespoň na čestný gól, když po faulu Štěpána Chaloupka proměnil penaltu Ingason.

Čeští mladíci sehrají další duel ve skupině až 6. září proti Litvě.

Další výsledky kvalifikace