Konec evropské nadvlády. Uruguay získala na MS do 20 let zlato, ve finále porazila Itálii

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Konec evropské nadvlády. Uruguay získala na MS do 20 let zlato, ve finále porazila Itálii

Luciano Rodríguez rozhodl finále brankou v 86. minutě.
Luciano Rodríguez rozhodl finále brankou v 86. minutě.AFP
Fotbalisté Uruguaye v nedělním finále v La Plata porazili 1:0 Itálii a poprvé vyhráli mistrovství světa hráčů do 20 let. Výběr La Celeste také na šampionátu ukončil desetiletou nadvládu evropských reprezentací.

Uruguay měla od začátku převahu a jedinou branku zápasu dal v 86. minutě Luciano Rodríguez. Itálii nepomohl ani Cesare Casadei, který se stal se sedmi góly nejlepším střelcem šampionátu.

Uruguay se ve finále neúspěšně představila už v letech 1997 a 2013. Posledním jihoamerickým šampionem se v roce 2011 stala Brazílie, následující čtyři turnaje ovládly evropské celky – Francie (2013), Srbsko (2015), Anglie (2017) a Ukrajina (2019).

V neděli se rovněž bojovalo o bronzovou medaili, kterou pro sebe nakonec ukořištil Izrael. Vicemistři z MS do 19 let zdolali v rozhodujícím zápase stříbrný tým posledního šampionátu – Jižní Koreu 3:1.

Šampionát se měl původně konat v Indonésii, ale kvůli odporu konzervativních muslimů v zemi proti účasti Izraele byl turnaj měsíc před startem přesunut do Argentiny.