Španělky v prodloužení zdolaly Nizozemky a jsou poprvé v semifinále. Dál jde i Švédsko

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Španělky v prodloužení zdolaly Nizozemky a jsou poprvé v semifinále. Dál jde i Švédsko
Vítěznou branku Španělska vstřelila teprve 19letá Salma Paralluelová.
Vítěznou branku Španělska vstřelila teprve 19letá Salma Paralluelová.AFP
Španělské fotbalistky se po vítězství 2:1 po prodloužení nad Nizozemskem poprvé probojovaly do semifinále mistrovství světa. Vítězný gól ve Wellingtonu vstřelila ve 111. minutě devatenáctiletá Salma Paralluelová po rychlém protiútoku. Šanci na obhajobu či vylepšení bronzu naopak udržely Švédky, které v Aucklandu zdolaly Japonsko 2:1.

Španělsko – Nizozemsko 2:1p

Španělské hráčky měly od začátku proti úřadujícím vicemistryním světa Nizozemkám převahu. Jejich první gól v 37. minutě odvolal videorozhodčí kvůli ofsajdu, s bezbrankovým skóre tak pohnuly až v 81. minutě. Po ruce kapitánky Stefanie van der Gragtové proměnila penaltu Mariona Caldenteyová.

V nastavení základní hrací doby ale Van der Gragtová chybu odčinila a po přesné střele ke vzdálenější tyči poslala zápas do prodloužení. "Nepřestávali jsme věřit. Zápas přinesl spoustu emotivních rozhodnutí a gól od Salmy, to byla čirá radost," uvedl kouč Jorge Vilda.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Japonsko – Švédsko 1:2

Už nyní je jisté, že na trůn usednou příští neděli nové královny. Japonská reprezentace totiž vypadla jako poslední z dosavadních mistryň světa, před nimi skončili další favorité: výběry USA, Německa i Norska. Čtyřnásobné šampionky Američanky ztroskotaly již v osmifinále právě na Švédsku.

O pátečním postupu Seveřanek do bojů o medaile rozhodly úspěšné střelkyně Amanda Ilestedtová a Filippa Angeldahlová. První se trefila v 32. minutě, Angeldahlová zvýšila šest minut po poločasové pauze z penalty. Japonky, zlaté medailistky z roku 2011, v závěru už jen snížily, předtím pokutový kop neproměnily.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Opta by Stats Perform

Přehled MS žen ve fotbale 2023