Česko – Arménie. Recept na soupeře: Cesta k úspěchu vede přes levou stranu, pozor však na argentinské křídlo

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kudy na Arménii? Cesta k úspěchu vede přes českou levou stranu, pozor však na argentinské křídlo
Hvězdný Lucas Zelarayán v zápase s Tureckem, odkud si jeho tým přivezl v kvalifikaci na letošní ME remízu.
Hvězdný Lucas Zelarayán v zápase s Tureckem, odkud si jeho tým přivezl v kvalifikaci na letošní ME remízu.Profimedia
Ve druhém utkání pod vedením nového trenéra Ivana Haška se česká fotbalová reprezentace utká s výběrem Arménie. Ať už se přípravného duelu před letním mistrovstvím Evropy zúčastníte jako diváci na Letné, nebo dáte přednost televizním obrazovkám, hostující tým je pro vás nejspíš velkou neznámou. Proto možná uvítáte rozbor toho, jaký styl hry od něj očekávat, co jsou jeho silné a slabé stránky a na které hráče se vyplatí zaměřit.

V kvalifikaci na EURO získali svěřenci trenéra Oleksandra Petrakova v osmi utkáních stejný počet bodů, což ve skupině s Tureckem, Chorvatskem nebo Walesem nestačilo ani na přímý postup, ani na umístění na pozici zajišťující účast v baráži. I to už koneckonců napovídá, že musí existovat mnoho cest, jak na Armény takticky vyzrát. Vzadu nastupují ve středním až nízkém bloku (v závislosti na kvalitě soupeře) ve formaci 5-4-1 a v organizované obraně svým soupeřům nenechávají mnoho prostoru pro přechod středem.

I z toho důvodu si proti nim týmy tvoří největší objem šancí pomocí centrů nebo rychlých přechodů do otevřené defenzivy. Na krajích hřiště a meziprostorech na jejich obránce platí rotace křídel a osmiček, případně průnikové přihrávky na rozběhnuté hráče. Oba nejčastěji nastupující krajní beci, tedy Nair Tiknizjan s Kamem Hovhanisjanem, jsou sice pro tým nesmírně důležití v rozehrávce a v ofenzivě, bránění však mezi jejich silné stránky nepatří.

Zejména pak v případech, kdy stojí proti dobrým driblérům, neboť souboje jeden na jednoho často prohrávají nejen u postranní čáry, ale dokonce i v těsné blízkosti vápna. Pokud se proti nim Ivan Hašek rozhodne postavit hráče s dobrým vedením míče, získá tím velkou výhodu. Jedná se přesně o typ utkání, který by mohl sednout reprezentačním novicům Pavlu Šulcovi s Matějem Juráskem, zejména vzhledem k výbornému herní rozpoložení plzeňského střelce.

Data ukazují, že velmi špatně bráněná je zejména pravá strana Arménie, a to jak v meziprostoru, tak uvnitř vápna. Hovhanisjan se při rozehrávce zpravidla vysouvá až do pozice pravého křídla, odkud se po ztrátě míče často nestíhá vracet a má tendenci faulovat. Právě s výstavbou hry Arménie často bojuje. 

V první fázi rozehrávky mají její pasy do středu hřiště jen velmi malou úspěšnost, a proto se proti ní vyplatí strategie s aktivním presinkem. Nejlépe s cílem donutit ji k nakopávaným míčům, které jsou podle analýzy její nejhorší volbou v rozehrávce. Jestli Haškův tým donutí Armény hrát dlouhé míče, bude kontrolovat dění na trávníku.

Při hře bez míče bude rovněž důležité zabránit pasům na Eduarda Spercjana. Střední záložník působící v Krasnodaru je klíčovým mužem arménského výběru a také jeho kapitánem v případě, že zrovna není k dispozici stoper Varazdat Harojan. V reprezentaci se pohybuje v prostoru levého středního záložníka a směrem dopředu je skutečně komplexním hráčem. Často se dostává do zakončení v centrálních prostorech uvnitř vápna, díky své výborné kopací technice je navíc schopen skórovat i z úhlu nebo dokonce mimo šestnáctku.

Jediný spolehlivý útočník...

V ruské lize s míčem dominuje a se svou technikou by se neztratil ani v lepších evropských soutěžích. Svými kolmicemi i diagonálními přihrávkami z meziprostorů i zóny před pokutovým územím pravidelně vytváří velký objem šancí nejen na klubové úrovni, ale také v národním týmu. V něm si skvěle rozumí především s už zmíněným levým bekem Tiknizjanem a také s levým křídlem Lucasem Zelarayánem.

Faktem je, že Arménie vede většinu svých akcí v rozehrávce, přechodové fázi i finální třetině po levé straně a výše uvedené trio v jejím kádru svými schopnostmi jasně vyčnívá. Pravá strana české obrany tudíž projde zatěžkávací zkouškou, protože drtivá část útoků téměř jistě povede právě tudy. Je tudíž možné, že kouč Hašek v úterý vyzkouší také rozestavení se třemi obránci.

Tiknizjan je klasickým ofenzivním typem krajního zadáka, v právě probíhajícím ročníku ruské ligy už za moskevský Lokomotiv vstřelil šest branek a na další tři přihrál. Dokáže tvořit nejenom z hloubi pole, ale také vysoko nahoře a je schopný se pravidelně dostávat k přihrávkám i střelám ve vápně. Zároveň se řadí mezi vynikající běžce. Dokonce i ve fyzicky náročné české lize by patřil mezi hráče s nejvyšším počtem naběhaných metrů celkem i těch ve vysoké intenzitě. A rovněž mezi ty nejrychlejší.

Zelarayán je sice rodilým Argentincem a v Arménii nikdy nehrál, protože však jeho otec z této zakavkazské země pochází, rozhodl se reprezentovat právě ji. Nejen, že se jedná o gólové křídlo s výbornou kopací technikou, ale zároveň také o skvělého dribléra a kreativce. V týmu Arménie má dokonce největší podíl vytvořených šancí a se třemi brankami byl jejím nejlepším střelcem v uplynulé kvalifikaci na EURO.

O přísun branek se stará také teprve 20letý Grant-Leon Ranos, který prošel mládežnickými výběry Hannoveru, Dortmundu a Bayernu, přičemž aktuálně působí v Mönchengladbachu, kde je spoluhráčem Tomáše Čvančary. Na klubové úrovni sice téměř nenastupuje, nicméně Petrakov mu věří a udělal z něj svého nejvytíženějšího útočníka. S dospělým fotbalem má Ranos sice málo zkušeností, jeví se však jako devítka s dobrým výběrem místa a schopností zakončit oběma nohama i hlavou. Jinou spolehlivou devítku Arméni k dispozici nemají.

Pokud se Čechům povede ubránit několik silných individualit soupeře, budou aktivní při hře bez míče a donutit soupeře k centrům při rozehrávce i ve finální třetině, mají rozhodně dostatečnou kvalitu na to, aby v přípravném utkání uspěli.

Chcete být u prvního domácího zápasu reprezentace pod Ivanem Haškem? Vstupenky na Česko - Arménie jsou stále v prodeji.

Vše o zápase Česko – Arménie