Arsenal udeřil proti Nottinghamu ve druhém poločase, Newcastle zastavil Aston Villu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal udeřil proti Nottinghamu ve druhém poločase, Newcastle zastavil Aston Villu

Arsenal udeřil ve druhém poločase.
Arsenal udeřil ve druhém poločase.AFP
Arsenal si ve 22. kole Premier League odvezl z Nottinghamu po výhře 2:1 všechny body. Dlouho to však vypadalo, že Kanonýři nedokážou na stadionu The Tricky Trees potřetí v řadě skórovat. Nakonec ale vyhráli a v tabulce se posunuli na druhé místo před Manchester City. Gól nepadl ve Fulhamu, který remizoval 0:0 s Evertonem. Živo bylo naopak v Lutonu, který přestřílel Brighton 4:0 díky hattricku Elijaha Adebaya (26). Newcastle ukončil sérii proher a proti Aston Ville získal všechny body.

Nottingham – Arsenal 1:2

Hosté od začátku zápasu dominovali na míči a hledali v obraně Forest skulinku. Ta se ale ani po 40 minutách hry neobjevila, protože se domácí prezentovali velice důsledným fotbalem s minimálním počtem chyb.

První zajímavá akce přišla až chvíli před koncem poločasu, když se Saka ve zmatečné situaci uprostřed vápna dostal ke střele, trefil však pouze dobře postaveného obránce. Následný roh si Nottingham stejně jako všechny předchozí pohlídal a nepustil Arsenal k žádné další šanci.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ve druhém poločase se hra na obou stranách otevřela, což se projevilo hned v 53. minutě, kdy se aktivně hrající Saka odhodlal k ráně, proti které musel domácí brankář vytáhnout bleskurychlý zákrok. O chvíli později se k do té doby největší šanci utkání prorval Gabriel Jesus, jenž z bezprostřední blízkosti orazítkoval pravou tyč.

Brazilec napravil svou minelu v 65. minutě, když se po rychle rozehraném autu dostal k pokusu z ostrého úhlu a rozvlnil síť soupeřovy branky. Saka se nechtěl nechat zahanbit a o chvíli později se zapsal do listiny střelců poté, co se dobře zorientoval ve vápně a nekompromisně zamířil po zemi k levé tyči. Minutu před koncem ještě snížil Taiwo Awoniyi, domácí už ale vyrovnat nestihli.

Fulham – Everon 0:0

V ofenzivním úvodu si oba celky vypracovaly dobré příležitosti, první zákrok brankáře ale přišel až na konci deváté minuty, kdy ránu Antoneeho Robinsona rychlým skokem k tyči vyrazil Jordan Pickford. Další šanci Fulhamu zazdil po centru z přímého kopu Joao Palhinha, jehož hlavička mířila nad. Trest za nevyužité šance tak mohl přijít na druhé straně.

Dorážku Jamese Tarkowskiho ještě Issa Diop vyrazil na břevno, od kterého se ale míč znovu nebezpečně vracel směrem do sítě. Z brankové čáry jej však na poslední chvíli vykopl Timothy Castagne. Belgičan mohl před pauzou dokonce poslat Londýňany do vedení, jeho ránu ovšem zastavili protihráči, po jejichž defenzivní práci ještě minul z bezprostřední blízkosti bránu Raúl Jiménez.

V zápase branka nepadla.
V zápase branka nepadla.AFP

Po návratu ze šaten Fulham zasypal soupeře několika střelami, ani jedna z nich ale nenadělala Pickfordovi příliš starostí. Po chvíli se osmělili také hosté. Dvakrát po sobě hlavičkoval Dominic Calvert-Lewin, nejprve však trefil břevno a hned nato dostal míč jen na horní síť brány. Po hodině hry byli po zakončení hlavou zase blízko gólu The Cottagers, pokus Bobbyho De Cordovy-Reida ale přizvedl na horní tyč Castagne.

Jamajský reprezentant mohl bezbrankovému výsledku zabránit ještě v 83. minutě, jenže svou střelou těsně minul pravý dolní roh. Zmar zakončovatelů korunoval v nastaveném čase Beto, který ve dvou obrovských příležitostech neskóroval.

Luton – Brighton 4:0

Už v první minutě Carlton Morris vracel balon na Adebaya, jenž přesnou hlavičkou otevřel skóre. Mocný nástup Hatters nicméně nekončil. Ve třetí minutě pas za obranu hrubě neodhadl Jason Steele, čehož využil rychlostně vybavený Chiedozie Ogbene, píchl si míč kolem vyběhnuvšího gólmana a v klidu zasunul do prázdné branky.

Ke konci úvodního dějství pak dokonal zdánlivou zkázu hostí Adebayo, jenž po přihrávce od Rosse Barkleyho vtrhl po pravé straně do šestnáctky a pohotovou ranou na přední tyč zaznamenal třetí trefu.

Hodnocení hráčů.
Hodnocení hráčů.Livesport

Ihned po změně stran lovil Steele míč ze sítě už počtvrté, Jordan Clark byl ale v době své úspěšné dorážky v ofsajdovém postavení. Nováček se i přesto o něco později čtvrtého gólu dočkal. Rohový kop z pravé strany prodloužil jeden z hostujících obránců na hlavu Adebaya, a ten pohodlným doklepnutím hlavou završil hattrick.

Asi čtvrthodinu před koncem mohl Brighton konečně zaznamenat alespoň čestný úspěch, nejdřív však Danny Welbeck prudkou střelou zevnitř vápna nepřekonal Thomase Kaminskiho, načež z dorážky minul Tariq Lamptey. Skóre už se tak na Kenilworth Road nezměnilo.

Crystal Palace – Sheffield 3:2

Hosté už v první minutě šli překvapivě do vedení. Brereton Díaz po levé straně potáhl míč, navedl si jej na hranici vápna a nechytatelným obstřelem na zadní tyč otevřel skóre. Náskok poslednímu celku tabulky ovšem vydržel jen zhruba čtvrthodinu. Krásnou akci vyšperkoval Olise přesným centrem na Ezeho a ten akrobaticky špičkou kopačky nasměroval balon do sítě.

Následoval ale další rychlý brejk hostí, pas doprava na Jamese McAteeho a jeho následné zakončení, které i díky teči obránce vrátilo Sheffieldu vedení. Bláznivou úvodní půlhodinu pak uzavřeli domácí. Eze znovu od Oliseho obdržel míč na ose hřiště, hodil si ho na levačku a perfektní ranou do vzdálenější šibenice opět srovnal.

Střelci utkání.
Střelci utkání.Livesport

Nedlouho po změně stran byl hostující gólman Ivo Grbič ošetřován po nepříjemné srážce s Jean-Phillippem Matetou a jelikož hrozilo zranění hlavy, přepustil Chorvat místo Wesi Foderinghamovi. Ten sice dlouho nemusel nic velkého řešit, nicméně v 67. minutě z první větší šance inkasoval.

Tečovaný pas Matety pod sebe doskákal až na hranici vápna k Olisemu, jenž se pohotovou ranou z první k levé tyči proměnil z dvorního nahrávače v úspěšného střelce. Tečku za výbornou podívanou mohl udělat v závěrečné desetiminutovce Anel Ahmedhodžič, kapitán The Blades ale hlavou orazítkoval jen brankovou konstrukci.

Aston Villa – Newcastle 1:3

Ve 20. minutě se rychlík Anthony Gordon pokoušel uspět náběhem za defenzivní linii, domácí obrana ve spolupráci s gólmanem však na poslední chvíli nebezpečí zažehnala. Další útočný výpad Gordona skončil zblokovanou střelou na roh, po jehož rozehrání se poprvé měnilo skóre.

Kieran Trippier centroval a balon trochu překvapivě propadl až k důraznému Schärovi, jenž z malého vápna rozvlnil síť. Ve 36. minutě zvýšil švýcarský obránce už na 2:0, když se znovu ocitl ve správný čas na správném místě a míč odražený od břevna dorazil za bezmocného Emiliana Martíneze.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Pruhovaní pokračovali v povedeném výkonu i ve druhém dějství, v 52. minutě totiž usměrnil Jacob Murphy míč do sítě po přesné přihrávce Miguela Almiróna. Gól byl nakonec uznán jako vlastní, když ještě na brankové čáře zasahoval za cenu sebeobětování Álex Moreno, jenž si balon srazil za čáru.

Z pohledu domácích zkorigoval skóre v 71. minutě Ollie Watkins, který zblízka prostřelil Martina Dúbravku. Vzápětí rozvlnil tahoun The Lions síť znovu, radost fanoušků ve Villa Parku však znegoval zdvižený praporek pomezního sudího. Euforie z kontaktního gólu tak opadla a závěr už si Magpies pohlídali.

Tabulka Premier League