Češi dotáhli West Ham k bodu, Coufal překonal Rosického. Arsenal po osmi letech ovládl šlágr

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi dotáhli West Ham k bodu, Coufal překonal Rosického. Arsenal po osmi letech ovládl šlágr

Aktualizováno
Newcastle na hřišti West Hamu otočil na 2:1, v závěru ale domácí i díky asistenci Vladimíra Coufala vyrovnali.
Newcastle na hřišti West Hamu otočil na 2:1, v závěru ale domácí i díky asistenci Vladimíra Coufala vyrovnali.AFP
West Ham remizoval v osmém kole Premier League s Newcastlem 2:2. O úvodní zásah se postaral Tomáš Souček, jenž dal za posledních šest soutěžních zápasů čtvrtý gól. Po změně stran ovšem Alexander Isak dvěma slepenými zásahy přiblížil k vítězství Straky. Proti byl Vladimír Coufal, který v závěru přihrál na vyrovnávací gól. Pro pravého obránce se jednalo už o 16. asistenci v Premier League, čímž překonal Tomáše Rosického. Remízou skončily i zápasy Brightonu s Liverpoolem a Wolves s Aston Villou, taktikou svázaný šlágr mezi Arsenalem a Manchesterem City opanovali Kanonýři, na Gunners vyzráli po osmi letech a dotáhli se na Tottenham na čelo tabulky.

West Ham – Newcastle 2:2

Začátek zápasu vyšel lépe domácím. Emerson ideálním dotykem s míčem obehrál gólmana a nahrál Součkovi, jenž ranou do odkryté sítě otevřel skóre. Hosty obdržená branka nepoložila. Ve 29. minutě se otočil na hranici šestnáctky Miguel Almirón a vyslal nebezpečnou střelu, která však minula prostor mezi třemi tyčemi. O chvíli později se pověsil nejvýše na centr z přímého kopu Dan Burn, jeho pokus hlavou ovšem rovněž netrefil cíl.

První příležitost po změně stran si vypracoval Edson Álvarez. Jeho hlavička však minula branku. V 57. minutě už Newcastle téměř srovnal, ale další razantní pokus hlavou fantasticky zlikvidoval gólman Alphonse Areola. Jen o chvíli později se Straky přece jen radovaly. Centrovaný míč nešťastně nahrál jeden z domácích obránců přímo na nohu Isaka, jenž z bezprostřední blízkosti srovnal.

Povedenou pětiminutovku hostů zakončil opět švédský kanonýr, který využil nádherného pasu Kierana Trippiera za obranu a poslal svůj tým do vedení. Útočník Magpies byl při chuti. Při další akci obehrál gólmana, prázdnou bránu ovšem netrefil, jelikož míč namířil do tyče. Před koncem mohli domácí srovnat, přímý kop Jamese Warda-Prowse zpoza šestnáctky ale mířil mimo. West Ham se srovnání přece jen dočkal. Coufalovu přihrávku si převzal Mohammed Kudus, který z hranice pokutového území trefil míč k tyči.

Arsenal – Manchester City 1:0

Jako první zahrozili v úvodu Citizens, když ve vápně propadl míč k osamocenému Nathanu Akému, jeho střela ale mířila nad branku. V 17. minutě zahrál na nervy domácích fanoušků David Raya, který při odkopu trefil nohu dotírajícího Juliána Álvareze, od níž se balon odrazil jen těsně vedle tyče. Emoce poté vzbudil dvěma ostrými skluzy Mateo Kovačič, jenž mohl velmi děkovat hlavnímu sudímu, že nemusel zamířit předčasně do sprch.

Do druhé půle vstoupil lépe Arsenal. Hned v první pětiminutovce musel Ederson přečkat nejen rohový kop, po němž nebezpečně vracel míč před branku Gabriel Jesus, ale také tvrdou střelu Gabriela Martinelliho, kterou brazilský gólman lapil do náruče. Ofenzivní hody však nespustily ani tyto dvě situace. I nadále pokračoval tuhý boj o střed hřiště, přičemž tvorba šancí byla Achillovou patou ofenzivních řad obou celků.

Zcela neviditelný byl na hrotu Sky Blues útočník Erling Haaland, naopak na druhé straně Gabriel Jesus výrazně vypomáhal záložníkům Gunners, v jejichž středu předváděl spolehlivý výkon Declan Rice. Když už se zdálo, že poměrně neatraktivní klání dospěje k bezbrankovému konci, přispěchal se smrtícím zásahem Martinelli, jehož pokus z hranice vápna si nešťastně ztečoval do vlastní sítě Aké.

Brighton – Liverpool 2:2

Potrestáním špatné rozehrávky vybojoval domácím ve 20. minutě vedení Simon Adingra. Chyb se ovšem dopustili i domácí, kteří ještě v závěru prvního dějství darovali Reds dvě zlaté šance, včetně té z penaltového puntíku, kterými nepohrdl Mohamed Salah. Alespoň bod však v 78. minutě zařídil domácím první trefou v ročníku Lewis Dunk.

Wolves – Aston Villa 1:1

Ve Wolverhamptonu padaly branky až po změně stran. Tu první vstřelil ve výborné formě hrající Hee-Chan Hwang poté, co mu míč naservíroval po skvělé individuální akci Pedro Neto. Hosté však brzy přispěchali s odpovědí, když dělbu bodů zařídil v pádu Pau Torres. Španělský obránce se na anglické půdě prosadil vůbec poprvé od přestupu z Villarrealu.

Tabulka Premier League.
Tabulka Premier League.Livesport