Chelsea pěti góly rozcupovala West Ham. Aston Villa padla a hazarduje s Ligou mistrů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Chelsea pěti góly rozcupovala West Ham. Aston Villa padla a hazarduje s Ligou mistrů

Za Chelsea se opět střelecky prosadil Cole Palmer.
Za Chelsea se opět střelecky prosadil Cole Palmer.AFP
Chelsea ve 36. kole Premier League zničila doma West Ham 5:0. K vítězství ji nasměroval Cole Palmer, jenž se v sezoně přímo podílel již na 30 brankách Blues. Ti náskok i díky dvougólovému Nicolasovi Jacksonovi ještě čtyřikrát navýšili. Výsledek nepřekvapil Davida Moyese, který v roli trenéra nevyhrál na Stamford Bridge ani na 19. pokus. Celý zápas si protrpěli Tomáš Souček i Vladimír Coufal. Brighton si poradil s Aston Villou, jedinou brankou utkání rozhodl Joao Pedro. Racci prolomili sedmizápasovou ligovou sérii bez vítězství, Villans naopak ztratili důležité body v boji o čtvrtou příčku a tím i Ligu mistrů.

Chelsea – West Ham 5:0

Jako první využil výraznou převahu favorita Palmer, jenž v 15. minutě dorazil zblokované zakončení Jacksona nechytatelně k levé tyči. Bleskově odpovědět se pokusil Jarrod Bowen, po centru od rohového praporku však hlavou jen orazítkoval břevno.

Následně směrem dopředu opět hrozila pouze Chelsea, která se navýšení náskoku dočkala na konci úvodní půlhodiny zásluhou Conora Gallaghera. Kapitán domácích z voleje uklidil odražený míč přesně do dolního rohu. Skvělý výkon ozdobili Blues třetím zásahem ve 36. minutě, kdy pobídku loučícího se Thiaga Silvy doklepl do sítě Noni Madueke.

V závěru poločasu ještě oběma brankářům pomohla horní tyč, do níž pálili Gallagher a na opačné straně podruhé v zápase i smolař Bowen. Tým ze západního Londýna nepolevil ani po změně stran a již ve 48. minutě zasadil bezmocným Kladivářům další ránu.

Aktivní Madueke oslovil po fantastickém průnikovém pasu od Trevoha Chalobaha dobíhajícího Jacksona, jenž pohlednou akci jednoduše zakončil do prázdné brány. V 79. minutě si vybral další porci smůly Bowen, jehož tečovaný pokus opět skončil na břevně.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Jen o pár okamžiků později naopak popáté propukla gólová radost v táboře modrých, když výborně hrající Jackson suverénně proměnil samostatný únik. Chelsea tak po triumfu nad Tottenhamem zvítězila i ve druhém domácím městském derby v řadě.

Brighton – Aston Villa 1:0

Tým z Birminghamu si mohl zajistit místenku do milionářské soutěže, nečekal ho však snadný úkol. A úvodní minuty to dokázaly. Domácí vedli útočné výpady především přes Simona Adingru na levé straně. Ten se prezentoval rychlým uvolněním přes svého strážce a následnou prudkou střelou, kterou s obtížemi likvidoval Robin Olsen.

Posléze se neujala ani nebezpečná hlavička po rohovém kopu z dílny Adama Webstera. Ještě v nastaveném čase oslovil aktivní Adingra z hloubi pole nabíhajícího Pascala Grosse. Ten se pokusil obejít vyběhlého Olsena, nicméně švédský gólman mu jeho kličku přečetl a celý útok zneškodnil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Bezzubá Villa se osmělila směrem dopředu až po návratu ze šaten. Byl u toho střídající Matty Cash, jenž napřáhl z hranice vápna a jen o kousek minul levou šibenici. Na druhé straně úřadoval opět rychlík Adingra, který vyvezl míč středem hřiště a následně vyslal na zteč nabíhajícího Joaa Pedra.

Ten však ztroskotal na vynikajícím Olsenovi. O chvíli později už byl hostující gólman bezmocný proti dorážce Grosse, jenže zakončení německého záložníka předcházelo jeho ofsajdové postavení, a skóre se tak po právu neměnilo. V 87. minutě přetavil Brighton svou převahu v kýžené vedení.

Joao Pedro se po narážečce s Adingrou nechal faulovat v pokutovém území a následně se sám postavil k exekuci penalty. Jeho pokus z bílého puntíku Olsen dokázal vyrazit, nicméně z dorážky se již brazilský útočník nemýlil. Brighton tedy nenechal soupeři nic zadarmo a zkomplikoval mu cestu do Ligy mistrů.

Tabulka Premier League