Derby Week: Duel dvou nejlepších klubů ve městě, Egyptě i celé Africe, to je souboj o Káhiru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Duel dvou nejlepších klubů ve městě, Egyptě i celé Africe, to je souboj o Káhiru

Duely egyptských velkoklubů spolehlivě naplní tribuny velkých stadionů.
Duely egyptských velkoklubů spolehlivě naplní tribuny velkých stadionů.Profimedia
Aktuálními šampiony Afriky jsou od sice února fotbalisté Pobřeží slonoviny, kteří kontinentální mistrovství ovládli potřetí v historii, nicméně nejúspěšnějším národem tohoto světadílu jsou Egypťané. Faraoni, jak se jejich reprezentaci přezdívá, se stali mistry Afriky už sedmkrát a jsou její nejsilnější zemí i na klubové úrovni. To se odráží i na důležitosti a velikosti tamních derby, především pak toho o Káhiru.

Právě odtamtud pocházejí dva nejčastější vítězové africké Ligy mistrů. Celek Al Ahly ji ovládl 11krát a je navíc jejím úřadujícím šampionem, fotbalisté Zamaleku uspěli pětkrát (naposledy však v roce 2002). Oba kluby se samozřejmě chlubí i největším počtem titulů v rámci Egypta. Jednoznačným hegemonem je Al Ahly se 43 prvenstvími (a je i obhájcem z minulé sezony), Zamalek se radoval ve 14 případech, ve 34 ročnících skončil druhý.

Jejich vzájemné derby je vedle bitvy o fotbalovou nadvládu nad městem, zemí i celým kontinentem také střetem dvou odlišných skupin egyptské společnosti. Zamalek sídlí v Gíze, která s městy Káhira, Nová Káhira, Šubrá al-Chejma, Helwán a dalšími tvoří metropolitní oblast Velká Káhira. Své zápasy však hraje na Káhirském mezinárodním stadionu.

Zamalek hraje domácí zápasy daleko od svého skutečného sídla.
Zamalek hraje domácí zápasy daleko od svého skutečného sídla.P3K / Google Earth

Dějiny Egypta ovlivňovali na konci 19. a na začátku 20. století výrazně Evropané, především Britové. Významnou politickou roli hrál Suezský průplav, který byl dokončen v roce 1869. Největším akcionářem společnosti provozující tuto důležitou vodní cestu byla právě Velká Británie. 

Brzy seděli její kontroloři přímo v egyptské vládě. Zpočátku vnímala řada tamních obyvatel britskou moc a vliv na směřování země neutrálně. Avšak poté, co došlo na několik ozbrojených konfliktů mezi britskou armádou a egyptskými civilisty, zesílil ve společnosti nacionalistický protibritský odpor. A právě na tomto sporu stojí základy rivality klubů Al Ahly a Zamalek.

Rivalita na všech úrovních

Al Ahly vznikl v roce 1907. Slovo "ahly" v arabštině znamená národní. Klub reprezentoval rostoucí egyptský nacionalismus, touhu po nezávislosti a nesouhlas s koloniálním vměšování evropských států do dění v zemi. 

Zamalek byl založen o čtyři roky později. Mezi hlavní postavy stojící za jeho zrodem patří belgický právník George Merzbach a slavný britský archeolog a egyptolog Howard Carter. Mezi první názvy oddílu patří anglické Cairo International Sports Club (C.I.S.C.) nebo pozdější dlouholeté jméno El Mokhtalat Club. 

Z těchto názvů je patrné, jaké hodnoty organizace zastávala. Výraz "mokhtalat" znamená v arabštině smíšený a v názvu symbolizoval spojení Egypťanů a Evropanů. Později byl klub přejmenován po ostrově Zamalek na Nilu, který je jednou z nejprestižnějších oblastí hlavního města.

Rozdílné postoje, politické názory a společenské skupiny oba soupeře reprezentovaly i v dalším průběhu let. V době Egyptského království byl Zamalek spojovaný s vládnoucí garniturou a označován jako královský klub. Naproti tomu Al Ahly stál v opozici. Často se tak jejich vzájemné fotbalové utkání proměnilo spíš v politický spor, který se nezřídka zvrhl v násilný konflikt. Mnoho incidentů, jež se na stadionech odehrály v rámci káhirského derby, si vyžádalo i lidské životy.

Atmosféra v bitvách mezi Al Ahly a Zamalekem je velmi vypjatá vzhledem k historickým souvislostem i v současnosti. Oba kluby stále reprezentují rozdílné sociální třídy. Al Ahly je klubem "lidu", zatímco se Zamalekem se identifikuje z velké části vyšší třída a inteligence.

Díky silnému a mnohovrstevnatému náboji ruku v ruce s vysokou sportovní úrovní rivality dvou nejlepších afrických týmů je káhirské derby jedno z nejsledovanějších utkání fotbalového kalendáře na světě. Zápasu spolu s celým Egyptem přihlíží celý region severní Afriky a Blízkého východu (tzv. MENA – Middle East and North Africa), tedy de facto kompletní arabský svět, a rozhodně nejen ten.

Minule se oba městští protivníci utkali před měsícem, v souboji o Egyptský pohár byli úspěšnější fotbalisté Al Ahly. Jejich další vzájemný zápas, tentokrát v rámci ligy, sledujte na Livesportu. Hraje se v pondělí 15. dubna od 19:00 SELČ.

Další derby týdne

Pátek 12. dubna

Polsko – I. liga (2. liga)

Resovia Rzeszów – Stal Rzeszów

Derby Rzeszowa (Řešovské derby)

Téměř dvousettisícový Rzeszów (česky Řešov) na jihovýchodě Polska je domovem dvou přibližně stejně silných klubů, mezi kterými tak i na základě toho panuje velká rivalita. Resovia a Stal se do roku 2018 utkávaly v rámci čtvrté ligy, poté spolu soupeřily ve třetí a v současnosti jsou oba kluby ve druhé nejvyšší lize.

Irsko – Premier Division

Shelbourne FC – Bohemian FC

Northside derby (Derby o sever Dublinu)

Stadiony klubů Shelbourne FC a Bohemian FC leží jen dva kilometry od sebe. Oba účinkující severodublinského derby patří mezi historicky nejúspěšnější irské celky. Rivalita mezi nimi dosáhla maxima na začátku 21. století, kdy během šesti sezon v řadě vyhrál titul jeden, nebo druhý z nich.

Kolumbie – Primera A

Deportivo Cali – América de Cali

Clásico Vallecaucano (Clásico departmentu Valle del Cauca)

Cali je třetí největší kolumbijské město, má přes 2,2 milionu obyvatel. Také je sídlem dvou velkých a úspěšných klubů. Oba dosahují kontinuálně dobrých výsledků, a to téměř po celou dobu své existence. Velmi vyrovnaná je i bilance derby, tím pádem je hodně silná i vzájemná rivalita.

Sobota 13. dubna

Japonsko – J1 League

Tokio Verdy – FC Tokio

Tokyo derby (Tokijské derby)

Tokyo Verdy se vrací do nejvyšší japonské soutěže po dlouhých 15 letech. Od té doby se tokijské derby mezi týmy Verdy a Tokyo FC odehrálo jen třikrát – dvakrát v rámci druhé ligy v roce 2011 (oba zápasy skončily remízou) a v roce 2023 v poháru (po prodloužení vyhrálo FC Tokio).

Austrálie – A-League

Sydney FC – Western Sydney Wanderers

Sydney derby (Derby o Sydney)

Alessandro del Piero, střelec historicky prvního gólu v bitvy o Sydney, o této rivalitě prohlásil, že jde o derby evropského střihu. Má pravdu minimálně v tom, jaká při něm panuje atmosféra. Vyprávěl o ní Derby Week už dřív. V posledních osmi vzájemných zápasech se vítěz pravidelně střídá, nyní jsou na řadě Wanderers. V tabulce dělí oba městské rivaly pouhý bod.

Česko – FORTUNA:LIGA

Bohemians – Sparta

Malé pražské derby

V rámci Prahy i celého Česka jsou největšími rivaly Sparta a Slavia. Souboje dalších pražských týmů s některým z velkých pražských "S" nebo vzájemně mezi nimi se souhrnně označují jako "malá pražská derby". Bohemians a Sparta se utkají v sezoně už potřetí. Obě předchozí utkání vyhrála Sparta.

Bosna a Hercegovina – Premijer Liga

Zrinjski Mostar – Velež Mostar

Mostarski gradski derbi (Mostarské městské derby)

První souboj v sezoně vyhrál v říjnu Zrinjski jednoznačně 3:0. Ve druhém vzájemném zápase jen o měsíc později však Velež svému rivalovi oplatil stejnou mincí – 3:0. Víc mostarské derby přiblížil Derby Week. Aktuálně se městští rivalové přetahují o druhé místo v tabulce.

Itálie – Serie A

FC Turín – Juventus Turín

Derby della Mole

Konfrontace mezi FC Turín a Juventusem je nejstarším městským derby v rámci italského fotbalu. První vzájemný zápas proběhl v roce 1907. Rivalita se nazývá Derby della Mole podle architektonické památky a symbolu města, stavby Mole Antonelliana. FC Turín už nevyhrál nad slavnějším protivníkem 19 zápasů (od roku 2015).

Norsko – Eliteserien

Fredrikstad FK – Sarpsborg 08

Östfold derby (Derby regionu Östfold)

Města Fredrikstad a Sarpsborg od sebe na jihu Norska dělí pouhých 15 kilometrů. Fredrikstad FK se vrací do nejvyšší norské soutěže po 12 letech. Stejně dlouho čeká i na výhru nad regionálním rivalem. Sarpsborg 08 ovládl posledních 10 derby, byť šlo ve většině případů pouze o přátelská utkání.

Neděle 14. dubna

Mexiko – Liga MX

CF Monterrey – Tigres de la UANL

Clásico del Norte (Clásico severu)

Rivalita mezi CF Monterrey a Tigres je největší v severním Mexiku, oba kluby jsou nejsilnější široko daleko. Monterrey je velká metropolitní oblast, ve které žije více než pět milionů obyvatel. Jejími součástmi jsou vedle jiných Guadalupe, kde má svůj stadion CF Monterrey (krásný Estadio BBVA bude jedním z hostitelských stadionů MS 2026), a San Nicolás de los Garza, který je domovem Tigres.

Německo – 2. Bundesliga (2. liga)

Eintracht Braunschweig – Hannover 96

Niedersachsen Derby (Dolnosaské derby)

Města Braunchweig a Hannover leží 70 kilometrů od sebe ve spolkové zemi Dolní Sasko na severu Německa. Nejlepší kluby z obou měst spolu v poslední době soupeří nejčastěji ve druhé Bundeslize. Výjimkou není ani současná sezona. Braunschweig bojuje o záchranu, Hannover naopak o možnost zahrát si baráž o postup mezi elitu.

Norsko – Eliteserien

Viking FK – SK Brann

Vestlandsderby (Vestlandské derby)

Střetnou se kluby reprezentující dva významné norské přístavy. Viking FK sídlí ve Stavangeru, SK Brann v Bergenu. Oba rivalové mají ambice hrát o přední příčky v tabulce (v minulém ročníku skončil Brann druhý, Viking čtvrtý), posledních pět vzájemných zápasů vždy vyhrál Viking.

Česko – Fortuna liga

Baník Ostrava – MFK Karviná

Slezské derby

Slezsko je v rámci Česka jednou ze tří historických zemí (dalšími dvěma jsou Čechy a Morava). Ve fotbale jej reprezentují především tři kluby – Baník Ostrava, MFK Karviná a SFC Opava. Mezi lety 2018 a 2021 byly dokonce všechny tři součástí nejvyšší české soutěže.

Chorvatsko – HNL

NK Istra 1961 – HNK Rijeka

Derby della Učka (Derby o pohoří Učka)

O derby klubů z chorvatské Istrie – Istra 1961 a HNK Rijeka – pojednával Derby Week na začátku sezony. V jejich letním střetnutí nadělila Rijeka rivalovi "kanára" 6:0. Druhé derby skončilo v říjnu 1:1, třetí patřilo opět Rijece (3:0). Nyní je na programu poslední vzájemný zápas v sezoně. A Rijeka útočí na chorvatský titul.

Bosna a Hercegovina – Premijer Liga

Željezničar Sarajevo – FK Sarajevo

Sarajevski derby (Sarajevské derby)

Sarajevské zápolení mezi Željezničarem a FK se někdy označuje také jako Věčné (Vječiti) derby. Zápas mezi těmito dvěma velkými týmy rozděluje společnost hlavního města na dvě poloviny. Fanoušci zmíněných klubů jsou však nepřáteli pouze v nejbližší době okolo (a samozřejmě během) zápasu.

Belgie – Beker van België (pohár)

RSC Anderlecht – Royale Union Saint-Gilloise

Brussels derby (Bruselské derby)

Royale Union Saint-Gilloise postoupil do belgické Jupiler League v roce 2021 a ihned se zařadil mezi kandidáty na nejvyšší příčky. Od té drží výjimečnou bilanci v bitvách s bruselským rivalem Anderlechtem. Z devíti klání osm vyhrál a jen jednou (při minulém derby) se body dělily. Anderlecht by nepříznivou sérii proti RUSG potřeboval zlomit právě nyní. Oba bruselské celky jsou v nadstavbě největšími kandidáty na zisk titulu.