FPL před 24. kolem: Blíží se zběsilá fáze sezony. Pozor na dvojitá, ale i volná kola

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
FPL před 24. kolem: Blíží se zběsilá fáze sezony. Pozor na dvojitá, ale i volná kola
Fantasy Premier League.
Fantasy Premier League.Livesport
Pomalu se dostáváme do zběsilé fáze sezony. Manažery Fantasy Premier League čekají opravdové anglické týdny, během nichž některé týmy odehrají dva zápasy, jiné žádný. S tím je třeba kalkulovat a rozumně nakládat s přestupy už tento víkend.

V předchozím kole se většina hráčů soustředila na Manchester City, který se utkal s Brentfordem. Očekával se totiž návrat Erlinga Haalanda (14,2) do sestavy. Někteří vsadili na Nora, jiní na Kevina De Bruyneho (10,8). Všechny však nachytal Phil Foden (8,0), který vstřelil hattrick a vybojoval fantastických 20 bodů ve Fantasy Premier League.

Koho za kapitána?

Tentokrát si bezpochyby dost hráčů opět zvolí za kapitána jednoho ze svěřenců Pepa Guardioly, ale není to povinnost. Vždyť v sobotu se anglický mistr v úvodním zápase Premier League utká na Etihad Stadium s Evertonem. Obrana Seana Dycheho je známá svou pevností, i tak se ale od ofenzivních hráčů Citizens se samozřejmě budou očekávat body.

První možností je samozřejmě Haaland, který už je zpět v plné síle, a přestože v utkání s Brentfordem nebyl nejviditelnějším hráčem svého týmu, stále zůstává nejnebezpečnější zbraní Manchesteru City. Další variantou je De Bruyne, jenž je obvykle poněkud zastíněn ostatními hráči a ve FPL jen zřídkakdy podává dvouciferné výkony. Kapitánskou pásku by samozřejmě mohl dostat i Foden, ale pokud má člověk v týmu kromě Angličana i některého z výše uvedených dvou, je páska na jeho ruce trochu riskem.

A co dál? Určitě hráči Liverpoolu, kteří hrají doma proti Burnley. Diogo Jota (8,1) a Darwin Núñez (7,4) jsou určitě možnosti, o kterých bude přemýšlet nejeden hráč FPL. Pokud někdo hledá nemainstreamové možnosti, pak se může postarat o vzrušení a vybrat Dominica Solankeho (7,1), jehož Bournemouth čeká venku Fulham.

Kdy nás čeká dvojnásobné kolo?

Před týdnem ještě nebylo jasno, ale nyní si můžeme představit scénář pro nadcházející týdny. Koneckonců nás čekají DGW (Double Gameweek) a BGW (Blank Gameweek). Co tyto týdny obnášejí?

V dalším kole uvidíme standardních 10 zápasů, přičemž každý tým odehraje po jednom utkání. Takže žádná kontroverze. Zábava začíná příští týden, protože v dalším kole se odehraje až 12 zápasů, přičemž Manchester City, Brentford, Liverpool a Luton budou hrát každý dvakrát. To samozřejmě násobí manažerům šance na body a tudíž se to vyplatí zvážit při přestupech. Zejména hráči anglických mistrů a aktuálních lídrů budou obzvláště cenní.

O týden později, ve 26. kole, nás místo toho čeká "prázdný hrací týden". Půjde o kolo, během kterého neodehrají své zápasy všechny týmy. To vše kvůli finále Ligového poháru, v němž se utkají Liverpool a Chelsea. Tyto dva týmy se tedy na ligových hřištích nepředstaví a jejich zápasy s Lutonem, respektive Tottenhamem se odehrají v jiném termínu. Je proto třeba si dát pozor, abyste v těchto termínech neměli v týmu příliš mnoho hráčů z obou týmů.

Tím však zajímavosti nekončí. Zatímco 27. kolo bude opět normální, ve 28. kole nás čeká dohrávka zápasu Bournemouth – Luton. Zde se vyplatí dávat pozor zejména na Solankeho, který pak bude pravděpodobně patřit velmi velkému počtu hráčů.

Koho koupit?

Diogo Jota (8,1) – Portugalec má v poslední době velmi dobrou formu, ale hlavním argumentem pro jeho koupi je program Liverpoolu. Reds o víkendu hrají proti Burnley, zatímco příští týden vyzvou Brentford a Luton. Očekává se, že ho koupí opravdu hodně lidí – takže čím dříve přestup klapne, tím větší je šance koupit ho za nižší cenu. V posledních pěti ligových zápasech vstřelil Jota čtyři góly a na dva přihrál. Jeho bodový zisk a herní minuty by neměl ovlivnit ani návrat Mohameda Salaha (13,0), ke kterému by mohlo dojít již brzy.

Ivan Toney (8,1) – Útočník Brentfordu se nabízí zejména manažerům, kteří si ocení jeho účast na "dvou frontách". Toney sice nevypadá jako ideální koupě, neboť stojí neuvěřitelných 8,1 milionu a navíc bude hrát proti Liverpoolu a Manchesteru City. Navzdory tomu Angličan nebude v žádném z nadcházejících zápasů odpočívat, takže bude mít na kontě více minut než drtivá většina hráčů Premier League. Brentford navíc dokáže dobře zahrát proti silným soupeřům. Tak proč by nemohl skórovat?

Matheus Cunha (5,8) – Nenápadný snajpr, který se pohybuje ve stínu. Není hvězdou ligy a dokonce ani svého týmu. Přesto má v letošní sezoně na kontě už devět gólů a šest asistencí. A to včetně hattricku na Stamford Bridge, kterým se zaskvěl minulou neděli. Wolves se v následujících šesti zápasech utkají doma s Brentfordem, Sheffieldem, Fulhamem a Bournemouthem a Cunha může stabilně skórovat. Navíc stojí jen 5,8 milionu.

Radim Horák (jeden z nejlepších Čechů hrajících v FPL)

Alfie Doughty (4,6) – Zápas The Hatters proti Sheffieldu United by za normálních okolností pozornost FPL manažerů nepřilákal, důležitý je však aspekt, že Luton čeká v dalším kole double gameweek, ač proti Manchesteru United a Liverpoolu.  Svěřenci Roba Edwardse jsou navíc ve formě, kdy v letošním kalendářním roce dosud neprohráli. Ze své pozice na levém kraji hřiště významně týmu pomáhá Alfie Doughty. K jednomu ligovému gólu přidal již sedm asistencí a ve statistice centrů je mezi obránci druhý za Kieranem Trippierem. Více šancí pak dokázali v sezoně vytvořit pouze Trippier, Alexander Arnold a Porro. Za 4,6 milionu dobrá akvizice pro tuto fázi sezony. Pozor však na GW26, Luton si v něm nezahraje.

Pedro Neto (5,7) – Zpátky do formy se po zranění dostává Portugalec Pedro Neto. Ten navázal na povedené domácí utkání s Manchesterem United, kdy si připsal gól a asistenci a v minulém kole pomohl okrást o tři body Chelsea. Teď Vlky čeká zápas před vlastními fanoušky proti Brentfordu, kdy věřím, že svoje výkony potvrdí. K týmu se po vypadnutí z Asijského poháru připojil Hwang Hee-chan a brzy se tak obnoví spolupráce útočného tria Neto-Hwang-Cunha. Jedním okem je zároveň třeba pošilhávat na GW26, kdy čtyři týmy nebudou hrát a bude důležité v FPL postavit pokud možno hrající jedenáctku. Wolves v tomto kole čeká zápas proti poslednímu Sheffieldu United.

Darwin Núñez (7,4) – Na Anfield Road zavítá v rámci tohoto kola manažer Vincent Kompany s týmem Burnley. Liverpool předvedl na hřišti Arsenalu špatný výkon a já očekávám reakci v podobě přesvědčivého vítězství. Pouze střídajícím hráčem byl v tomto utkání uruguayský útočník Darwin Núñez, který se potýkal s drobným zraněním, ale již týden trénuje bez úlev. Jeho největší slabinou je proměňování šancí, na které si u něj FPL manažeři již zvykli, proti Chelsea trefil čtyřikrát konstrukci brány. Přesto je pro mě Uruguayec při absenci Mohameda Salaha jedním ze základních pilířů sestavy v tomto kole a pro odvážné i možná volba na kapitána. Svěřence Jürgena Kloppa čeká navíc v GW25 dvojzápas proti Brentfordu a Lutonu.