Guardiola se naštval na Haalanda: Byl určený na penaltu. Za stavu 2:0 jde o byznys

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Guardiola se naštval na Haalanda: Byl určený na penaltu. Za stavu 2:0 jde o byznys

Erling Haaland se raduje s Ilkayem Gündoganem.
Erling Haaland se raduje s Ilkayem Gündoganem.Reuters
Erling Haaland (22) v sobotu v zápasu Manchesteru City s Leedsem pořádně rozzuřil svého trenéra Pepa Guardiolu (52). Nešlo přitom o to, že norský kanonýr výjimečně neskóroval, Guardiolu znepokojila situace z 84. minuty. Suverénně nejlepší střelec Premier League totiž přenechal penaltu Ilkayi Gündoganovi, který mohl zkompletovat hattrick. Kapitán Citizens však neproměnil a hosté závěr duelu výrazně zdramatizovali.

Gündogan šancí na svůj první hattrick v Premier League pohrdl a z následného protiútoku snížil na 1:2 Rodrigo. To pořádně rozčílilo domácího trenéra, neboť na penaltu byl určený Haaland. Téměř neomylný snajpr ovšem přenechal míč spoluhráči. "Kdyby dal Gündo gól, všichni by řekli: Ok, hattrick, paráda. Ale byl určený střelec. A za stavu 2:0 je to prostě byznys, ne něco, nad čím můžeme mávnout rukou," prohlásil Guardiola.

A rukou nad tím opravdu nemávl... "Nejdřív seřval Erlinga a pak i mě," přiznal Gündogan. "Když si Erling vzal míč, počítal jsem s tím, že bude penaltu kopat. Ale přišel za mnou. Radši jsem se zeptal, jestli to tak opravdu chce. A věřil jsem, že dám gól," přidal.

Norský kanonýr měl přitom v průběhu zápasu několik výborných příležitostí, jeho střely však mířily maximálně do břevna či do tyče. Vzhledem k tomu, že City usiluje o třetí titul v Premier League v řadě a díky vítězství zvýšilo svůj náskok před druhým Arsenalem na čtyři body, byla Guardiolova nálada při pozápasovém setkání s novináři dobrá. "Výkon byl vynikající. Hráli jsme opravdu, opravdu dobře," řekl.

Jeho tým má v této sezoně před sebou ještě čtyři ligové zápasy. "Kdo ví, jestli by Erling penaltu proměnil. Co by se stalo, kdyby ji Gündo dal... Otázka zněla jasně: 2:0, kdo ji bude kopat? Určený je Erling," prohlásil Guardiola kategoricky.

Navzdory tomu, co proběhlo v kabině, na veřejnosti před Haalandem smekl. "Druhou věcí je, jakou je osobností. Je neuvěřitelný, chce dávat góly, ale zároveň je týmový, spoluhráči jsou pro něj důležití. Měl šance dát gól, neproměnil je, i tak odehrál vynikající zápas."

Vzápětí však Guardiola dodal, že Premier League je speciální a dvoubrankové vedení nic moc neznamená. "Za stavu 2:0 není zápas, zvlášť v Anglii, rozhodnutý. Proto chci, aby si penaltu vzal ten, kdo ji kope pravidelně, kdo je specialista."

Citizens nakonec uhájili náskok i bez proměněného pokutového kopu a nyní se připravují na úterní Ligu mistrů. V prvním zápase semifinále milionářské soutěže se představí na hřišti Realu Madrid a budou usilovat o přiblížení treblu – vítězství v Premier League, domácím poháru i Champions League.

Manchester City – Leeds 2:1

Nejbližší program Manchesteru City
Nejbližší program Manchesteru CityLivesport