Leeds a Leicester se loučí s Premier League. Arsenal si dopřál vysokou výhru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Leeds a Leicester se loučí s Premier League. Arsenal si dopřál vysokou výhru
Kromě Southamptonu sestupují také Leicester a Leeds.
Kromě Southamptonu sestupují také Leicester a Leeds.
AFP
V posledním 38. kole Premier League zvítězil Everton 1:0 na půdě Bournemouthu, čímž zpečetil osud v nejvyšší anglické soutěži Leedsu a Leicesteru. Tyto týmy si tak po boku Southamptonu v příští sezoně zahrají Championship. Zatímco už korunovaný mistr Anglie z Manchesteru prohrál 0:1 s Brentfordem, Arsenal si dopřál vysoké vítězství 5:0 nad Wolves. Dva góly si v tomto utkání připsal Granit Xhaka (30).

Arsenal – Wolves 5:0

Nejvýraznější postavou Gunners se stal Xhaka, jenž při svém zřejmě posledním vystoupení před fanoušky londýnského celku zaznamenal ještě před odehranou čtvrthodinou dvě trefy v rozmezí tří minut. Hosté vysokému tempu svěřenců Mikela Artety po celý zápas vůbec nestačili a po úvodních gólech zkušeného Švýcara ještě třikrát inkasovali.

Statistiky zápasu Arsenal – Wolves.
Livesport

Aston Villa – Brighton 2:1

Famózní start domácích do zápasu obstaral už v osmé minutě Douglas Luiz, autorem vítězné trefy však byl jeho spoluhráč Ollie Watkins, jenž krátce před odehranou půlhodinou prolomil svůj šestizápasový střelecký půst.

Právě nejlepší střelec týmu tak symbolicky zajistil Villans konečnou sedmou příčku, díky níž se představí v příštím ročníku Konferenční ligy. Celek z Birminghamu svůj dosud poslední duel na evropské půdě sehrál v srpnu 2010.

Brentford – Manchester City 1:0

Brentfordu se povedlo přemoci ligového mistra Manchester City díky brance Jamajčana Ethana Pinnocka z 86. minuty. Jedinou kaňkou pro domácí hráče byla skutečnost, že jim na konci sezony těsně unikla účast v pohárové Evropě, na kterou před posledním kolem živili naději. Po vítězstvích dalších aspirantů na evropské poháry se však tento sen rozplynul.

Crystal Palace – Nottingham 1:1

Většinu utkání dominoval londýnský celek, avšak byli to právě hosté, kteří dokázali udeřit jako první zásluhou Taiwa Awoniyiho. Orli srovnali stav utkání ve druhé půli, když se trefil Will Hughes.

Will Hughes byl jediným úspěšným střelcem Crystal Palace.
AFP

Everton – Bournemouth 1:0

Opatrný začátek z obou stran rozčísl v 16. minutě domácí útočník Demarai Gray, jehož volej zpoza vápna prosvištěl těsně vedle pravé tyče. O první střelu na bránu se tak postaral ve 31. minutě Idrissa Gueye, gólman hostů ale jeho razantní pokus vytěsnil konečky prstů nad. Mark Travers měl vzápětí další práci, když senegalský záložník ranou zpoza vápna otestoval jeho pozornost podruhé.

Chvíli před koncem úvodního dějství zahrozili i hráči Bournemouthu, Dominic Solanke dostal dobrou zpětnou přihrávku v pokutovém území, obrana ale proti jeho pokusu včas zakročila.

Do druhé půle vstupovali Blues pod značným tlakem, jelikož výsledky souběžně hraných duelů je odsunuly na sestupovou pozici. Obrovskou šanci spálil v 52. minutě Gray, když ho na brankové čáře vychytal Travers. O pět minut později už se domácí dočkali, odražený míč na hranici velkého vápna si našel Abdoulaye Doucouré a nádherným volejem do protipohybu gólmana rozjásal ochozy.

Třešně se blýskly také několika pohlednými akcemi, žádná z nich však míčem v síti neskončila. Nervózní závěr utkání už si tým ze severu Anglie pohlídal.

Chelsea – Newcastle 1:1

Utkání gólově otevřel Anthony Gordon, ještě v první půli však nechtěně srovnal vlastní brankou Kieran Trippier. The Blues tak uzavřeli velmi nepovedenou sezonu, ve které skončili až na 12. příčce anglické soutěže. Naopak pro Straky šlo o vydařený ročník, jelikož si v příští sezoně zahrají skupinovou fázi Ligy mistrů.

Hodnocení hráčů v zápase Chelsea – Newcastle.
Livesport

Leeds – Tottenham 1:4

Londýňany za vítězstvím nasměroval už ve druhé minutě Harry Kane, který se po změně stran trefil ještě jednou a připsal si tak jubilejní 30. ligovou branku v ročníku. Přesto Kohoutům, vzhledem ke tříbodovému zisku Aston Villy v souběžně hraném duelu s Brightonem, výhra ke kvalifikaci do předkol Konferenční ligy nestačila. Naopak pro Leeds porážka znamenala definitivní potvrzení pádu do Championshipu.

Leicester – West Ham 2:1

Ani výhra nad Kladiváři nestačila Leicesteru na záchranu v nejvyšší anglické soutěži kvůli souběžné výhře Evertonu. Cestu za třemi body nastartoval v prvním dějství Harvey Barnes, rozhodující se ale ukázala být až trefa Wouta Faese z 62. minuty.

Statistiky hráčů.
Livesport

Za Kladiváře nastoupil z tradiční české dvojice pouze Vladimír Coufal, Tomáš Souček zůstal na lavičce jako nevyužitý náhradník.

Manchester United – Fulham 2:1

Rudí ďáblové se na výsledek pořádně nadřeli, protože museli otáčet nepříznivý stav z úvodu zápasu. Nekoncentrovanou obranu domácích překonal po rohovém kopu Kenny Tete, který v posledním utkání sezony zaznamenal svůj první letošní zásah. Tým z Manchesteru ale přidal na obrátkách a gólem Jadona Sancha si před pauzou zlepšil svou pozici. Obrat následně dokonal v 55. minutě portugalský kouzelník Bruno Fernandes.

Střelba Manchesteru United.
Livesport

Southampton – Liverpool 4:4

Reds se dostali po trefách Dioga Joty a Roberta Firmina už ve 14. minutě do dvoubrankového vedení. O nadějný náskok ale ještě do přestávky přišli i kvůli skvěle hrajícímu Kamaldeenovi Sulemanovi.

Statistiky zápasu Southampton – Liverpool.
Livesport

Gólový festival pokračoval i po změně stran, když se Saints dokonce dostali do vedení. Závěrečné slovo měl však portugalský snajpr, jenž si stejně jako jeho ghanský protivník připsal po dvou přesných zásazích.

Tabulka Premier League.
Livesport