Legionáři: Černý zopakoval show, Pekhart dal gól č. 100. Trefili se i Hložek a Darida

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Černý zopakoval show, Pekhart dal gól č. 100. Trefili se i Hložek a Darida

Tomáš Pekhart dal za Legii opět vítězný gól, který mu navíc vynesl členství v Klubu ligových kanonýrů.
Tomáš Pekhart dal za Legii opět vítězný gól, který mu navíc vynesl členství v Klubu ligových kanonýrů.Profimedia
Václav Černý (25) v dresu Twente po týdnu znovu zaznamenal bilanci 1+1 a s devíti góly stíhá nejlepší střelce Eredivisie. Za Legii se opět prosadil Tomáš Pekhart (33), jemuž trefa č. 100 vynesla místenku do Klubu ligových kanonýrů. Úctyhodnou formou se pyšní i Vladimír Darida (32), který vyrovnávací brankou nastartoval obrat Arisu a bodoval v pátém zápase v řadě. Po měsíci se za Leverkusen prosadil Adam Hložek (20), jeho zásah do brány Werderu střežené Jiřím Pavlenkou (30) byl vítězný.

Anglie, Premier League

Další nevýrazné představení, s nímž se svezl i Tomáš Souček (28), za sebou má West Ham. Doma proti Aston Ville sice dokázal ještě do přestávky z penalty dotáhnout ztrátu, o vítězný gól ale usiloval marně. Šancí přitom neměl málo, jenže je zahazoval, což platí zejména pro autora jediného gólu domácích Saïda Benrahmu. Pro Kladiváře znamená remíza 1:1, při níž český záložník odehrál celý zápas, další ztrátu v boji o záchranu. Villans přitom byli dosud jejich oblíbeným soupeřem – z posledních pěti vzájemných utkání napříč soutěžemi je vždy porazili. Po neděli však dál trčí těsně nad hranou sestupu, alespoň trochu je může hřát fakt, že celky ve spodní části Premier League se nebývale srovnaly. Dvanáctý Crystal Palace a poslední Southampton dělí pouhých pět bodů. Právě Saints přivítá West Ham v příštím domácím a mimořádně důležitém duelu.

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Anglie, Championship

Po dvou zápasech, které strávil na střídačce, prožil Tomáš Vaclík (33) příjemnější týden. V úterý ve druhé nejvyšší anglické soutěži vychytal první čisté konto a pomohl o záchranu bojujícímu Huddersfieldu k remíze 0:0 s Bristolem. V sobotu si připsal tři zákroky na hřišti West Bromu, kde inkasoval pouze z penalty, ovšem jeho spoluhráči se znovu neprosadili a Teriéři tak vyšli bodově naprázdno. Právě jalová ofenziva je jejich nejzásadnější problém, v posledních sedmi utkáních dali jediný gól a i proto na 21. příčku znamenající záchranu v Championship ztrácejí deset kol před koncem osm bodů.

Nehrál: Tomáš Kalas (29), Bristol

Tabulka Championship
Tabulka ChampionshipLivesport

Německo

Pakliže se v případě Schalke dala série šesti zápasů bez porážky zčásti odůvodnit poměrně hratelnými soupeři, v sobotu svěřenci Thomase Reise dokázali, že v současné fazoně dokážou obrat o body i "těžké váhy". V jubilejním 100. Revierderby remizovali doma s Dortmundem 2:2, když dvakrát zvládli dotáhnout manko. Na gólu na 1:1 měl podíl i Alex Král (24), který opět odehrál celé utkání. V úvodu druhého poločasu uprostřed hřiště odstavil tělem Judea Bellinghama, čímž vybojoval míč a zároveň uvolnil prostor, jímž domácí podnikli rychlý kontr zakončený trefou Mariuse Bultera. Ten v závěru poslal přesný centr na hlavu Kenana Karamana, který rozhodl o remíze. Schalke je v sestupovém pásmu už jen vinou horšího skóre.

V minulém kole proti Hertě zůstal celý zápas na střídačce, tentokrát Adam Hložek (20) v základní sestavě Leverkusenu nechyběl, v utkání s Werderem odehrál 87 minut a rozťal jej vítězným gólem. Trefit se mohl už ve 33. minutě, ale ve velké šance obstřelil kromě Jiřího Pavlenky i bránu. Sedm minut před koncem už se radoval ze čtvrtého ligového zásahu v ročníku, když tečovaný centr Amina Adliho umístil hlavou nechytatelně na zadní tyč a zvýšil na 3:1. Český brankář neměl, stejně jako u předchozích dvou gólů, nárok. Brémy záhy snížily z penalty a zadělaly na drama. Závěrečný nápor už ovšem ve vyrovnání nepřetavily, prohrály podruhé za sebou a jsou jedenácté. Bayer naopak uspěl za tři body podruhé v řadě a na pohárové příčky ztrácí jen šest bodů.

Zatímco na podzim naskakoval do zápasů převážně v jejich průběhu, v posledních týdnech se Pavel Kadeřábek (30) znovu napevno usadil v základní sestavě Hoffenheimu. A to je asi tak jediné, čím se sparťanský odchovanec může chlácholit. TSG se totiž dál potácí v nevídané krizi, v neděli padl ve Freiburgu 1:2, připsal si sedmou ligovou porážku za sebou a ulehl na dno tabulky. Možná ještě víc o dlouhodobém rozpoložení týmu vypovídá skutečnost, že z posledních 14 klání v Bundeslize, tedy od půlky října, bral pouhé dva body. Kadeřábek odehrál celé utkání, za zmínku v jeho podání stojí nebezpečný centr ve druhém poločase, který ale domácí obrana odvrátila.

Nehráli: Tomáš Koubek (30), Augsburg, Patrik Schick (27), Leverkusen, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Itálie

Ve čtvrtek byl Antonín Barák (28) jediným střelcem zápasu play off Evropské konferenční ligy v zápase se Sivassporem, v neděli odehrál celé utkání Serie A na půdě Cremonese, které Fiorentina opanovala 2:0 a teprve podruhé v sezoně zaznamenala tři ligová vítězství v řadě. Barák si statistiky nevylepšil, v tomto ročníku nejvyšší italské soutěže je zatím na dvou gólech. To kontrastuje s loňskou sezonou ve Veroně (11+3 ve 28 utkáních) i s jeho čísly v aktuální EKL (4+1 v sedmi utkáních), svou roli na pozici desítky si ale splnil. Rozdal 36 přesných přihrávek a dostal se ke dvěma střelám, obě zablokovali protihráči.

Nehráli: Lukáš Vorlický (21), Atalanta, David Zima (22), FC Turín, Daniel Samek (19), Lecce

Tabulka Serie A
Tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Václav Černý opět prokázal, že se pyšní stabilní a z Čechů působících v zahraničí dlouhodobě nejlepší formou. Tentokrát se hbitý křídelník podílel na výhře v Sittardu 3:0 gólem a asistencí, čímž zopakoval počin z předchozího utkání proto Heerenveenu (3:3). Výkonnost i přísun bodů stupňuje zejména v jarní části, v 11 ligových zápasech posbíral pět gólů a tři asistence. Sezonní statistiky si o uplynulém víkendu vylepšil na 9+5 ve 23 utkáních. Dokonce může směle pomýšlet na korunu krále střelců nizozemské nejvyšší soutěže, na první místo ztrácí jen tři trefy. Udrží-li si výkonnost, produktivitu a pochopitelně hlavně zdraví, lze si těžko představit, že jej mine nabídka ze zvučnějších evropských adres. Lepšího fotbalistu Česko v současnosti zkrátka nemá.

Nejlepší střelci Eredivisie
Nejlepší střelci EredivisieOpta by Stats Perform / @fctwente

Černého výkon a přínos mužstvu byl v sobotu, kdy Twente naplno bodovalo poprvé od 12. února a uťalo třízápasovou sérii bez výhry, opět zásadní. Na pravé straně se zapojoval do kombinací, narážečkami zrychloval hru a v soubojích jeden na jednoho měl takřka stoprocentní úspěšnost, díky čemuž jeho průniky do vápna působily až nebránitelně. To vše předvedl i při obou gólových akcích. Nejprve v 67. minutě proklouzl kolem protihráče do šestnáctky a když se zdálo, že bude zpětnou přihrávkou hledat lépe postaveného a osamoceného kolegu, neomylnou levačkou poslal míč šikovně po zemi na zadní tyč –⁠ 1:0. Krátce poté završil smrtící desetiminutovku Twente, když si vyměnil balon s Ramizem Zerroukim a z rohu malého vápna jej předložil před odkrytou bránu Manfredu Ugaldemu –⁠ 3:0. V 90. minutě Černý střídal. 

Nehráli: Michal Sadílek (23), Twente, Matěj Chaluš (25), Groningen, Tomáš Hájek (31), Vitesse

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Lucern odpověděl na minulou domácí porážku s Basilejí nejlepším možným způsobem, výhrou 1:0 na hřišti aktuálně druhého Servette. Přímému konkurentovi v boji o evropské poháry se tak v mimořádně vyrovnané špičce tabulky Superligy přiblížil na rozdíl pouhých dvou bodů. Zápas, který jako obvykle kompletně absolvoval i Martin Frýdek (30), byl poměrně divoký. Přesněji jeho druhý poločas –⁠ padlo v něm po třech žlutých kartách na každé straně, domácí navíc viděli dvě červené a hosté jednu. Frýdek, tradiční sběratel napomenutí, si však tentokrát barevný kartonek zblízka neprohlédl.

Roman Macek (25) si v Luganu pozvolna vylepšuje pozici, v neděli nechyběl v základní sestavě a čtvrtou finální přihrávkou v sezoně přispěl k výhře i k prodloužení série bez prohry na pět utkání. Všechny asistence si zlínský rodák připsal v jarní části, v níž se víc a víc usazuje v zahajovací jedenáctce, z osmi zápasů v ní nechyběl v polovině případů. Jeho moment při sobotní výhře nad Curychem 2:0, při níž odehrál 79. minut, přišel v nastavení první půle. Na pravé straně si naběhl na přízemní přihrávku a prvním dotykem poslal balon po zemi pod sebe do vápna, kde jej uklidil do sítě Jonathan Sabbatini. Lugano je v tabulce čtvrté bod před Lucernem.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Patrně ani sám Vladimír Darida nepočítal s tím, že v Řecku bude tak produktivní. V posledním dějství základní části řecké Superligy vyrovnával na 1:1 v zápase proti Giannině, který Aris nakonec vyhrál 3:1. Ve 26. minutě si na úrovni penalty počkal na přihrávku Matea Garcii a pravačkou z voleje uklidil míč nechytatelně k tyči. V uplynulých pěti utkáních se tím dostal na metu tří gólů a dvou asistencí. Celek ze Soluně, za který v neděli odehrál celý duel (stejně jako Darida) i Jakub Brabec (30), se díky zisku tří bodů dostal v tabulce před Volos a hlavní ligovou fázi zakončil na pátém místě. Před začátkem nadstavby však na čtvrté místo znamenající předkolo Evropské konferenční ligy ztrácí propastných 14 bodů.  

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Polsko

Klub ligových kanonýrů, sdružující fotbalisty, kteří vstřelili alespoň 100 prvoligových gólů, se po víkendu rozrostl o 77. člena. Tomáš Pekhart (33) do něj měl nakročeno už loni, jenže během nepodařené anabáze v Gaziantepu se prosadil jen jednou a na čtyři měsíce se zasekl na metě 97 branek. Po lednovém návratu do Legie mu na zbývající tři zásahy stačil pouhý měsíc. Hranici pokořil v nedělním klání se Stalem Mielec, které Legia doma vyhrála 2:0. Ve 49. minutě si ještě za bezbrankového stavu naskočil na měkký centr Ernesta Muciho a hlavou trkl do balonu, na který si brankář sice sáhl, ale jeho cestu do sítě pouze přibrzdil. Sušický rodák si tak po týdnu opět připsal vítězný gól

O tom, že může dosáhnout významného okamžiku kariéry, dobře věděl. Při oslavě si totiž vyhrnul dres a ukázal tričko s nápisem 100. Sedmá výhra Legie z posledních deseti utkání znamená, že boj o titul je stále otevřený –⁠ s 15 tituly historicky nejúspěšnější polský klub, jemuž v Ekstraklase patří druhá příčka, už v sobotu 1. dubna přivítá na Stadionu Polské Armády v zápase roku ligového lídra Raków. Pokud vyhraje, stáhne jeho náskok osm kol před koncem sezony na šest bodů. Pro úplnost: Pekhart si stovku ligových gólů rozdělil následovně: dva ve Slavii, sedm ve Spartě, 15 v Jablonci, 14 v Norimberku, 12 v AEK Atény, 10 v Beer Ševě, jeden v Gaziantepu a 39 v Legii.

Fanoušci Cracovie si před utkáním v Poznani v základní sestavě opět přečetli jména Jakub Jugas (30) a David Jablonský (31), přičemž u odchovance Teplic se znovu vyjímalo písmenko C. Ač tomu statistiky možná nenapovídají, domácí Warta byla výrazně lepší a ke gólu měla blíž, několika podařenými zákroky se ale blýskl brankář Karol Niemczycki. Krakovští měli jednu z největších šancí v 67. minutě, kdy přetažený centr ze standardky vracel od zadní tyče před bránu Jablonský, následná hlavička finského reprezentanta Benjamina Kallmana ale brankou neskončila. Zápas tak skončil 0:0 a Cracovia si příliš nepolepšila v boji o Evropu, stejně jako před víkendem ztrácí ze sedmého místa na pohárové příčky šest bodů. Oba Češi odehráli v neděli celý duel, Jablonský viděl minutu před koncem žlutou kartu. 

Jagiellonia se po matných výkonech a výsledcích namočila do boje o záchranu, o to důležitější pro ni byl sobotní domácí střet s podobně ohroženým Gornikem, který měl před 24. kolem stejně bodů. Pro tým z Białystoku se zápas, jenž celý odehrál i Michal Sáček (26), nevyvíjel dobře, od 24. minuty prohrával po gólu mistra světa z roku 2014 Lukase Podolského. Ještě do poločasu ale domácí díky nádherné dalekonosné ráně Neneho a nadvakrát proměněné penaltě Marca Guala skóre otočili a byť se ve druhé části převážně bránili a ani jednou nevystřelili na bránu, vedení 2:1 už udrželi. Od 78. minuty hrál i Tomáš Přikryl (30), který s jednou přesnou trefou a jednou asistencí v 21 utkáních zažívá co do produktivity nejslabší sezonu za čtyři roky v Polsku.

Nehráli: Tomáš Petrášek (30), Raków, Petr Schwarz (31), Slask, Martin Doležal (32), Zaglebie

Pozn.: Widzew Marka Hanouska (31) dohrává 24. kolo v pondělí proti Wisle Plock, v níž působí Martin Hašek (27)

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport