Legionáři: Další porce českých gólů, nominace po 14 měsících i německá premiéra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Další porce českých gólů, nominace po 14 měsících i německá premiéra

Tomáš Pekhart zaznamenal za Legii pátý ligový a už devátý soutěžní gól v této sezoně.
Tomáš Pekhart zaznamenal za Legii pátý ligový a už devátý soutěžní gól v této sezoně.Profimedia
I o uplynulém víkendu zaznamenali čeští fotbalisté góly v zahraničních soutěžích. Na Slovensku se trefili Christophe Kabongo (20), Aleš Čermák (28) a Erik Daniel (31), v Polsku Tomáš Pekhart (34) a v Indonésii Ondřej Kúdela (36). Asistenci z minulého kola si v Anglii zopakoval Vladimír Coufal (31), v Turecku se totéž podařilo Matěji Hanouskovi (30). V Itálii se po bezmála 14 měsících dočkal nominace k soutěžnímu zápasu A-týmu Lecce Daniel Samek (19) a v Německu si odbyl premiéru Tomáš Kalas (30). Jak se vedlo dalším legionářům?

Anglie

Poté, co před týdnem asistoval na gól Jamesi Wardu-Prowseovi v zápase s Manchesterem City, si Vladimír Coufal zapsal asistenci proti dalšímu gigantovi Premier League Liverpoolu. Na Anfieldu před přestávkou jedním dotykem převzal přihrávku Marca Antonia a druhým načechral balon na Jarroda Bowena, jenž ho hlavou poslal ke vzdálenější tyči. To bylo ze strany West Hamu vše, domácí ve druhé půli otočili na konečných 3:1. Coufal odehrál celé utkání a vysloužil si hodnocení 7.1, třetí nejvyšší v hostujícím týmu.

V základní sestavě Kladivářů nescházel ani Tomáš Souček, jenž byl zejména v úvodu aktivní směrem dopředu. V sedmé minutě jej našel Lucas Paqueta, hlavičku českého záložníka ovšem vyrazil Alisson. Krátce poté našel Souček ideálně Antonia, který ale z úrovně penalty nezamířil ideálně. Ve 25. minutě hlavičkoval reprezentační kapitán vedle levé tyče a před přestávkou se dostal k odraženému míči, jeho střela však neprošla přes jednoho z bránících hráčů. Na hřišti pobyl 74 minut a od Livesportu dostal čistou sedmičku

Německo

Angažmá ve Wolfsburgu Václavu Černému zatím zdaleka nevychází podle představ. Byť na rozdíl od minulého víkendu dostal šanci v základní sestavě Wolfsburgu, který prohrál v Dortmundu 0:1, sbírá místo obvyklých sebevědomých průniků po křídle, gólů a asistencí žluté karty. Na Westfalenstadionu dostal druhou v sezoně a v 64. minutě šel ze hřiště. Co do hodnocení, byl dokonce nejslabším mužem na trávníku, od Livesportu dostal čistou šestku. Horší obdržel naposledy před rokem, když byl v dresu Twente vyloučen na Feyenoordu.

Werder musel doma proti Kolínu n. R. otáčet, nakonec ale zvítězil 2:1 a dosáhl na druhou výhru v ročníku. Výraznou měrou k tomu přispěl i Jiří Pavlenka, který s hodnocením 7.5 patřil k nejlepším na hřišti. Při obdrženém gólu sice zaváhal při vyběhnutí, spoluhráče ale podržel čtyřmi důležitými zákroky. V 15. minutě vytěsnil ránu, kterou zpoza šestnáctky vyslal Linton Maina, v závěru vytáhl tečovaný pokus Benna Schmitze a poté i hlavičku z hranice malého vápna Steffena Stiggese. Při jedné střele pomohla Pavlenkovi tyč.

V týdnu v Evropské lize proti Häckenu si Adam Hložek odškrtl jubilejní 50. soutěžní start za Leverkusen, přičemž k dispozici dostal od trenéra Xabiho Alonsa druhý nejdelší časový úsek v této sezoně –⁠ něco málo přes 20 minut. V nedělním ligovém utkání s Heidenheimem se jeho herní prostor opět smrskl, na plac šel až v 84. minutě za rozhodnutého a nakonec i závěrečného stavu 4:1. Byť Hložek v aktuálním ročníku zasáhl v dresu Bayeru do sedmi zápasů a má bilanci 3+1, odehrál dohromady pouhých 90 minut.

Až na duel s Wolfsburgem, který vynechal kvůli lehkému svalovému zranění, odehrál Pavel Kadeřábek v této sezoně vše, co mohl. Naposledy pomohl Hoffenheimu k vítězství 2:0 na hřišti Unionu, kde vyprodukoval mimo jiné jednu střelu mimo bránu a jednu klíčovou přihrávku. Ve druhé minutě nastavení byl střídán a za předvedený výkon obdržel hodnocení 7.5. Hoffe patří v úvodu sezony k milým překvapením Bundesligy, výhra v Berlíně pro ně byla čtvrtá v řadě a v tabulce jim patří páté místo s bodovou ztrátou na vedoucí duo Bayern, Leverkusen.

Kadeřábek se tradičně pohyboval na pravé straně hřiště.
Kadeřábek se tradičně pohyboval na pravé straně hřiště.Opta by Stats Perform / @tsghoffenheim

Nehráli: Tomáš Koubek, Augsburg, Alex Král, Union, Tomáš Čvančara, Mönchengladbach, Patrik Schick a Matěj Kovář, Leverkusen

Itálie

Daniel Samek sice do zápasu proti Janovu nezasáhl, nicméně za alespoň částečný úspěch může ze svého pohledu brát skutečnost, že se podruhé od přestupu ze Slavie objevil v soutěžním zápase na lavičce Lecce. Poprvé a dosud jedinkrát se na ni posadil při pohárovém zápase s Cittadellou loni zkraje srpna bezprostředně po přesunu do Itálie. V Lecce nadějný ofenzivní záložník nastupuje za výběr U19, za který v aktuální sezoně odehrál zatím tři zápasy, v té minulé 36. Pro úplnost –⁠ Lecce v sobotu vyhrálo 1:0, v sezoně dosud nenašlo přemožitele a v tabulce je třetí.

Nehráli: Jakub Jankto, Cagliari, Lukáš Vorlický, Atalanta, Antonín Barák, Fiorentina, David Zima, Turín FC

Nizozemsko

Twente zaznamenalo v Eredivisie první ztrátu v sezoně, v neděli překvapivě prohrálo 0:1 na hřišti Waalwijku. Celý zápas odehrál Michal Sadílek, jenž tentokrát nastoupil na pravé straně zálohy. Nadále tak platí, že v aktuální sezoně jej trenér Joseph Oosting využívá na vícero postech sestavy. Český reprezentant odehrál nakolik zápasů na pravém kraji obrany i na své tradiční pozici středního záložníka. Za nedělní výkon si od Livesportu vysloužil hodnocení 6.6, druhé nejnižší v tomto ročníku.

Nehrál: Ondřej Lingr, Feyenoord

Portugalsko

David Jurásek je po zranění kotníku, které jej vyřadilo na měsíc, zpátky. Reprezentační krajní obránce byl na lavičce Benfiky už v týdnu v zápase Ligy mistrů proti Salcburku a tentokrát odehrál druhý poločas ligového zápasu v Portimonense, který hosté vyhráli 3:1. Jurásek, jenž od Livesportu obdržel za nedělní výkon známku 6.3, šel do hry místo dalšího někdejšího slávisty Alexandera Baha, který v páté minutě otevřel skóre utkání. Autorem druhé branku lisabonského celku byl další bývalý slávista Petar Musa.

Nehrál: Lukáš Horníček, Braga

Výběr z dalších soutěží

Matěj Hanousek se za 11 zápasů minulé sezony v dresu Ankaragücü do statistik produktivity nezapsal, v té současné má po pěti odehraných utkáních v turecké lize už dvě asistence. Tu zatím poslední zaznamenal v domácím klání s Konyasporem při remíze 1:1. Hanousek absolvoval plnou porci minut a od Livesportu si vysloužil hodnocení 7.3.

Tomáš Pekhart se podobně jako v sezoně 2020/21, kdy byl králem střelců Ekstraklasy, stává hlavní útočnou zbraní Legie. Naposledy odehrál celé domácí utkání proti Górniku, které celek z polské metropole vyhrál 2:1, a v osmé minutě otevřel povedenou střelou z otočky skóre. Dostal známku 7.1, v ročníku skóroval ve 14 zápasech už devětkrát.

Tomáš Kalas sice v sezoně 2014/15 hostoval z Chelsea v Kolíně n. R., k soutěžnímu zápasu za něj ale tehdy nenastoupil. Premiéru v Německu tak absolvoval až nyní v dresu druholigového Schalke, kam odešel po konci smlouvy v anglickém Bristolu. Do zápasu na St. Pauli, který hosté prohráli 1:3, naskočil český stoper v 85. minutě.

Ondřej Kúdela stejně jako před týdnem skóroval, Persiji zajistil bod za remízu 1:1 v domácím klání s Bali United. V 74. minutě k němu doputovala sražená přihrávka a bývalý pilíř slávistické obrany poslal balon zpoza šestnáctky placírkou po zemi přesně za háčky pravé tyče. Z posledních dvou utkání má bilanci 2+1, jeho tým je v indonéské lize osmý.

Aleš Čermák se ve slovenské lize gólově prosadil podruhé v řadě a opět šlo o branku vítěznou, tentokrát zařídil Dunajské Stredě tři body za výhru 1:0 ve Skalici. Krátce před přestávkou si ve vápně naběhl na zpětnou přihrávku bývalého spoluhráče z Plzně Mateje Trusy a zblízka zatloukl balon do sítě. Čermák odehrál 70 minut a dostal známku 7.7.  

Erik Daniel se v aktuální sezoně rovněž nachází v dobrém herním rozpoložení, ke třem gólům v předkolech Evropské konferenční ligy přidal v neděli i první zásah v lize. Trnavu jím po přihrávce bývalého útočníka Plzně Michala Ďuriše poslal do vedení 1:0, zápas s Ružomberokem nakonec skončil remízou 2:2. Daniel odehrál 74 minut a obdržel známku 7.1.

Christophe Kabongo prokazuje v posledních měsících vzrůstající formu a byť v sobotu chyběl v základní sestavě Podbrezové, připsal si třetí gól v sezoně. V 64. minutě přišel na hřiště a o sedm minut později si krátkou kličkou obhodil obránce a dal třetí gól hostů, kteří nakonec zvítězili 5:1. Syna konžského otce a české matky ohodnotil Livesport známkou 7.3