Legionáři: Pekhartův vítězný gól, Černého 1+1 a Daridova asistence Brabcovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Pekhartův vítězný gól, Černého 1+1 a Daridova asistence Brabcovi

Václav Černý při remíze Twente s Heerenveenem 3:3 zaznamenal gól a asistenci.
Václav Černý při remíze Twente s Heerenveenem 3:3 zaznamenal gól a asistenci.@fctwente
Tomáš Pekhart (33) rozhodl jedinou brankou zápasu o výhře nad Gornikem, po níž Legia z druhého místa tabulky dál ztrácí na vedoucí a opět vítězný Raków Tomáše Petráška (31) devět bodů. Václav Černý (25) potvrdil formu, jeho bilance 1+1 však Twente stačila jen na remízu. Za Aris ve čtvrtém zápase v řadě bodoval Vladimír Darida (32), tentokrát přihrál na gól Jakubu Brabcovi (30). Asistenci si při svém premiérovém startu v základní sestavě Jagiellonie připsal i Michal Sáček (26).

Anglie

Po minulé ligové "vlaštovce" v podobě suverénní domácí výhry 4:0 nad Nottinghamem schytal West Ham totožný debakl v Brightonu. První poločas v podání Kladivářů ještě snesl měřítka. Prohráli ho jen 0:1 a krok s domácími, kteří se přibližují svému historicky nejlepšímu umístění v Premier League, deváté příčce z loňské sezony, drželi i z pohledu statistik. Ve druhé části ale upadli do mizérie, v níž se potácejí od začátku ročníku. Nedostali se k jediné střele ani například k rohovému kopu. Tomáš Souček (28) nastoupil od úvodu, ale do dějin zápasu se zapsal pouze žlutou kartu a 20 minut poté přepustil místo na hřišti Flynnu Downesovi. West Ham i po 26. kole zůstává na 16. místě tabulky jen bod nad pásmem sestupu, ve čtvrtek si může spravit chuť v Larnace, kde jej čeká první osmifinálový zápas Evropské konferenční ligy.

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham 

Tabulka Premier League
Tabulka Premier LeagueLivesport

Německo

Hoffenheim zabředá do stále větší krize. Tým, který ještě před pěti lety hrál základní skupinu Ligy mistrů, padl v Bundeslize pošesté v řadě. V posledních třech případech to vždy bylo 0:1, naposledy na hřišti rozjeté Mohuči. Stejně jako minule proti Dortmundu odehrál celé utkání Pavel Kadeřábek (30), který hned v úvodu nebyl daleko od velké šance. V 11. minutě obdržel přihrávku a postupoval sám na bránu. Jenže pomezní rozhodčí akci zastavil, protože míč podle něj předtím, než jej český krajní obránce či záložník převzal, přešel autovou čáru. Hosté vyslali 15 střel, z toho čtyři na bránu, gólu ani bodu se ale opět nedočkali a s dalšími třemi devatenáctibodovými týmy se srovnali na dně Bundesligy.

Jedním z nich je Schalke, které naopak zažívá příjemné období. Po podzimním strádání a strašidelném vstupu do jarní části, kdy prohrálo dva zápasy při skóre 1:9, je už šest utkání bez porážky. Naposledy uspělo 2:0 na stadionu utrápené Bochumi a díky lepšímu skóre ji poslalo pod sebe na poslední místo tabulky. Ke vzestupu celku z Gelsenkirchenu přispívá i Alex Král (24), který se poslední týdny zabydlel v základní sestavě a Thomas Reis nemá důvod jej střídat. I v sobotu absolvoval Král celý zápas, před první brankou hostů hlavou nedosáhl na centr a z následné skrumáže si dal vlastní gól brankář VfL Manuel Riemann. Druhý gól vstřelili Horníci z rohu, což dokázali poprvé v ročníku, navíc poprvé od listopadu 2019 vyhráli venkovní bundesligový zápas. 

Královy statistiky proti Bochumi
Královy statistiky proti BochumiOpta by Stats Perform / @s04

Jiří Pavlenka (30) nechyběl v základní sestavě Werderu, ať už ve druhé či prví lize, od 30. září 2021. Nic se na tom nezměnilo ani v sobotu, kdy se Brémy představily v Augsburgu a odvezly si porážku 1:2. První velkou šanci měli už ve třetí minutě hosté, ale při střele Niclase Füllkruga se zaskvěl Rafal Gikiewicz. Krátce nato utekl na druhé straně Dion Beljo a přízemní ranou nedal Pavlenkovi šanci. Werder záhy srovnal, ale hned v úvodu druhého poločasu se na konci rychlého protiútoku ocitl Arne Maier, který z hranice vápna propálil vše, co mu stálo v cestě –⁠ včetně Pavlenky. Ten pak předvedl skvělý zákrok proti pod břevno mířícímu projektilu Jeffreyho Gouweleeuwa. Hosté už odpověď i přes několik slibných šancí nenašli a nenavázali na minulé vítězství nad Bochumí.

V zahajovací jedeáctce Leverkusenu, který si v BayAreně bez problémů poradil s Herthou 4:1, scházeli oba Češi. Do hry se dostal jen Patrik Schick (27), který v 69. minutě střídal autora prvního gólu domácích Sardara Azmouna. Na hřiště šel spolu s Aminem Adlim a hned po pěti minutách se postarali o závěrečnou trefu Bayeru. Český reprezentační útočník předal balon francouzskému záložníkovi, který jej potáhl a umístěnou střelou zpoza vápna na zadní tyč uzavřel skóre utkání. Schick si tak lehce vylepšil osobní statistiky, které má zejména oproti minulé mimořádně produktivní sezoně slabší. Zatímco loni ve 27 ligových zápasech nasbíral bilanci 24+3, nyní je po 14 duelech na třech gólech, k nimž včera přidal první asistenci.

Nehráli: Adam Hložek (20), Leverkusen, Tomáš Koubek (30), Augsburg, Lukáš Ambros (18), Wolfsburg

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Itálie

V minulém kole nechyběl Antonín Barák (28) v základní sestavě Fiorentiny a gólem pomohl porazit svého bývalého zaměstnavatele Veronu, tentokrát proti AC Milán však začal na lavičce. Do hry se dostal v první minutě nastavení a strávil na něm šest minut. Byl tak u toho, když hosté snížili na 1:2, ovšem Fialky cennou výhru nad úřadujícím mistrem uhájili. Počítaje i vítěznou odvetu s Bragou v Evropské konferenční lize, uspěli za tři body potřetí v řadě.

Ještě menší časový úsek než Barák absolvoval Lukáš Vorlický (21), který v dresu Atalanty naskočil na poslední minutu domácího klání s Udinese. V zápase gól nepadl a celek z Bergama pokračuje v sestupu tabulkou, momentálně mu patří šestá příčka. Na vině je zejména bezzubá defenziva, Atalanta dala v posledních pěti duelech pouhé tři góly a i kvůli tomu z nich brala jen čtyři body. Vorlický si každopádně odškrtl už třetí start v Serii A, byť v ní odehrál zatím jen 24 minut.

Nehráli: David Zima (22), FC Turín, Daniel Samek (19), Lecce

Tabulka Serie A
Tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Twente v posledních týdnech dochází dech. Po venkovních porážkách s G.A. Eagles a PSV bralo v sobotu jen bod za divokou domácí remízu 3:3 Heerenveenem. Od 25. minuty po vlastním gólu prohrávalo, asistenci na vyrovnávací branku, která přišla ještě do poločasu, si z rohového kopu připsal Václav Černý. Tým z Enschede díky drtivému nástupu do druhé půle otočil skóre a odchovanec příbramského fotbalu, který odehrál celý zápas, v 55. minutě po zpětné přihrávce levačkou z voleje zvyšoval už na 3:1. Byl to jeho čtvrtý ligový gól v jarní části a osmý v sezoně, a osamostatnil se jím v čele tabulky klubových střelců před Rickym van Wolfswinkelem. Twente ale vedení neudrželo, hosté snížili krátce po Černého trefě a vyrovnali v 90. minutě.

Černého statistiky proti Heerenveenu
Černého statistiky proti Heerenveenu Opta by Stats Perform / @fctwente

Úvod angažmá Matěje Chaluše (25) v Groningenu začíná tak trochu připomínat vstup do jeho předchozí neúspěšné štace v Malmö. První zápas odehrál celý, z následujících čtyř nezapsal ani minutu – byť v prvním případě to bylo vinou zranění. Tentokrát se do hry dostal, ovšem až v 87. minutě utkání na hřišti Feyenoordu. Ve chvíli, kdy šel bývalý obránce Mladé Boleslavi či Liberce na hřiště, držel o záchranu bojující a od 52. minuty v deseti hrající Groningen proti lídrovi Eredivisie remízu 0:0, záhy však po přihrávce Dávida Hancka rozhodl Oussama Idrissi o třech bodech pro rotterdamský celek. Hosté tak nenavázali na výhru proti Excelsioru a zůstávají v pásmu sestupu.

Nehráli: Michal Sadílek (23), Twente, Tomáš Hájek (31), Vitesse

Tabulka Eredivisie
Tabulka EredivisieLivesport

Švýcarsko

Lucern poprvé v letošním kalendářním roce a zároveň po sérii šesti utkání bez porážky přišel o všechny body. Doma nestačil na Basilej 0:1 a vinou horšího skóre za ni klesl na šesté místo v desetičlenné tabulce. V nadmíru vyrovnané švýcarské Superlize i tak ztrácí jen pět bodů na druhou příčku znamenající předkolo Ligy mistrů. Martin Frýdek (30) opět odehrál celý zápas, na góly z předchozích dvou kol však nenavázal.

Roman Macek (25) navzdory dvěma asistencím z minulého kola proti Basileji v základní sestavě chyběl, do zápasu na hřišti Sionu naskočil na závěrečnou půlhodinu. Lugano tou dobou vedlo 1:0, domácí nedlouho poté vyrovnali a další branku už diváci neviděli. Mackův tým tak zaznamenal čtvrtou ligovou remízu v řadě, i tak nadále drží čtvrté místo.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Řecko

Vladimíru Daridovi angažmá v Soluni očividně svědčí, bodově se prosadil už počtvrté za sebou. Na hřišti Lamie našel krátce před přestávkou krajana Jakuba Brabce, jenž snížil na 1:2 –⁠ gólově se prosadil poprvé v ročníku a celkově podruhé ve třiapadesátém startu za Aris. Ten už ale další trefu nepřidal, padl 1:2 a připsal si čtvrtou porážku z posledních šesti zápasů. Pokud Darida bude i nadále podobně potentní, měl by se minimálně přiblížit své co do čísel nejúspěšnější sezoně kariéry. Tu zaznamenal v ročníku 2013/14, svém prvním po přestupu z Plzně do Freiburgu. Tehdy měl v 23 utkáních bilanci tří gólů a šesti asistencí.

Tabulka Superligy
Tabulka SuperligyLivesport

Polsko

Tomáš Pekhart si ve svém druhém angažmá v Legii připsal šestý start, podruhé figuroval v úvodní jedenáctce. A stal se jediným střelcem utkání na hřišti o záchranu hrajícího Gorniku, byť jeho branka by se dala označit za kontroverzní. Hostující Bartosz Slisz totiž ve 38. minutě na vlastní polovině obral o míč Jeana Julese na hraně faulu, spíš za ní. Sudí dal ale gestem ihned najevo, že hru přerušovat nebude a míč se dostal na druhou stranu hřiště, kde jej Ernest Muci nacentroval přesně na hlavu českého útočníka. Ten ho s trochou štěstí procpal na bližší tyč a s ohledem na situaci zpřed pár vteřin slavil poněkud rozpačitě. K dalšímu zakončení už se nedostal, v nastavení první půle viděl žlutou kartu a v 62. minutě byl střídán. Legia vedení 1:0 udržela i přesto, že závěrečnou půlhodinu dohrávala v deseti. 

Widzew poprvé v jarní části Ekstraklasy prohrál, doma nestačil na tabulkového souseda Wartu Poznaň 0:2. Celé utkání, stejně jako pět předcházejících v tomto kalendářním roce, odehrál uprostřed domácí zálohy Marek Hanousek (31). Dostal se k jedné krkolomné střele z rohu vápna, které se ale kroutila tak, že ji musel hostující brankář s námahou vyboxovat. Lodžští se do šancí sice dostávali, ale trestuhodně míjeli bránu, potažmo trefovali její konstrukci. Nejvíc o tom vypovídá skutečnost, že ani jeden z jejich 13 pokusů nebyl do statistiky zapsán jako střela na bránu. Hosté, které nasměroval k výhře úvodním gólem utkání slovenský reprezentant Adam Zreľák, jenž se před lety mihl v Jablonci, se k Widzewi přiblížili na tři body a na sedmé příčce mají jedno utkání k dobru.

Premiéru v zahajovací sestavě Jagiellonie má za sebou Michal Sáček a nelze ji označit za neúspěšnou, byť jeho tým přišel v Legnici o vedení a remizoval 1:1. Rodák z Hustopečí odehrál celé utkání na své oblíbené pozici ve středu zálohy, kde si dobře rozuměl Nenem. Právě oni se ve 24. minutě postarali o gól, když Sáček hlavou srazil odkop domácích k nohám portugalského středopolaře, který si s bývalým sparťanem narazil a parádní technickou střelou k tyči skóroval. Tomáš Přikryl (30) vydržel na hřišti 74 minut, dostal se k jedné střele, jíž minul bránu, a ve statistikách má zvěčněny i dvě klíčové přihrávky.

V těchto prostorech se Sáček proti Legnici pohyboval
V těchto prostorech se Sáček proti Legnici pohybovalOpta by Stats Perform / jagiellonia.pl

Lídr Ekstraklasy Raków dál suverénně kráčí za prvním titulem v klubové historii. V neděli zareagoval na výhru Legie venkovním vítězstvím 2:0 nad čtvrtým Pogonem. Na Tomáše Petráška (30) tentokrát místo v základní sestavě nezbylo, do hry se dostal až na závěrečnou desetiminutovku, kdy už hosté vedli o dvě branky. V závěru přestáli dvě velké šance štětínských, v posledních pěti utkáních ztratili jen dva body za remízu se Stalem Mielec a hned čtyřikrát v nich udrželi čisté konto. Raków naposledy prohrál na začátku září v Cracovii, předtím dokázal nad týmem z Čenstochové zvítězit jen Gornik a v předkole Evropské konferenční ligy pražská Slavia.

David Jablonský (31) i Jakub Jugas (30) odehráli ve 23. kole nejvyšší polské soutěže celý zápas proti Slasku, v němž Cracovia potvrdila, že jarní část sezony ji zatím nezastihla v ideálním rozpoložení. První poločas prohrála, v tom druhém dokázala vydolovat alespoň bod za remízu 1:1. Jablonský nastoupil s kapitánskou páskou a čtvrt hodiny před koncem byl blízko gólu na 2:1, když po centru hlavou lehce tečoval míč, který dopadl na tyč. Jugas se dostal ke dvěma střelám, při první bránu minul a s druhou neměl hostující brankář problém. Krakovští mají letos vyrovnanou bilanci dvou výher, dvou porážek a dvou remíz, na pohárové příčky ztrácejí šest bodů.

Nehráli: Petr Schwarz (31), Slask, Martin Hašek (27), Wisla

Tabulka Ekstraklasy
Tabulka EkstraklasyLivesport