Překvapení víkendu podle dat: Brighton jede zaskočit Arsenal, Udinese vzít body Fiorentině

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Překvapení víkendu podle dat: Brighton jede zaskočit Arsenal, Udinese vzít body Fiorentině
Brighton v prvním vzájemném duelu této sezony prohrál s Arsenalem doma 2:4.
Brighton v prvním vzájemném duelu této sezony prohrál s Arsenalem doma 2:4.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Arsenal – Brighton, neděle 17.30

Dlouho to sice vypadalo, že se bude o titulu šampiona Premier League rozhodovat až do posledního kola, aktuálně má však podle matematických modelů Manchester City na jeho zisk závratnou 87 % šanci. Gunners nyní potřebují ovládnout všechna tři zbylá utkání a zároveň doufat, že City do konce sezony ztratí pět bodů. Což se nejeví příliš pravděpodobně. Zatímco parta okolo Erlinga Haalanda se o víkendu představí na hřišti o záchranu bojujícího Evertonu, Arsenal čeká doma Brighton.

Tabulka očekávaných bodů Premier League. Kvůli faktu, že týmy nemají odehraný stejný počet zápasů, pořadí určuje průměr na jeden zápas.
Tabulka očekávaných bodů Premier League. Kvůli faktu, že týmy nemají odehraný stejný počet zápasů, pořadí určuje průměr na jeden zápas.11Hacks / Livesport

Tomu patří v tabulce sedmé místo, ovšem pohled na pořadí Premier League klame. Například podle metriky očekávaných bodů by měl být mezi oběma týmy pouze nepatrný bodový odstup ve prospěch Gunners. Směrem do útoku i obrany se jedná o dva velmi vyrovnané celky.

Stejně jako v prosinci by mohlo jít o ofenzivně velmi pohledné utkání. Brighton by měl mít převahu ve vzduchu a využívat rychlého přechodu do útoku, Arsenal by se zase měl dostávat do šancí ve vápně, a to většinou po kolmých přihrávkách do vápna z meziprostorů nebo pasů pod sebe. Minule Bukayo Saka otevřel střelecký účet zápasu už v úvodní minutě zápasu a nakonec bylo k vidění šest branek. Jak to bude tentokrát?

Fiorentina – Udinese, neděle 15:00

V minulém kole Serie A odsoudilo doma Udinese k definitivnímu sestupu janovskou Sampdorii, nyní je na venkovní půdě čeká zápas o setrvání v horní polovině tabulky. Jako její devátý tým se střetne s osmou Fiorentinou, za kterou zaostává pouze o skóre. Stejný počet bodů mají na svém kontě navíc také Boloňa, FC Turín a Monza. S pohárovými pozicemi se tyto celky musely rozloučit, stále je však o co hrát.

Jde o klání dvou nesmírně vyrovnaných obran. Z hlediska jejich propustnosti jsou na tom oba týmy ve vzorku dat celé sezony prakticky totožně, ale Udinese má přece jen navrch. I vzhledem ke kvalitnější formě brankáře Marca Silvestriho v porovnání s fiorentinským Pietrem Terraccianem.

To samé platí také o útocích. Co do kvality vytvořených střel je Fiorentina sedmou nejlepší ofenzivou aktuálního ročníku Serie A, Udinese je s nepatrným odstupem osmé. Zajímavostí je, že Fiorentina hraje v tomto ročníku dokonce ještě vyšší defenzivní blok než šampioni z Neapole. Udinese naopak vychází z hlubokého bloku a bude chtít hrozit především z rychlých kontrů do otevřené obrany. 

Z brejkových situací si pravidelně vytváří velmi dobré příležitosti a už se mu tímto způsobem povedlo skórovat 13x, což je pátý nejlepší výsledek v soutěži. Fiorentina má navíc s bráněním brejků mnohdy velké potíže. Co do povoleného xG takových situací jsou horší už pouze Sampdoria, Monza, Spezia, Salernitana a Cremonese.

Union St. Gilloise – Genk, neděle 18:30

Kdo má možnost sledovat nadstavbovou skupinu o titul v belgické Jupiler Pro League, rozhodně si přijde na své. Z hlediska vyrovnanosti týmů se totiž momentálně jedná o jednu z nejatraktivnějších evropských soutěží. Souboj o titul se v ní odehrává mezi celky Antverp, Genku a Unionu St. Gilloise, které od sebe v tabulce nejenže dělí pouze jediný bod, navíc výkonnostně mezi nimi navíc ani jeden viditelně nevyčnívá.

Titulová bitva v neděli pokračuje setkáním třetího St. Gilloise s druhým Genkem. Ačkoli sázkové kanceláře výrazně favorizují domácí celek, hlubší analýza ukazuje, že by si mohl Genk náskok v tabulce udržet. V jeho prospěch hovoří především skvěle fungující útok. Podle metriky očekávaných branek, která měří objem a kvalitu vytvořených střeleckých příležitostí, se jedná dokonce o nejlepší ligovou ofenzivu.

Pořadí belgické ligy podle kvality útoků, xG je v průměru na jeden zápas.
Pořadí belgické ligy podle kvality útoků, xG je v průměru na jeden zápas.11Hacks / Livesport

V průměru si svěřenci Woutera Vranckena vytvářejí 1,74 očekávaných branek na zápas a dokonce 2,03 těch reálných (bez penalt), zatímco Union se pohybuje okolo 1,3 xG (1,8 reálných). I když tým během zimní přestávky pustil do anglického Southamptonu svého nejlepšího střelce Paula Onuacha, jeho palebnou sílu se povedlo dobře nahradit. 

V 13zápasovém období ohraničeném Onuachovým odchodem se průměrné xG Genku snížilo na 1,54, což ale není nijak výrazný propad. A 1,9 reálných vstřelených branek na zápas v tomto období překonal pouze Gent. Do dobrých šancí se pravidelně dostávají Joseph Paintsil, Mbwana Samatta nebo žolík Yira Sor a po zranění se do hry navíc vrací nebezpečný Tolu Arokodare, který by se měl postupně stát klíčovým hráčem týmu. Všichni výše jmenovaní by měli být schopni do utkání zasáhnout.

To samé se nedá říci o křídelníkovi Miku Trésorovi, jenž se nechal vyloučit v divokém závěru utkání s Antverpami. Třebaže se jedná o nejkreativnějšího hráče Genku, díky výborným technickým schopnostem Paintsila a Bilala El Khannouse ofenzivní hráči bez potřebného servisu nezůstanou.

Genk má navíc mírně navrch také v obraně. Ačkoli napříč sezonou ve srovnání s Unionem soupeřům povoluje vyšší počet očekávaných branek na zápas, klíčová je při hodnocení obran také kvalita na postu brankáře. A ta jasně hovoří ve prospěch hostujícího týmu. Zatímco mladík Maarten Vandevoordt patří mezi elitní ligové gólmany, jeho protějšku Anthonymu Morisovi se příliš nedaří. Pokud by průměrný ligový gólman čelil stejným střelám, obdržel by o pět branek méně. A to jsou rozdíly, které rozhodují o titulu.