Přijde Everton v Premier League o další body? Finanční ztráta klubu se zdvojnásobila

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Přijde Everton v Premier League o další body? Finanční ztráta klubu se zdvojnásobila

Toffees neprožívají ideální sezónu.
Toffees neprožívají ideální sezónu.AFP
Situace Evertonu není vůbec ideální. Liverpoolský celek kvůli finančním problémům už přišel v aktuální sezoně Premier League o šest bodů a nyní se může obávat dalšího odečtu. Toffees totiž ve své nejnovější účetní závěrce oznámili další ztrátu ve výši 89,1 milionu liber za soutěžní ročník 2022/23. Případný další postih může výrazně promluvit do bojů o udržení se mezi anglickou elitou, neboť Everton aktuálně dělí od 18. příčky pouhé tři body.

Ztráta Evertonu se oproti sezoně 2021/22 výrazně zvýšila, tehdejší finanční uzávěrka vykázala deficit 44,7 milionu liber. Tentokrát je to téměř dvakrát tolik. Klub z Goodison Parku viní ze zvýšené ztráty pozastavení sponzorských smluv s klíčovými obchodními partnery na dobu neurčitou.

Nejnovější zpráva o ztrátách Toffees, které souvisejí i s velkými investicemi do nového stadionu, přichází v době, kdy jsou jejich finance pod drobnohledem. Do 8. dubna se mají dozvědět verdikt druhého obvinění z porušení pravidel Premier League o ziskovosti a udržitelnosti.

Kromě již ztracených šesti bodů by klub mohl být postižen dalším odpočtem. Podle pravidel PSR mohou kluby přijít maximálně o 105 milionů liber za tři sezony nebo o 35 milionů liber za jednu sezonu, jinak jim hrozí sankce.

Everton, který v sobotu prohrál s Bournemouthem, je v současné době na 16. místě tabulky anglické nejvyšší soutěže. Devět zápasů před koncem sezony jsou svěřenci Seana Dyche pouhé tři body nad sestupovým pásmem.

Tabulka Premier League